2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Polinszky Károly vegyészmérnökre emlékeztek a Pannon Egyetemen

A megemlékezést pénteken délután tartották születése 100. évfordulójának tiszteletére.

Polinszky Károly, Kossuth-díjas vegyészmérnök irányítása alatt jött létre a Veszprémi Vegyipari Egyetem, valamint a Nehézvegyipari Kutatóintézet. Polinszky Károly egyetemalapítót a rendszerváltás előtt és után is díszpolgárrá avattak.

Az 1922. március 19-én született oktatáspolitikus századik születésnapjára a vegyészmérnökről elnevezett Polinszky teremben emlékeztek meg, a Pannon Egyetemen.

A megemlékezésen beszédet mondott a Pannon Egyetem rektora, Gelencsér András, aki kisebb visszatekintésen keresztül mutatta be és érzékeltette Polinszky Károly munkásságának fontosabb állomásait, hiszen Veszprém városa Polinszkynak köszönhetően a felsőfokú vegyészmérnök-képzés és a vegyipari kutatások egyik jelentős fellegvára lett. Hozzátette, a tudományban és a művészetben többen váltak világhírűvé fiatalon, de arra aligha akad példa, hogy valaki a tudományszervezésben  huszonhétéves korában maradandót alkosson.

A rektort követően Porga Gyula polgármester is kisebb történelmi visszatekintéssel hangsúlyozta Polinszky érdemeit, és kitért Veszprém oktatási intézményei kialakulásának fordulópontjaira, mérföldköveire, köztük Polinszky munkásságára. A polgármester szavai után Kovács Kristóf, a Pannon Egyetem nyugalmazott docense mondott beszédet, humorosabb legendáktól elkanyarodva a valóságig. A magyar oktatás nagy egyéniségei sorába méltán illeszkedik Polinszky Károly, aki a 20. század magyar felsőoktatásának fejlesztésében alkotott maradandót.

A megemlékezés után Dobos Lajos festőművész alkotását leplezték le.

A család részéről elsőként Polinszky Károly fia, Gábor osztotta meg gondolatait, végül a beszédeket követően már az egyetemalapító unokái, sőt, dédunokái is elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

A hazugság parazita jelenség: nem tud létezni gazdatest nélkül
A hazugság parazita jelenség: nem tud létezni gazdatest nélkül
Szeptember utolsó estéje a Pannon Egyetemen is a Kutatók Éjszakájáról szólt. Mivel a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon párhuzamosan egy időben zajlottak az izgalmasnál izgalmasabb témákat ígérő előadások, céltudatosan kiválasztottunk egy termet, egy témát, egy előadót.
Elmarad az őszi szünet az iskolákban, hosszabb lesz a téli
Elmarad az őszi szünet az iskolákban, hosszabb lesz a téli
A téli szünet hosszabb lesz az iskolákban, mint az elmúlt években megszokott volt: december 22-től január 8-ig fog tartani - ismertette a kormány döntését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.
Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Szórakozva ismerkedtek a szakképzéssel
Ismét megszervezte a szakmákat, a szakképzést népszerűsítő rendezvényét a Veszprémi Szakképzési Centrum szombaton, a Jendrassik-Venesz iskolában.
Jutasi Őrmester túrán vehettek részt a diákok
Jutasi Őrmester túrán vehettek részt a diákok
Szerda reggel az Óváros térről felváltva indultak az iskolai osztályok, hogy felfedezzék Veszprém egyedülálló természeti, kulturális és katonai értékeit.
Mindenkinek van egy saját mozija. Te döntöd el, milyen filmet nézel.
Mindenkinek van egy saját mozija. Te döntöd el, milyen filmet nézel.
Az, hogy az életben inkább sikerkeresők vagy kudarckerülők leszünk, gyakran már iskolás korban elválik, és nagy szerepe van benne annak is, hogy miként gondolkodunk a tanulásról. Az élethosszig tartó tanulás ma már alapvetés, és ha nem tanultunk meg tanulni, ideje ezt is felvésni a teendők közé.