2023. június 3.
//
Klotild névnap

Találkozások Zenevárosban

Beléphetsz egy ajtón, ami ezer más ajtóhoz vezet. A Hangvető korokon, kultúrákon és műfajokon átívelő koncertsorozata Veszprémben, a Zene Városában. Március 30-án, május 13-án és 30-án a Napfonat, Sena, Meybahar, Ana Alcaide, Jyotsna Srikanth és a Mendelssohn Kamarazenekar egyedi produkcióit hallhatjátok a Hangvillában.

A Találkozások Zenevárosban egyszeri zenei együttállások sorozata. A Hangvető által felkért művészek olyan együttműködéseket hoznak létre, melyben egyesítik az általuk képviselt hagyományt és zenei nyelvet. A nyugati és indiai klasszikus zene, a középkori és kortárs hagyományok, ghánai és magyar dallamok olvadnak egymásba a koncerteken.

Elsőként a világhírű indiai klasszikus hegedűművész Jyotsna Srikanth és a Mendelssohn Kamarazenekar, Veszprém büszkesége egyesítik erőiket a Hangvilla színpadán. Március 30-án Kováts Péter, a Mendelssohn Kamarazenekar vezetője és Weyer Balázs, a sorozat megálmodója nyitják az estet, melyben először „hagyományos” komolyzene, a második részben Srikanth kompozíciója csendül fel. A Raga Seasons a hat indiai és négy európai évszak közötti párhuzamokat tárja fel a zene nyelvén. Az alkotóval a koncert utáni közönségtalálkozón személyesen is megismerkedhettek!

A sorozat második koncertjén Ana Alcaide, a nyckelharpa-n (svéd billentyűs hárfán) szefárd és spanyol ihletésű kompozíciókat játszó újító és a Meybahar, a mediterránt idéző meditatív szeánszok magyar mesterei alkotnak együtt május 13-án. Sena, a ghánai-magyar MC és énekes pedig a Napfonat a capella csapatával együtt készül a május 30-i koncertre.

Magyarországon először Veszprém nyerte el a Zene Városa címet az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának tagjaként 2019-ben,és ad otthont a különleges zenei találkozásoknak. A sorozat kiemelt közönsége az élménypedagógiára nyitott veszprémi tanárok, és azok a diákok, akik először találkoznak élőben ezekkel a műfajokkal. Tanár és diák- kedvezménnyel, közönségtalálkozókkal és beszélgetésekkel várunk a Hangvillában! A koncertsorozat szervezője a Hangvető. A Találkozások sokszínűsége, korokat, kultúrákat és embereket összekötő íve megelőlegezi az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programjait, melyekben hangsúlyos szerepet kap a zene.

vehir.hu

További cikkek

A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Péntek délelőtt a Zöld városban több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte Szarka Tamással, a Ghymes együttes énekesével a Kézfogás című dalt, ami a magyarság összetartozásáról szól. Ez volt az országos és határon túli kezdeményezés központi eseménye idén.
Szent Margit bátor sorsvállalása a mai ifjúságnak is példaértékű lehet
Szent Margit bátor sorsvállalása a mai ifjúságnak is példaértékű lehet
Különleges helyszínen, a Szent Margit romoknál tartja legújabb bemutatóját a Kabóca Bábszínház június 6-7-én.
Veszprémben lesz az Ünnepi könyvhét országos megnyitója
Veszprémben lesz az Ünnepi könyvhét országos megnyitója
Június 8. és 10. között, a Kossuth utcán rendezik meg Veszprémben a könyvhetet.