Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Radó Gyuláné Kenesei Ilona életét bemutató kiállítás nyílt a Levéltárban

2022. február 27. 0:19
Csütörtök délután a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárban nyílt meg az a kiállítás, amely Radó Gyuláné Kenesei Ilona népdalgyűjtő életét és munkásságát mutatja be.

Elsőként Boross István, az intézmény igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, örömét kifejezve, hogy a vándorkiállításnak Veszprém is otthont adhat.

A  Csatangoló Tánccsoport és Hagyományőrző Egyesület, valamint az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeum Kiállítóhely közös munkája is fémjelzi a kiállítást, melynek kurátora Eto-Papp Beáta. Egyfajta hitvallásként beszélt arról, miért fontos, hogy megismerjük a népdalgyűjtő munkásságát, hiszen tapasztalatai szerint sokaknak nem mond sokat Kenesei Ilona neve, pedig jelentős gyűjtések köthetőek a nevéhez.  

A „Száll az ének szájról szájra” címmel ellátott kiállítás részletesen mutatja be Ilona életének főbb szakaszait, családját, és a városait, amelyekben élt, vagy alkotott.

1902-ben nevezték ki tanítónőnek a magyaróvári állami népiskolához. 1905 óta gyűjtötte a magyar népdalokat. Élete során több mint ötezer népdalt gyűjtött össze, amiket korábban a Magyar Nemzeti Múzeum, ma az Országos Széchényi Könyvtár őriz. 1907-ben a Magyar Néprajzi Társaság tagjává választották. A Magyaróváron megjelenő lap, a Mosonvármegye 1909-1913 között több alkalommal közölt szemelvényeket gyűjtéséből. Népdalgyűjtő munkásságát még az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarok is ismerték, sőt elismerték. 

A megnyitón közreműködött Pataki Virág és Barta Tamás, akik Somogy megyei táncokat adtak elő, valamint Kruppa-Jakab Réka énekelt Kenesei Ilona isaszegi gyűjtéseiből származó népdalokat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.