2023. március 28.
//
Gedeon névnap

Radó Gyuláné Kenesei Ilona életét bemutató kiállítás nyílt a Levéltárban

Csütörtök délután a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárban nyílt meg az a kiállítás, amely Radó Gyuláné Kenesei Ilona népdalgyűjtő életét és munkásságát mutatja be.

Elsőként Boross István, az intézmény igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, örömét kifejezve, hogy a vándorkiállításnak Veszprém is otthont adhat.

A  Csatangoló Tánccsoport és Hagyományőrző Egyesület, valamint az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeum Kiállítóhely közös munkája is fémjelzi a kiállítást, melynek kurátora Eto-Papp Beáta. Egyfajta hitvallásként beszélt arról, miért fontos, hogy megismerjük a népdalgyűjtő munkásságát, hiszen tapasztalatai szerint sokaknak nem mond sokat Kenesei Ilona neve, pedig jelentős gyűjtések köthetőek a nevéhez.  

A „Száll az ének szájról szájra” címmel ellátott kiállítás részletesen mutatja be Ilona életének főbb szakaszait, családját, és a városait, amelyekben élt, vagy alkotott.

1902-ben nevezték ki tanítónőnek a magyaróvári állami népiskolához. 1905 óta gyűjtötte a magyar népdalokat. Élete során több mint ötezer népdalt gyűjtött össze, amiket korábban a Magyar Nemzeti Múzeum, ma az Országos Széchényi Könyvtár őriz. 1907-ben a Magyar Néprajzi Társaság tagjává választották. A Magyaróváron megjelenő lap, a Mosonvármegye 1909-1913 között több alkalommal közölt szemelvényeket gyűjtéséből. Népdalgyűjtő munkásságát még az Amerikai Egyesült Államokban élő magyarok is ismerték, sőt elismerték. 

A megnyitón közreműködött Pataki Virág és Barta Tamás, akik Somogy megyei táncokat adtak elő, valamint Kruppa-Jakab Réka énekelt Kenesei Ilona isaszegi gyűjtéseiből származó népdalokat.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
Élő passiójátékot tartanak Veszprémben
A Veszprémi Főegyházmegye szervezésében a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával, 2023. április 2-án Virágvasárnap, első ízben, hagyományteremtő szándékkal élő passiójátékot mutatnak be Veszprémben, a Séd patak völgyében.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.