2023. március 28.
//
Gedeon névnap

Az altisztképzés másfél évszázadáról nyílt kiállítás a Levéltárban

A magyar altisztképzés másfél évtizedét bemutató vándorkiállítása hétfő délelőtt ünnepélyes keretek között nyílt meg.

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára, valamint a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja közösen fogadta az érdeklődőket. Barta Sándor ezredes egy Babits idézettel fejezte ki a kiállítás fontosságát: "Múlt nélkül nincs jövő". A vándorkiállítás – ahogy fogalmazott – méltó módon mutatja be a magyar altisztképzés elmúlt 150 évét.

Boross IstvánBoross István

Boross István, a Levéltár igazgatója kisebb történelmi kitekintéssel kezdte beszédét, illetve kitért arra is, mi a jelentősége annak, hogy a kiállításnak a Levéltár ad otthont: az intézmény dolgozóinak munkája jelentősen különbözik a katonák életétől, humán beállítottságú szakmáról beszélünk, amelynek a kulturális értékek feldolgozása, közreadása a feladata. Mégis, talán a fegyelmezettség – és a hely szellemének megőrzése – lehet a közös pont.

Kollár László főtörzszászlós, a kiállítás kurátora elmondta, a vándorkiállítás célja, hogy az altisztképzés történetének bemutatásával segítsék a kollégákban elmélyíteni az úgynevezett altiszti indentitást, az altiszti önérzetet, kultúrát.

Kollár LászlóKollár László

Kollár szerint nagy szükség van erre a gondolatra, hiszen a cél, hogy minél többen és minél nagyobb elhivatottsággal szolgálják a magyar honvédséget. Ehhez viszont elengedhetetlen az a szocializációs folyamat, amely által megismerjük annak történelmét, kultúráját és azt, amit valójában képvisel.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
Kiállítással ünnepelték a lengyel-magyar barátságot
A lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendeztek kiállítást valamint vendéglátással egybekötött ünnepi műsort szombaton az Agórában. A két ország parlamentjei 2007-ben döntöttek úgy, hogy március 23-át a népek barátságnak szentelik.
A képek, amik csak a valóságban léteznek
A képek, amik csak a valóságban léteznek
Joanna Nowicka lengyel fotóművész januárban, az Európa Kulturális Fővárosa nyitóünnepsége idején öt napot töltött Veszprémben, és ez idő alatt több képet is készített analóg fényképezőgépével. Munkáiból kedden nyílt kiállítás a Papírkutyában.
1848-as viseleteket bemutató kiállítás nyílt a Városházán
1848-as viseleteket bemutató kiállítás nyílt a Városházán
Hétfő délután a Városháza aulája érdeklődőkkel telt meg, hogy ne csupán filmekből és leírásokból, de személyesen, testközelből is megismerjük az 1848-as viseletet.
Megvolt az utolsó helyetti pillanat
Megvolt az utolsó helyetti pillanat
Egyszerre két helyen nyílt meg az a csoportos kiállítás, Utolsó helyetti pillanat címmel, amely a radikális válságkezelés témakörét célozta meg.
Csendéletek a nanovilágból
Csendéletek a nanovilágból
Elektronmikroszkóppal készült fotókból nyílt kiállítás a Pannon Egyetem aulájában. A képek elsősorban a tudományos értékük miatt érdekesek, de a tárlat összeállításakor az esztétikum is fontos szerepet játszott.