2022. december 2.
//
Melinda névnap

Sinkó Veronikának nyílt kiállítása az Érseki Főiskolán

Csütörtök délután Sinkó Veronika illusztrátor-grafikus tartott tárlatvezetést.

A művésznőnek szakrális műveiből nyílt kiállítása, stílszerűen ő maga tartotta az első tárlatvezetést, így közvetlenül az alkotótól nyerhettünk betekintést az alkotások mögé.

Elsőként dr. Sebestyén József, a Veszprémi Érseki Főiskola rektora köszöntötte az érdeklődőket. Ünnepi beszédében elmondta, a fiatalok megszólításának jegyében született az ötlet, hogy egyfajta közvetítőként lépjenek fel a felsőoktatás és a közoktatás között, értékeket felmutatva az egyházi művészetekből. Az értékközvetítés első állomása tehát Sinkó Veronika kiállítása, mely hétköznaponként kilenc és három óra között - határozatlan ideig – minden érdeklődő számára látogatható.

A kiállításmegnyitón számos veszprémi iskola jelen volt, így a művésznő a fiatalok biztatására helyezte a hangsúlyt beszédében. Gyerekkori kudarcairól is beszámolt, mint kiderült, tanulmányai kezdetben nehézkesen mentek, de a festészet és a rajz mindig kiutat adott számára, egyfajta nyugvópontot életének. S mivel sikereit is az alkotásban találta meg, a rajzolásba menekült, oly annyira, hogy az lett élete hivatása. Hangsúlyozta, a kudarc tehát nem feltétlen marad kudarc, lehet, hogy éppen Isten ajándéka. 

A beszédek után Sinkó Veronika bővebben is beszélt a műalkotások megszületési körülményeiről, például arról, hogy a covid-helyzetet milyen módon dolgozta fel műveiben. De természetesen a bibliai illusztrációk is helyet kaptak a kiállítás anyagában, ahogy a királynékról szóló alkotások is.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Alvaro Soler és Norah Jones a VeszprémFest 2023-as fellépői között
Bejelentették a Veszprémfest 2023-as fellépőit, megindult a jegyértékesítés a fesztivál honlapján.
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Jazzpiknik: Rick Astley újra eljön Paloznakra
Nik West, Rick Astley, a Thievery Corporation, a Dirty Loops és az Incognito is fellép a jövő évi Paloznaki Jazzpikniken. A tizenegyedik alkalommal megszervezett fesztivál 2023. augusztus 3-től 5-ig tart a Balaton-felvidéken - közölték a szervezők kedden.
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
Ezen a héten is a zene a főszereplő Veszprémben
A hazai zeneipar legnagyobb konferenciája, a legígéretesebb magyar előadók ingyenes koncertjei, az UNESCO Zenei Városok találkozója, évadnyitó koncert és zenei nevelésre fókuszáló szeminárium - mindez ezen a héten történik Veszprémben, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
A Hősök kapuja a veszprémi vár középkori történetének kincsestára
Elkészült a Laczkó Dezső Múzeum legújabb attrakciója, amelynek a veszprémi Vár bejáratánál lévő Hősök kapuja ad otthont. Az itt berendezett kiállítás a Vár történetét mutatja be kifejezetten az Árpád-korra, valamint a török időkre fókuszálva.
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
A veszprémi kulturális folyóiratok mutatkoztak be a Cserháti Könyvszalon rendezvényén
Hétfő délután a Kölcsey Ferenc Könyvesboltban beszélgettek a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és a könyvesbolt közösen szervezett Cserháti Könyvszalon rendezvény-sorozatának vendégei.