2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Együttműködési megállapodást kötött a Metal Shredder Hungary Zrt. és a Pannon Egyetem

2022. március 8. 10:00
Pannon Egyetem
Stratégiai együttműködést kötött az egyetemi oktatás és továbbképzés, a tudományos kutatás és fejlesztés és innováció területein a Metal Shredder Hungary Zrt. és a Pannon Egyetem. A partneri kapcsolat a jövőben kiterjed a cég igényei alapján online/offline keretek közt megvalósított szakmai továbbképzésekre, valamint a vállalattal megkötött duális képzési szerződésre is.

A Metal Shredder Hungary Zrt. több mint egy évtizedes szakmai múlttal rendelkező, magyar tulajdonú vállalkozás. A cég a körkörös gazdaság irányelvei szerint foglalkozik többek között nemesfém kinyerésével az elektronikai hulladékból, leselejtezett röntgenfilmek feldolgozásával és újrahasznosításával, illetve kutatás-fejlesztéssel és innovációs tevékenységgel is.

„A jelenlegi háborús helyzet minden korábbinál jobban rávilágít arra, mennyire fontos a természeti erőforrásokkal való takarékos gazdálkodás, a hulladékokban található értékes anyagok újrafelhasználása, újrahasznosítása, különösképpen a legkritikusabb elektronikai ipar területén. A körforgásos gazdaság modellje nem divatos lózung többé, hanem parancsoló szükségszerűség. Az országban a környezetvédelmi képzést legelsőként bevezető Pannon Egyetem hosszú ideje elkötelezett a környezettudatosság, a környezeti értékek védelme, így a körforgásos gazdaság gyakorlata iránt. Ezért is fontos a hasonló elveket valló Metal Shredder Hungary Zrt-vel a képzés, a kutatás-fejlesztés és az innováció területére irányuló együttműködés” – mondta el dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

„Cégünk kutatási és fejlesztési részlege folyamatosan azon dolgozik, hogy minél nagyobb hatékonysággal - minél kisebb környezeti terhelés mellett – „zero waste” technológiai rendszert állítson fel. Ezen a ponton kapcsolódik össze a Pannon Egyetem és a Metal Shredder Hungary Zrt. közös, jövőbe mutató stratégiai együttműködése. Az elektronikai hulladékok újrahasznosítása, a hulladékválogatási technológiák vagy a Li-ion akkumulátor feldolgozása olyan terület lehet a jövő mérnökeinek és vegyészmérnökeinek, amely - a korszerű eljárások kutatása során – tudományos és szakmai szinten is fejlődést és kihívást jelent. A duális képzés keretén belül széleskörű szakmai, gyakorlati lehetőséget biztosítunk az egyetem hallgatói részére és a kutatás-fejlesztési részlegünk eddig elért eredményeit, tapasztalatait - ismeretterjesztő előadások keretén belül - megosztjuk az oktatókkal és a hallgatókkal egyaránt.

Fotó: Pannon EgyetemFotó: Pannon Egyetem

Biztosak vagyunk abban, hogy a fiatalság új szellemisége és a tapasztalat találkozása a közös innováció a fenntartható fejlődés egyik záloga. Mindannyiunk számára fontos, hogy a környezetvédelem és a versenyképesség együttesen jelenjen meg a körkörös gazdasági folyamatokban." – tette hozzá Török András, a Metal Shredder Hungary Zrt. vezérigazgatója.

„A körforgásos gazdaság megteremtése és ennek részeként a hatékony és széleskörű hulladékhasznosítás a következő évtizedek legfontosabb feladatai közé tartoznak. Nem véletlen, hogy a Pannon Egyetem célként jelölte meg, hogy a körforgásos gazdasággal kapcsolatos oktatás és kutatás zászlóshajójává kíván válni Magyarországon. Ezzel összhangban fokozatosan bővítjük a képzési portfoliónkat a témában, valamint kutatás-fejlesztési projekteket folytatunk többek között a hulladékgazdálkodás, a hidrogéntechnológiák, a víztechnológiák vagy az akkumulátor-újrahasznosítás területén.

Ehhez a munkához folyamatosan keressük a kapcsolatot azokkal a piaci partnerekkel, akik a szektorban releváns tevékenységgel és tudással rendelkeznek. Bízom benne, hogy a most aláírásra kerülő megállapodás a Metal Shredder Hungary Zrt-vel egy hosszútávú és eredményes szakmai együttműködés kezdetét jelenti.” – emelte ki Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja.

Az együttműködés során létrehozott közös szellemi alkotások hasznosításáról a Pannon Egyetem Tudás- és Technológiatranszfer Központja gondoskodik.

vehir.hu

További cikkek

Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo svéd genetikus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Hétfő délelőtt ünnepélyes keretek között történt meg a csapatzászló átadás-átvétel.
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
Mind ellenzéki, mind többségi oldalról számos módosító indítványt nyújtottak be a csütörtöki közgyűlésre a parkolási rendelet tervezett változásaival kapcsolatban. Mutatjuk a végleges verziót!
A hazugság parazita jelenség: nem tud létezni gazdatest nélkül
A hazugság parazita jelenség: nem tud létezni gazdatest nélkül
Szeptember utolsó estéje a Pannon Egyetemen is a Kutatók Éjszakájáról szólt. Mivel a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon párhuzamosan egy időben zajlottak az izgalmasnál izgalmasabb témákat ígérő előadások, céltudatosan kiválasztottunk egy termet, egy témát, egy előadót.
'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.