Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Polinszky Károly vegyészmérnökre emlékeztek a Pannon Egyetemen

2022. március 18. 22:41
A megemlékezést pénteken délután tartották születése 100. évfordulójának tiszteletére.

Polinszky Károly, Kossuth-díjas vegyészmérnök irányítása alatt jött létre a Veszprémi Vegyipari Egyetem, valamint a Nehézvegyipari Kutatóintézet. Polinszky Károly egyetemalapítót a rendszerváltás előtt és után is díszpolgárrá avattak.

Az 1922. március 19-én született oktatáspolitikus századik születésnapjára a vegyészmérnökről elnevezett Polinszky teremben emlékeztek meg, a Pannon Egyetemen.

A megemlékezésen beszédet mondott a Pannon Egyetem rektora, Gelencsér András, aki kisebb visszatekintésen keresztül mutatta be és érzékeltette Polinszky Károly munkásságának fontosabb állomásait, hiszen Veszprém városa Polinszkynak köszönhetően a felsőfokú vegyészmérnök-képzés és a vegyipari kutatások egyik jelentős fellegvára lett. Hozzátette, a tudományban és a művészetben többen váltak világhírűvé fiatalon, de arra aligha akad példa, hogy valaki a tudományszervezésben  huszonhétéves korában maradandót alkosson.

A rektort követően Porga Gyula polgármester is kisebb történelmi visszatekintéssel hangsúlyozta Polinszky érdemeit, és kitért Veszprém oktatási intézményei kialakulásának fordulópontjaira, mérföldköveire, köztük Polinszky munkásságára. A polgármester szavai után Kovács Kristóf, a Pannon Egyetem nyugalmazott docense mondott beszédet, humorosabb legendáktól elkanyarodva a valóságig. A magyar oktatás nagy egyéniségei sorába méltán illeszkedik Polinszky Károly, aki a 20. század magyar felsőoktatásának fejlesztésében alkotott maradandót.

A megemlékezés után Dobos Lajos festőművész alkotását leplezték le.

A család részéről elsőként Polinszky Károly fia, Gábor osztotta meg gondolatait, végül a beszédeket követően már az egyetemalapító unokái, sőt, dédunokái is elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Minden korosztálynak készültek a Szakmaszombat szervezői Minden korosztálynak készültek a Szakmaszombat szervezői A IV. Szakmaszombatra került sor a Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Technikumban, ahol pályaválasztási tanácsokkal, színes programokkal várták az érdeklődőket.   tegnap 7:25 Korszerű pályán sportolhatnak a táncsicsos diákok Táncsics Mihály középiskola Korszerű pályán sportolhatnak a táncsicsos diákok Százmillió forint értékben újították fel a Táncsics Mihály Technikum sportpályáját. 2023. szeptember 29. 14:13 Rangos elismerést kapott a Paszta Rangos elismerést kapott a Paszta Szeptember 21-24. között zajlott Komlón a IX. Komlói Amatőr Színházi Találkozó. A Komáromi Sándor vezette Paszta komoly sikerekkel tért haza. 2023. szeptember 28. 12:34 “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” irodalom “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” Varga Richárd, az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserének neve a legtöbb olvasónak ismerősen csenghet: sokan a slam poetry kiváló művelőjeként ismerték meg, sokan nagyszerű tanárként, vannak, akik a Godot Workshop frontembereként, és sokan költőként. Most elsősorban az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserét kérdeztük arról, megmaradnak-e a nevéhez is köthető nagyobb fesztiválok, mint például a Holtszezon, de költő énjének is feltettünk néhány kérdést, hiszen a közelmúltban verses kötete jelent meg… 2023. szeptember 26. 16:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.