Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tánc fesztiválja 2008: A Graffiti angyala

2008. május 22. 0:34
Döbbenetes Ladányi Andrea koreográfiája, mely szomorú, de valóságos képest fest arról, hová, merre tart a fiatal generáció utcán rekedt rétege. A graffiti több mint egyszerű falfirka. Maga a lázadás, a felkiáltás, vegyél észre, én is a világon vagyok. A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tánckara azoknak a fiataloknak az életét mutatja meg, akik kétségbeesetten keresik helyüket a világban, úgy hogy közben szembeszállnak minden törvényszerűséggel.

A graffiti, mint modern művészeti alkotás tökéletes társa a kortárs táncművészetnek, kiegészítik, megmagyarázzák egymást. Ladányi produkciója a mai fiatalok egy alternatív csoportjának világát eleveníti meg a színpadon. Jelen vannak a drog, az alkohol, a szexualitás s végül mindez vadságba, sőt agresszivitásba torkollik. A vad szenvedély fizikai erőszakig fajul. Ebben az öntörvényű világban, ahol a gyermeki hit már csak távolról, kívülről szemléli a történéseket, megteremti saját angyalát, aki megmenthetné. Mégis elpusztítják teremtői, visszasüllyedve ezzel abba az állapotba, ahonnan már a kiutat keresnék, amikor szembesülnek életvitelük következményeivel.

Ezek a fiatalok épp annyira szerethetők és sajnálatra méltók, mint amennyire félelmetesek és riasztóak. Bennük van az esendőség, olykor megbánják tetteiket – akkor elcsendesedik a zene, a testek összesimulnak. A vízióban a maguk szülte angyal az elállatiasodó emberi énnel, olykor elhisszük, hogy felülkerekedik, de ha nem tudják maguk alá gyűrni, hát menekülnek előle, elbújnak előle, mint a megszólaló lelkiismeret elől. Vajon elpusztítható e az angyal, a lelkiismeretünk, ami megóvhat, és akkor már bármit megtehetünk. Erre a kérdésre nem kapunk választ. A nézőnek magának kell eldöntenie, az eldördülő pisztoly megölte e a graffiti angyalát. Az előadás végére elkészül a műalkotás, mely tovább viszi az alkotók történetét, s némán is mesél az utcában mindarról, ami megtörtént.


Koreográfus: Ladányi Andrea, Bánki Zsolt

Táncosok:
Angyal - Marcsinák Anikó
Füge - Bánki Zsolt
Artúr - Holló mArnold
Matyi - Vámosi Gergely
Rita - Spaits Rita
Süni - Vámosi Judit
Sünitesó - Vámosi Máté
Iskolatáska - Domokos Péter
Bogi - Tóth Boglárka
Caramell - Kertész Zsolt


Füssy Angéla
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.