Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 2. Melinda
Veszprém
1°C
2023. december 2. Melinda
Veszprém
1°C

Fájdalmas, egyben dicsőséges ünnep a kommunizmus áldozatainak emléknapja

2022. február 26. 11:38
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Megyeháza téren tartottak központi megemlékezést pénteken. Az esmeményen Hegedűs Barbara, alpolgármester beszédében kiemelte, hogy bár a rendszerváltással azt gondoltuk, eltűnik ez a rendszer, valójában a mai napig élnek köztünk olyanok, akik ezeket a nemzetellenes elveket képviselik.

A történészek körülbelül 100 millióra teszik azoknak az áldozatoknak a számát, akik a kommunista rendszerek miatt vesztették el életüket. A módszerek különfélék voltak, kivégzések, kényszermunkatáborba száműzés, kínzások és még lehetne sorolni.

Közép-Európában az áldozatok száma eléri az 1 milliót, de még többen vannak azok, akiket bebörtönöztek, ellehetetlenítettek, megbélyegeztek hazánkban is.

Az ő szenvedéseik és áldozatuk emléke miatt döntött úgy az első Orbán-kormány még 2000-ben, hogy február 25-t hivatalosan is a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává nevezi ki.

Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba vitték, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében. A politikus letartóztatása és fogvatartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé.

Magyarországon és azon belül Veszprémben is több helyen tartottak megemlékezéseket az emléknap alkalmából pénteken. Délelőtt a törvényszék udvarán dr. Kahler Frigyes, jogtörténész mondott beszédet, kora este pedig Brusznyai Árpád emlékművénél a Megyeháza téren folytatódtak a megemlékezések.

Utóbbi helyszínen Hegedűs Barbara, alpolgármester mondott beszédet, amelyben kiemelte, ez a nap fájdalmas és dicsőséges is egyben a magyaroknak. Fájdalmas a sok elvesztett emberélet miatt, de dicsőséges is, mert a szabadságvágy és az emberfeletti kitartás meghozta gyümölcsét és a rendszerváltással megszűnt ez az elnyomó idegen rendszer.

Az egykori rettegett pártvezérek nevei ma már szitokszóként merülnek fel, úgy, mint Pap Jánosé is Veszprémben. Az 56-os hősök, a kommunizmusban bebörtönzött és meghurcolt honfitársaink előtt pedig a legmélyebb tisztelettel adózunk, úgy mint Brusznyai Árpád és mindazok előtt, akik közül ma is többen itt vannak velünk – mondta Hegedűs Barbara.

Végezetül aktuális kontextusba helyezve gondolatait úgy fogalmazott,

...a rendszernek a gonosz elvei a mai napig megmaradtak és új formában, de hasonló módszerekkel igyekeznek ismét befurakodni mindennapjainkba és megosztani társadalmunkat. Politikusoknak, köztiszteletben álló embereknek álcázva magukat próbálják hazug és aljas módszerekkel ismét magukhoz ragadni a hatalmat, hogy aztán bármit és bárkit feláldozva újfent gyökeret verjenek a közösségekben.

Az ünnepségen Hatás Andrea Lénárd Ödön, Mint nyúl az őszi szántásban című versét adta elő, az esemény végén a jelenlévő politikai és civil szervezetek, valamint városi intézmények képviselői, továbbá a megemlékező veszprémiek megkoszorúzták, illetve gyertyákat helyeztek el az emlékműnél.

vehir.hu
további cikkek
Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Aki iskolát alapít és újít fel, az bízik a jövőben - mondta a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadóünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter. tegnap 16:16 A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal együttműködve idén is megszervezi az Adventi Civil Börzét, idén ráadásul nemcsak a rászorulók karácsonyát tehetjük szebbé, de a gazdátlan állatokét is. tegnap 14:53 Pedagógusnak lenni egy életen át közélet Pedagógusnak lenni egy életen át Csütörtökön tartotta az önkormányzat az éves emlékdiploma ünnepséget, melyet azoknak a tiszteletreméltó pedagógusoknak rendeztek, akik oklevelüket ötven, hatvan, sőt hetven éve szerezték meg és harminc éven át pedagógusként dolgoztak.   tegnap 12:08 Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. 2023. november 30. 14:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.