2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

Betekintés a V-Busz szerelőműhelyébe

A V-Busz kulisszatitkaiba nyerhettek betekintést a VSZC Jendrassik-Venesz Technikum 11-es diákjai szombat délelőtt. A közlekedésgépésznek és karosszérialakatosnak készülő fiatalok a cég szerelőcsarnokában a járműflotta szervizhátterével és a forgalomirányítási munkával is megismerkedhettek.

A V-Busz rutinszerű feladatai közé tartozik, hogy a szerelők hetente az összes járművet átvizsgálják műszakilag, akkor is, ha egyébként nem ütötte fel a fejét meghibásodás. Ilyenkor teljes diagnosztikát végeznek el a járműveken, amelyekbe beletartozik a fékek, a futóművek, a teljes elektronika ellenőrzése is, de a számítógépes monitorozással gyakorlatilag mindent le lehet kérdezni a jármű rendszereiről.

Ebbe a munkába nyerhettek betekintést szombat délelőtt a jendrás diákok, hogy testközelből ismerkedhessenek a gyakorlatban is azzal, amit a duális képzés keretén belül az iskolapadban tanulnak, a későbbiekben pedig akár az önkormányzati cégnél is elvégezhetik a szükséges gyakorlati képzésüket.

A Pápai úti telephelyen a közösségi közlekedésért felelős szolgáltató munkatársai mutatták be azokat az informatikai rendszereket, amelyekkel az említett monitorozást elvégzik a járműveken, valamint az olyan szerelői fogásokat is, amelyeket még mindig nem lehet megoldani digitálisan, ilyen a járművek zsírzása például. Mindezt pedig éles helyzetben is prezentálták egy éppen átvizsgálásra a garázsba gördülő MAN típusú buszon.

Elhangzott, hogy ezekkel a rendszerekkel a buszok beállításain is lehet módosítani, mint kiderült, az ajtónyitók esetében, vagy a váltórendszeren már végeztek ilyen finomhangolásokat a tökéletes működés érdekében.

A látogatáson szóba került az is, mi történik akkor, ha egy busz műszakilag meghibásodik. Ilyenkor a kisebb szerelési műveleteket elvégzik helyben, ha komolyabb beavatkozásra van szükség, akkor a MAN magyarországi telephelyeire szállítják a buszokat. Viszont mióta az új járműflotta forgalomba állt 2021 végétől kezdve Veszprémben, ilyenre még nem volt szükség egyszer sem.

A diákok a szerelőműhely mellett a diszpécserek munkájával is megismerkedhettek. Többek közt azzal a GPS-alapú rendszerrel, amellyel valós időben nyomon tudják követni az összes forgalomban lévő járművet. Ez a felület mutatja azt is, hogy a menetrendhez képest melyik jármű éppen melyik megállónál jár a városban.

Szombat délelőtt, a diákok látogatásánál egyébként a 40 forgalomban lévő jármű egyikénél sem volt látszott a térképen, hogy jelentősen eltérne a menetrendhez képest.

A V-Busz munkatársai készséggel válaszoltak minden felmerülő kérdésre a fiatalok részéről, hiszen ahogy Tujder Zoltánné, forgalmi vezető fogalmazott, jövőbeni munkatársaikat látják a diákokban, ezért igyekeztek minden részletet bemutatni a V-Busz működéséről.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Arról, hogy miért válaszd a közösségi közlekedést
Arról, hogy miért válaszd a közösségi közlekedést
A fenntartható közlekedés volt a téma azon a kerekasztal beszélgetésen, aminek kedden a Pannon Köztér adott otthont.
Már Kárpátalján szolgálnak a lila buszok
Már Kárpátalján szolgálnak a lila buszok
Áprilisban konvojban indult el tíz lila színű busz Veszprémből egyenesen az ukrán határ felé, hogy aztán átlépve azt a háború sújtotta országban segítsenek a civil lakosságnak. Az önkormányzat és a V-Busz humanitárius segítségnyújtásával a nálunk már használaton kívüli, ám műszakilag jó állapotú járművek már szolgálatba is álltak Ukrajnában.
V-Busz mellett z-buszok is közlekedhetnek majd nyártól
V-Busz mellett z-buszok is közlekedhetnek majd nyártól
A „Z” persze itt nem egy másik városra utal, sokkal inkább a zenére, ami fontos szerepet kaphat a veszprémi busztársaság néhány éjszakai járatán nyártól. Ez nem azt jelenti, hogy a buszvezetők hangosabban hallgatják majd a rádiót, sokkal inkább helyi zenészek élő koncertjeinek adhatnak helyszínt a V-Busz menetrendszerinti körjáratai.
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Este indultak, hajnalban pedig megérkeztek az ukrán határhoz a V-Busz járművei
Pénteken kora este elindult Veszprémből egy hat autóbuszból álló konvoj egyenesen az ország keleti határa felé, Záhonyba. A menetet a V-Busz flottájának azon buszai alkották, amelyeket a járműpark tavalyi lecserélése után már nem használt a szolgáltató, most viszont ukrán városokban segíthetnek a helyi közösségeknek. Ez Veszprém egyik humanitárius adománya a háború sújtotta szomszédunknak.
Digitalizálódik a V-Busz
Digitalizálódik a V-Busz
Tizenöt készpénzmentes jegykiadó automata és nyolc darab digitális utastájékoztató tábla tűnt fel Veszprém utcáin, mindegyik a közösségi közlekedést teszi egyszerűbbé a mindennapokban.