Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 16. Botond, Mózes
Veszprém
11°C
2024. május 16. Botond, Mózes
Veszprém
11°C

Együtt a Balatonért / Suchman Tamás szerint meghalt a balatoni zászlóshajó projekt

2008. április 3. 21:36
Az egységes döntéshozatal hiánya miatt a balatoni zászlóshajó program nem működhet tovább, a tervezett fejlesztések ezért csak külön valósulhatnak meg - mondta Suchman Tamás a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Idegenforgalmi Bizottság együttes ülésén. Az elnök szerint a Balaton fejlesztésére 2013-ig költhető 143 milliárd forintos európai uniós forrás kevés, ennek legalább a duplájára lenne szükség. A Balaton lobbistái most együtt harcolnak azért, hogy tavunk Európa legbiztonságosabb tava legyen. A jövőbeni fejlesztéseket konszezusos döntések alapján, turisztika értékeink megtartása mentén képzelik el. Ennek egységességét foglalja majd össze a Balaton törvény is. Új kikőtők kellenek, fejlesztenék a kerékpárutakat és nagy álom, hogy létrejöjjön egy Balatoni Regionális Vasúttársaság.
Suchmann Tamás megjegyezte, hogy mindenképpen harcolni fog az egységes Balaton-régió kialakításáért, az egységes kezelés fontosságát próbálja a tó környéki régiók vezetőivel is megértetni. A marketing stratégia szerint a Balaton, Európa legbiztonságosabb tava kell, hogy legyen. A cél eléréséért egy 100 milliós mentő hajóért is lobbiznak.

A közlekedés javítása érdekében, a tanácskozáson résztvevők szerint javítani kell az infrastruktúrát, egy regionális vasúttársaságot kell létrehozni, ami a nosztalgia és helyi gyorsvonatokat is magában foglal. Ehhez pályázati forrásokra van szükség. Jó lenne kimondani, hogy rendelkezünk egy Balatoni Regionális Vasúttársasággal - hangzott el az eseményen. Suchman Tamás  arra is utalt, hogy a kerékpár utak mentén nincsenek pihenőhelyek, nem lehet kultúráltan zuhanyozni, de ez kialakítható akár az üres MÁV épületeken belül is. A zánkai üdülőváros érdekében a BFT elnöke Lampert Mónika szociális miniszternél lobbizik, annak érdekében, hogy az üdülőcentrum teljes egészében a fogyatékkal élőket fogadhassa.



Az ülésen megjenet a Balatoni Hajózási Zrt igazgatója is.  dr. Horváth Gyula is hiányolja az egységes törvénykezést a Balatonnál. Úgy vélekedett, hogy újabb vitorlás és csónakkikötőket kellene létesíteni, meggyorsítani az engedélyezési folyamatokat, melyek jelenleg két-három évig is eltarthatnak. A gondolattal maximálisan egyetért Wossala György, az Európai Vitorlás Szövetség elnöke is. Wossala szerint a vitorlázás a vízi turizmus motorja. Mint mondta, a Balaton befogadó képessége határozza meg, hogy a víz felületén mennyi vitorlás vagy csónak lehet. Ezt ma a szakemberek tíz-tizenkét ezerre teszik. Roppant kényes kérdés , hogy hol jelölnek ki új vízi kikötőket, mert az esetleges gazdasági érdekekkel szemben a területek természet-védelem alatt állnak-mondta a felvetésekre reflektálva, Rosta Sándor a Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.

Az egybegyűltek elfogadták  a 2007-2013 közötti időszakra szóló hosszútávú fejlesztési koncepciót és az ugyanerre az időszakra vonatkozó Fejlesztési Programot is.

 
Füssy Angéla
további cikkek
Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án? Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án? A legfrissebb adatok szerint tíz adózóból csupán négy rendelkezik adója 1%-áról. A Kuckó Önkéntes Program (Szintlépés Alapítvány) most arra hívja fel a figyelmet, hogy bármennyire aprónak tűnik a felajánlás összege, rengeteget jelent a gyermekotthonban élők számára. A „Nekünk 1% pont elég!” című kezdeményezés célja, hogy plakátok, magazinhirdetések és influencer tartalmak 1%-nyi részletének felhasználásával mutasson rá egy fontos társadalmi üzenetre. tegnap 18:23 Meglőtték Robert Fico szlovák kormányfőt Meglőtték Robert Fico szlovák kormányfőt Lőtt sérüléssel került kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnök – tájékoztatott szlovák médiaforrásokra hivatkozva a BBC. tegnap 15:29 Sokat segít a gyermekek fejlődésében, ha testközelből találkozhatnak a természettel Sokat segít a gyermekek fejlődésében, ha testközelből találkozhatnak a természettel A veszprémi Kozmutza Flóra Készségfejlesztő Iskola gyermekeit látták vendégül a Veszprémi Állatkertben a madarak és fák napja alkalmából. A közel százhatvan kisgyermeket már visszatérő vendégként köszöntötték az állatkert dolgozói, akikkel a körbevezetés mellett zoopedagógiai foglalkozásokon is részt vettek. tegnap 22:06 A sarki fény után újabb izgalmas égi jelenséget kapott lencsevégre a világhírű veszprémi asztrofotós A sarki fény után újabb izgalmas égi jelenséget kapott lencsevégre a világhírű veszprémi asztrofotós Ladányi Tamás képén egyszerre látszódnak azok a napfoltcsoportok, amelyek a múlt pénteki sarki fényt okozták, miközben átrepül előttük egy menetrend szerinti Boeing 737-es repülőgép. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.