Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Február

2022. március 1. 14:31
Molnár Sándor írása.

Megvakulni másoknak évek, évtizedek kellenek, az is szigorú orvosi felügyelettel, nekem sikerült pár hónap alatt. Mert hát ki vesz komolyan egy ritkán rátörő homályos látást, ami ráadásul csak pár percig tart, aztán minden megy tovább élesben? A baj akkor vált komollyá, mikor egy reggelen csak az egyik szememmel " ébredtem" fel, a másik az éj sötétjében rekedt. Szinte azonnal szakorvoshoz kerültem, aki ránéztében műtéttel helyrehozhatónak ítélte, kaptam is egy  távoli időpontot erre, és egy nevetve kimondott ígérvényt: dehogy vakul meg addig! (Ezeknek?)

Nem hagyott nyugodni a dolog, és beverekedtem magam a megyei kórház szemészetére, ahol aztán kézről kézre adtak, minden lehetséges műszerrel megnéztek, lézerrel kezeltek, szinte ott laktam már, és előre hozták a műtétet, a " látás ígérete nélkül". Ne menjünk most bele extrém szemnyomás-értékekbe, ebből adódó látóideg-elhalálásba, legyen elég  annyi, hogy a leglelkiismeretesebb orvosi gondoskodás ellenére maradt minden a régiben a műtét után, immár véglegesen. Reménytelenül.

Úvöltve szitkozódtam volna kínomban, mint az a delikvens, akit a kisváros főterén éppen kerékbe törnek, mígnem egy jámbor atyafi rá nem szól szelíden:- Uram, azért, mert kerékbe törnek valakit, még megválogathatná a szavait, így aztán szó nélkül viselem a lélek kerékbe törését, mint már annyiszor eddigi életemben.

Háromnapos irodalmi és zenei fesztivált szervezett a Veszprém-Balaton 2023 Holtszezon címmel, hagyományteremtő céllal az unalmas februári időkre. Nyolc veszprémi helyszínen vagy hatvan műsor, közöttük az Utas is nyolc programmal, hogy azért élni is érdemes legyen. Tavalyi Móricz-ösztöndíjasok, workshop, szerepjáték, a Vár Ucca Műhely fiatal szerzői, és a helyi slam poetrysok, az Odalökött Költészet, szívem kedves figurái. Akik nyáron, a fél-utcazene napjain az Utas előtt verseltek három estén is, áppen-hogy-érdeklődés mellett, helyesebben érdektelenségbe hullva. Ahogy Rolcsi, a társaság guruja akkor elpanaszolta, alig van utánpótlása a csapatnak, a régi nagyok már vagy elköltöztek Veszprémből, vagy családapákká- anyákká komolyodtak.  Nem is számítottunk most sem tömegekre, erre olyan kirobbanó sikerük volt, hogy fürtökben lógtak az antikvárium körül a kívül rekedtek.

Meghagyva a reményt, hogy írni jó. Hogy olvasni sikk. Hogy műveltnek lenni elvárás a jövőben is...

Molnár Sándor
további cikkek
Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Derű a borúban – shoppingolás politikai beütéssel Diáklányok kis csoportjával futottunk össze. – Vásárolni megyünk a turiba – mondja az egyik. A másik finnyásabb, ő korrigál: a second hand üzletbe. – Jó, jó – jegyzi meg a barátnőm –, de azért ezt nem kell ám nagydobra vernetek... Hirtelen egységesen reagált a kis csapat, mondván, hogy ők erre büszkék. Ezzel az újrahasznosítást segítik. Úgy látszik, eredményes volt a külföldi és hazai sztárok akciója, akik sorra bemutatták, hogy milyen értékeket, különlegességeket találtak a már megunt ruhák boltjában. 2022. július 1. 14:40 Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Variációk vendégcsalogatásra - A siker titka a kreativitás is Mi legyen a veszprémi vasútállomás nem éppen vendégcsalogató büféjéből, amiről azt mondják, hogy a rozoga külső mögött kimondottan ízletes, hagyományos ételek készülnek? Lehetne (a nem ennyire) meghökkentő külsővel akár múlt idők ízeit, hangulatát visszahozni, vagy a kor ízlését kísérő stílusban kiszolgálni a siető utast… 2022. május 24. 4:00 Március Március Két év Covid-halogatás után Resti Kornél újra berúgta az Utas ajtaját, ledobta széles karimájú, zsíros kalapját, malaclopóját leterítette a szófára, ráült, és belekurjantotta az összetett csendbe: -Úgy meginnék még egy fél liter jó bort! Bor volt bőven, még whisky is, aztán elkezdődött a varázs. Molnár Sándor írása 2022. április 1. 13:30 Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Kiszórjuk, ami bánt, fáj vagy már felesleges Eljött a virtuális nagytakarítás ideje. 2022. március 29. 11:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.