2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Megalakult a Veszprémi Állatmenhely és Kompetencia Központot működtető kuratórium

A Pumi Veszprémi Állatmenhely Alapítvány a létesítmény napi működését koordinálja majd.

Alig egy hónappal ezelőtt, február elején tették le az alapkövét annak az állatvédelmi és kompetencia központnak, mely országosan egyedülálló pilot-projektként jön létre Veszprémben. A komplexum alapvető és fő feladata lesz a gazdátlan állatok befogadása, igényeik szerinti megfelelő ellátása a végső cél eléréséig, az örökbefogadás lebonyolításáig. A központ egyrészről állatmenhelyként is funkcionál majd, XXI. századi, élhető körülményeket teremtve a gazdára váró állatoknak és a velük foglalkozó szakembereknek. Mellette viszont szabadidőközpont és oktatási intézmény szerepe is lesz. A létesítmény mellett kutyafuttatót is kialakítanak, valamint óvodás és iskolás csoportoknak lehetősége lesz eljönni és egész fiatal korban megismerni azt a felelősségteljes magatartást, amit egy állattartónak tudnia kell.

A létesítmény üzemeltetéséért és szakmai megvalósításáért a Veszprémi Állatkert felel majd, a napi feladatok koordinálásáért pedig az a kuratórium, mely péntek délelőtt alakult meg a megyeszékhelyen. A Pumi Veszprémi Állatmenhely Alapítvány kuratóriumában a veszprémi közélet ismert és neves személyiségei is helyet kaptak, többek közt Oberfrank Pál színházigazgató, vagy Vastag Csaba színművész, de ott van köztük az állatkert igazgatója, Török László és Marokházi Katalin, az állatkert nyugalmazott gondozója is.

A kormányzati támogatással létrejövő állatvédelmi központ létrehozása részben Ovádi Péter parlamenti képviselő és állatvédelemért felelős miniszteri biztosnak köszönhető, aki az alapítványi megalakulással kapcsolatban úgy fogalmazott: jó minőségű kuratóriumot sikerült összeállítani, hisz tagjai mint állatszerető emberek, akik sokat tudnak tenni azért, hogy a komplexum minden szempontból jól működjön. -Olyan tenni akaró emberekre volt szükség, akiknek fontos az állatvédelem ügye- mondta.

Török László az Északi-körgyűrűn, a Lidl áruház mögött létrejövő komplexum építésével kapcsolatban elmondta, hamarosan a beruházás látványos részéhez érkeznek, hisz a következő napokban kezdik el felépíteni az állatok elhelyezésére szolgáló kenneleket. – Hosszú és kemény munka áll mögöttünk, de még több feladat áll előttünk, hisz meg kell felelnünk azoknak a széleskörű elvárásoknak, -az állatok tartása, ellátása és örökbeadása-amelyek egy ilyen központ működtetéséhez szükségesek.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Vidám gyereknapi programokat szerveztek Kádártán vasárnap, ahol átadták az idei Dévai Bíró Mátyás-díjat is, amivel hagyományosan azt a helyi lakost ismerik el, aki sokat tett Kádárta közösségéért. A nap további részében koncerteken és utcabálon szórakozhattak a városrész lakói és akik ellátogattak Kádártára.
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.