2023. március 28.
//
Gedeon névnap

Sinkó Veronikának nyílt kiállítása az Érseki Főiskolán

Csütörtök délután Sinkó Veronika illusztrátor-grafikus tartott tárlatvezetést.

A művésznőnek szakrális műveiből nyílt kiállítása, stílszerűen ő maga tartotta az első tárlatvezetést, így közvetlenül az alkotótól nyerhettünk betekintést az alkotások mögé.

Elsőként dr. Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora köszöntötte az érdeklődőket. Ünnepi beszédében elmondta, a fiatalok megszólításának jegyében született az ötlet, hogy egyfajta közvetítőként lépjenek fel a felsőoktatás és a közoktatás között, értékeket felmutatva az egyházi művészetekből. Az értékközvetítés első állomása tehát Sinkó Veronika kiállítása, mely hétköznaponként kilenc és három óra között - határozatlan ideig – minden érdeklődő számára látogatható.

A kiállításmegnyitón számos veszprémi iskola jelen volt, így a művésznő a fiatalok biztatására helyezte a hangsúlyt beszédében. Gyerekkori kudarcairól is beszámolt, mint kiderült, tanulmányai kezdetben nehézkesen mentek, de a festészet és a rajz mindig kiutat adott számára, egyfajta nyugvópontot életének. S mivel sikereit is az alkotásban találta meg, a rajzolásba menekült, oly annyira, hogy az lett élete hivatása. Hangsúlyozta, a kudarc tehát nem feltétlen marad kudarc, lehet, hogy éppen Isten ajándéka. 

A beszédek után Sinkó Veronika bővebben is beszélt a műalkotások megszületési körülményeiről, például arról, hogy a covid-helyzetet milyen módon dolgozta fel műveiben. De természetesen a bibliai illusztrációk is helyet kaptak a kiállítás anyagában, ahogy a királynékról szóló alkotások is.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

'Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem'
'Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem'
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.