Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
24°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
24°C

Az altisztképzés másfél évszázadáról nyílt kiállítás a Levéltárban

2022. március 29. 14:32
A magyar altisztképzés másfél évtizedét bemutató vándorkiállítása hétfő délelőtt ünnepélyes keretek között nyílt meg.

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára, valamint a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja közösen fogadta az érdeklődőket. Barta Sándor ezredes egy Babits idézettel fejezte ki a kiállítás fontosságát: "Múlt nélkül nincs jövő". A vándorkiállítás – ahogy fogalmazott – méltó módon mutatja be a magyar altisztképzés elmúlt 150 évét.

Boross IstvánBoross István

Boross István, a Levéltár igazgatója kisebb történelmi kitekintéssel kezdte beszédét, illetve kitért arra is, mi a jelentősége annak, hogy a kiállításnak a Levéltár ad otthont: az intézmény dolgozóinak munkája jelentősen különbözik a katonák életétől, humán beállítottságú szakmáról beszélünk, amelynek a kulturális értékek feldolgozása, közreadása a feladata. Mégis, talán a fegyelmezettség – és a hely szellemének megőrzése – lehet a közös pont.

Kollár László főtörzszászlós, a kiállítás kurátora elmondta, a vándorkiállítás célja, hogy az altisztképzés történetének bemutatásával segítsék a kollégákban elmélyíteni az úgynevezett altiszti indentitást, az altiszti önérzetet, kultúrát.

Kollár LászlóKollár László

Kollár szerint nagy szükség van erre a gondolatra, hiszen a cél, hogy minél többen és minél nagyobb elhivatottsággal szolgálják a magyar honvédséget. Ehhez viszont elengedhetetlen az a szocializációs folyamat, amely által megismerjük annak történelmét, kultúráját és azt, amit valójában képvisel.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. 2024. július 19. 16:02 Párizsi csajok Mindszentkállán Párizsi csajok Mindszentkállán ,,78 évem ráment, hogy megpróbáltam megérteni a Nőket. Rájöttem, hogy ez képtelenség. Tehát további 79-et szánok rá.” 2024. július 3. 12:19 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. 2024. június 21. 17:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.