Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Az altisztképzés másfél évszázadáról nyílt kiállítás a Levéltárban

2022. március 29. 14:32
A magyar altisztképzés másfél évtizedét bemutató vándorkiállítása hétfő délelőtt ünnepélyes keretek között nyílt meg.

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára, valamint a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja közösen fogadta az érdeklődőket. Barta Sándor ezredes egy Babits idézettel fejezte ki a kiállítás fontosságát: "Múlt nélkül nincs jövő". A vándorkiállítás – ahogy fogalmazott – méltó módon mutatja be a magyar altisztképzés elmúlt 150 évét.

Boross IstvánBoross István

Boross István, a Levéltár igazgatója kisebb történelmi kitekintéssel kezdte beszédét, illetve kitért arra is, mi a jelentősége annak, hogy a kiállításnak a Levéltár ad otthont: az intézmény dolgozóinak munkája jelentősen különbözik a katonák életétől, humán beállítottságú szakmáról beszélünk, amelynek a kulturális értékek feldolgozása, közreadása a feladata. Mégis, talán a fegyelmezettség – és a hely szellemének megőrzése – lehet a közös pont.

Kollár László főtörzszászlós, a kiállítás kurátora elmondta, a vándorkiállítás célja, hogy az altisztképzés történetének bemutatásával segítsék a kollégákban elmélyíteni az úgynevezett altiszti indentitást, az altiszti önérzetet, kultúrát.

Kollár LászlóKollár László

Kollár szerint nagy szükség van erre a gondolatra, hiszen a cél, hogy minél többen és minél nagyobb elhivatottsággal szolgálják a magyar honvédséget. Ehhez viszont elengedhetetlen az a szocializációs folyamat, amely által megismerjük annak történelmét, kultúráját és azt, amit valójában képvisel.

Szabó Eszter
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.