Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyedülálló napelempark épül Sümegen

2022. március 21. 15:24 // Forrás: MTI, VEHIR
A Hexum Holding Zrt. a villamosenergia szektor innovatív szereplőjeként Sümegen tervezi annak a pilot projektjének a megvalósítását, amely a teljes hazai iparág egyik kiemelkedő beruházása lesz, közel 40 millió eurós költségvetésből. A projektben megvalósuló fejlesztés egy 25 MW teljesítményű naperőmű és egy 6 MW/24 MWh tárolókapacitás kombinációján alapul. A projekt megvalósítása az egész iparág számára biztosítja a napenergia tartós és hosszútávú tárolását és felhasználását. A projektben részt vesz az MSZKSZ tulajdonában álló HEXUM cégcsoport, valamint projektmenedzserként a villamosenergia tárolás Vanadium Redox technológiájának hazai képviselője, az Ideona Zrt.

Magyarországon egyedülálló napelempark és hozzá kapcsolódó napenergia tároló rendszer épül Sümegen, és készül el a tervek szerint 2024-ig. A beruházás az úgynevezett „vanadium redox flow battery” technológián alapul, mely jelenleg az iparág legmodernebbje- jelentették be sajtótájékoztató keretében hétfőn Sümegen.

- A fejlesztés energiapolitikai szempontból új korszakot nyit majd a térség életében, és forradalmi újdonsága miatt várhatóan újabb befektetéseket vonz majd a környékre – fogalmazott a beruházással kapcsolatban Navracsics Tibor kormánybiztos. Hozzátette: az orosz-ukrán háború rámutatott az energiaellátás sebezhetőségére valamint arra, hogy fontos ezt minden eszközzel stabilizálni.Bártfai Béla, a beruházást megvalósító HEXUM csoport tulajdonosa és Navracsics Tibor kormánybiztos a 2022. március 22-én tartott sajtótájékoztatón Sümegen.

Bártfai Béla, a beruházást megvalósító HEXUM csoport tulajdonosa, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség vezérigazgatója elmondta, hogy a csaknem 40 millió eurós (15 milliárd forint) költségvetésből megvalósuló 25 megawatt teljesítményű napelemparkhoz 6 megawatt tárolókapacitás tartozik majd.

Mint mondta, Magyarországon egyedülálló a kiegyenlítőként működő mögöttes tároló, amely a folyamatos energiaellátást hivatott majd biztosítani.

Bártfai Béla beszélt arról is, hogy a korábban létesült, lítiummal működő tárolókhoz képest a tervezett, vanádium alapú tároló hosszabb élettartamú lesz. Közölte: a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) amely a kőolajtermék- és földgázkészletek tárolásában több évtizedes tapasztalattal bír, régóta tervezi tevékenységi körének bővítését.

A hagyományos energiahordozók ára jelentősen növekszik, ráadásul Magyarország kitettsége ebben a tekintetben jelentős - húzta alá. A korábbi napenergián alapuló rendszerek működését jelentősen befolyásolja az időjárás, a kialakítandó villamosenergia-tároló és naperőmű együttese viszont a napsütéstől függetlenül képes lesz az energiaitermelésre - fűzte hozzá.

Az alkalmazott technológia – VRFB (vanadium redox flow battery)

A vanádiumos folyadék akkumulátor egy olyan elektrokémiai energia-tároló rendszer, mely
környezeti hőmérsékleten működik. Elve a vanádium különböző ionizált formáinak
redukcióján és oxidációján alapul. A vanádium könnyen hozzáférhető anyag, amelyet az
acélgyártásban és kémiai katalizátorként használnak. A természetben is megtalálható, és
különféle hulladékáramokból is könnyedén visszanyerhető.

A projekt megvalósítása a jelenleg legmodernnebb, ún. redox-technológia bevezetésének és
széleskörű elterjesztésének lehet az úttörője, mely beruházás a természeténél fogva mind a
befektetők, a gazdasági szereplők, valamint a kormányzat céljait és szándékait szolgálja.

Fotók: Burger Zsolt

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.