Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elmentünk az Utazás Kiállításra, hogy virtuálisan is bejárjuk Veszprémet és a Balatont

2022. március 8. 15:51
Egy év kényszerszünet után, immáron 44. alkalommal invitálta az érdeklődőket a megújult Hungexpo vásárvárosba az Utazás Kiállítás, hazánk első számú turisztikai vására, a rendezvény belföldi díszvendégeként pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa invitálta az érdeklődőket a régióba. Ha turisták lennénk, bennünket biztosan megvettek volna.

A négy napos Utazás kiállítás csaknem 100 kiállítót vonultatott fel közel 30 országból, melyet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitott meg március 3-án. Beszéde során kitért arra, milyen nagy jelentősége van annak, – különösen az elmúlt két év után –, hogy újra rendezhetünk turisztikai vásárokat, ezzel is támogatva az iparág újbóli fellendülését.

A VEB2023 EKF képviseletében dr. Navracsics Tibor, a program megvalósításáért felelős kormánybiztos köszöntötte a jelenlévőket. A csütörtöki még elsősorban szakmai nap volt, ahol lehetőség adódott az Európa Kulturális Fővárosa programot nemcsak a látogatók, de a turisztikai szakma számára is népszerűsíteni. Az ünnepélyes megnyitó után kerekasztal beszélgetések következtek, amelyeken a résztvevő szakemberek a minőségi turizmus újraindításának lehetőségeit elemezték, keresve az ágazat kitörési pontjait, erősségeit. Az Európa Kulturális Fővárosa program részleteit és a kulturális év témáival kapcsolatos összefüggéseket Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt. vezérigazgatója és Hegedűs Barbara, Veszprém város alpolgármestere mutatta be a szakembereknek.

Képek forrása: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Facebook oldalKépek forrása: Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Facebook oldal

A kiállítás három közönségnapján aztán az érdeklődők átfogóbb képet kaphattak, mi minden várja őket, ha Veszprémbe vagy a Bakony-Balaton régióba látogatnak. Veszprém gazdag zenei életére reflektálva helyi előadóművészek – Nagy Gergely, Palásti Máté, Süle Zsolt és Dobosi Gergely duó – adtak elő kiváló zenés produkciókat a nagyszínpadon. Emellett két kerekasztal beszélgetést is tartottak a pénteki napon, ahol a szakértő vendégek a Veszprémi főegyházmegye vallásturisztikai célpontjait és kincseit mutatták be az érdeklődőknek, valamint a város és a Bakony-Balaton régió hat nagy fesztiváljának képviselői ismertették idei terveiket, és avatták be a közönséget a fesztiválok műhelytitkaiba.

A legizgalmasabb program azonban a VEB2023 EKF standjánál várta az érdeklődőket, ahol a buborék alakú függőszékekben elhelyezkedve a virtuális valóság eszközeivel és VR szemüvegek segítségével lehetett – sokszor madár szemszögből – kalandozni a Balaton-felvidék, a Bakony és Veszprém gyönyörű tájain. A székekben ide-oda forogva, alattunk a Hegyestű, a Csobánc vagy éppen a tó virtuális látványán ámulva pont olyan úgy éreztük magunkat, mint amikor hőlégballonnal szálltunk a táj felett. Bennünket teljesen levett a lábunkról az élmény, és ha turisták lennénk, akik még sosem jártak a környéken, biztosan beterveznénk egy nyaralást ide. Ezzel nem voltunk egyedül, a virtuális utazás egytől egyig nagy élményt jelentett a látogatóknak és jó páran érdeklődtek Veszprém iránt is.

A kiállítás egyébként nemcsak 2023 miatt volt fontos, hanem azért is, mert már az idei év is számtalan izgalmat tartogat Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára, hiszen a régebb óta bevált nagy sikerű fesztiválok, programok mellett több olyan új esemény és program is várható, amelyek nemcsak helyi és regionális, de akár országos érdeklődésre is számot tarthatnak.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.