2023. június 5.
//
Fatime névnap

Videóban üzent az érsek a várfelújításról

Videoüzenetet tett közzé dr. Udvardy György katolikus érsek a várban zajló munkálatokkal kapcsolatban.

Az érsek elmondta: az, hogy Veszprém lesz jövőre Európa Kulturális Fővárosa, az közös öröm, de egyben közös feladat is. Számos létesítmény újul meg a városban és a régióban. Ehhez hasonlóan a várban lévő érsekségi ingatlanok is – a kormányzat támogatásával – teljes körűen megújulnak.

Hozzátette: ez a feladat egy nagy lehetőség, ami révén az itt élő emberek kulturális, hitéleti, szabadidős elgondolását lehet egyszerre, nagy intenzitással megújítani. Szeretnének új tereket átadni a lakosság szolgálatának, olyan helyszíneket is, amelyek létezéséről talán nem is sokan tudtak eddig. 

A munkálatokkal kapcsolatban az érsek kifejtette: mintegy kétéves folyamat előzte meg a kivitelezést, az érsekség egyeztetett hatóságokkal, az önkormányzattal, az EKF-program irányítóival.  Megjegyezte: a felújítás természetesen számos kellemetlenséggel jár, a későbbiekben azonban kényelmesebb és szebb környezet vár minket a város fölött.

A vár felújításának részleteiről korábban itt írtunk:

Kapcsolódó cikk
Teljes egészében megújul Szent István öröksége - elkezdődött a veszprémi vár-projekt
Elkezdődött a veszprémi vár eddig soha nem látott léptékű felújítása, amelyben gyakorlatilag az összes műemlék épület, valamint közösségi és kiállítóterek is érintettek. Magyarország kormánya közel 40 milliárd forinttal támogatja a gigaberuházást, amely egyszerre városfejlesztési, turisztikai, munkahelyteremtési és hitéleti jelentőségű.
vehir.hu

További cikkek

A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.