Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
0°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
0°C

1848 viszonyítási pont lett Veszprémben is

2022. március 15. 15:12
Az Aradi vértanúk emlékművénél is tartottak ünnepi megemlékezést kedden délután Veszprémben. Az itt elhangzott beszédben felidézték, hogy Veszprémben hogy zajlott az 1848-as szabadságharc.

Az örmény, az ukrán és a lengyel nemzetiségi önkormányzatok közreműködésével szervezték meg az Aradi vértanúk emlékművénél a Bakonyalja városrész Március 15-i ünnepségét.

Az eseményen Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő mondott beszédet, aki felidézte az 1848-as események veszprémi vonatkozásait. Azt, amikor korabeli beszámolók leírták, ahogy átvonult a városon a Drávai hadtest, ahogy a régi sóház (ma Megyeháza) épületéről leszedték a császári szimbólumokat és magyar nemzeti színekre festették át a kerítést.

1848 viszonyítási pont lett, amikor egy idegen hatalom próbál uralkodni rajtunk és megmondani számunkra, hogyan kellene élnünk hazánkban. És talán ez a legnagyobb fegyvertény a 21. században is Magyarországon. Hogy ez a nemzet már oly sokszor megközdött a szabadságáért, az idegen elnyomó hatalmak ellen és minden esetben túlélt, virágzik és él a jövőbe vetett hite – zárta a képviselő a beszédét.

Az ünnepségen megkoszorúzták az Aradi vértanúk emlékművét, valamint közreműködtek az Urartu Örmény Nemzeti Színház művészei.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Szabadon élni egyénként és nemzetként is 1848 Szabadon élni egyénként és nemzetként is Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt. 2023. március 15. 13:21 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. 1848 A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztek meg ünnepi műsorral a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden. Az iskola 7. osztályos tanulóinak versszavalása után Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg beszédével a magyarság számára egyik legfontosabb történelmi esemény megemlékezését. A városi megemlékezések délután Kádártán folytatódtak, szintén az alpolgármester, valamint helyi kisgyermekek részvételével. 2023. március 14. 23:02 A nemzeti jelkép Petőfi Sándor előtt tisztelegtek A nemzeti jelkép Petőfi Sándor előtt tisztelegtek Jelképek nem csak színekben és formákban vannak, hanem hús-vér emberek is válhatnak azzá, Petőfi Sándor pedig pontosan ilyen a magyaroknak – hangzott el hétfő délután Veszprém belvárosában, az egykori Korona szálló épületénél a forradalmi költő emléktáblájánál. 2023. március 7. 15:00 Orbán: erőre van szükség Március 15. Orbán: erőre van szükség Legyen béke, szabadság és egyetértés - így mondták 1848-ban a márciusi ifjak -, és mindehhez ugyanarra a dologra van szükség: erőre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i díszünnepségen, a budapesti Kossuth téren kedden. 2022. március 15. 21:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.