2023. január 28.
//
Károly, névnap

A hosszú házasságért folyamatosan tenni kell

Harmadszor rendeztek beszélgetős estet Szólj be a papnak! mottóval a Hangvillában csütörtökön, a házasság hetéhez kapcsolódóan.

Varga Endre, a szervező Veszprém Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház vezetője arról kérdezte beszélgetőtársait – Bálint Bánk pszichológust, Pilát Gábor előadót és Szakács Gergely református lelkészt –, vajon miért szaporodott meg a válások száma a pandémia idején, és mi lehet a hosszú házasság titka?

Szakács GergelySzakács Gergely

A felek egyetértettek abban, hogy a jó házassághoz szükséges az önismeret. Minél jobban tudom, hogy ki vagyok, annál kevésbé lesznek tudattalan motivációim, annál kevésbé megyek bele játszmákba, annál kisebb eséllyel cipelem tovább a transzgenerációs terheket – magyarázta Szakács Gergely. Pilát Gábor megjegyezte: a két félnek meg kell vizsgálnia, hogy a legfontosabb kérdésekben egyezik-e a véleményük, mert a szerelem, az érzelmi fellángolás csak egy ideig képes elvinni a hátán a kapcsolatot. Ha nincsenek közös alapok, akkor amint alábbhagy a kezdeti hév, összedől a kártyavár.

De hol lehetne szert tenni az önismeretre? Szakács Gergely tart tőle, hogy az oktatási rendszernek nincs kapacitása ezzel foglalkozni, pedig azok a gyerekek, akik drámapedagógiai foglalkozásokon vesznek részt, bizonyítottan fejlettebb érzelmi intelligenciával és önismerettel rendelkeznek. Bálint Bánk ugyanakkor rámutatott, hogy az iskola akkor is önismeretre neveli a gyerekeket, ha ez a tantervben nem szerepel: a közösségi helyzetek révén is tanulnak – sajnos azonban az online oktatás idején ezek a társas interakciók is elmaradtak. Pilát Gábor szerint is fontos egészen kis korban foglalkozni a témával, mert a gyerekek még fogékonyabbak rá: nekik még nem csontosodtak meg azok a berögződéseik, amik a felnőtteket egy bizonyos gondolkodásmódba kényszerítik bele, és ami miatt újra meg újra elkövetik ugyanazokat a hibákat anélkül, hogy felismernék őket. 

Bálint BánkBálint Bánk

Vajon hogyan kell tudatosan párt választani? Bálint Bánk szerint tévhit az, hogy az ellentétek vonzzák egymást. Meglehet, hogy kezdetben izgalmasabbá teszik a kapcsolatot, de tartósan nem szolgálják. Ugyanakkor megjegyezte, hogy sok ellentét csak látszólagos. Példaként említette, hogy amikor két nagyon különböző zenei ízlésű ember talál egymásra, akkor valójában két zeneszerető személyről beszélünk – a látszólagos ellentét tehát igazából hasonlóság. Pilát Gábor is csatlakozott a felvetéshez: szerinte az ellentéteknek addig van helye, amíg nem fontos dolgokról van szó. Azt mondta, abban szabad kompromisszumokat vállalni, amiről könnyű szívvel le tudunk mondani, mert ha a fontos kérdésekben keresünk kompromisszumot, az elfojtásokhoz és feszültségekhez vezet. 

És hogy mi a hosszú házasság titka? Pilát Gábor szerint a kapcsolat csak addig létezik, amíg életben tartják, folyamatosan tesznek érte. Abban a pillanatban, hogy az egyik fél leveszi a kezét róla, nem élteti tovább, a kapcsolat halott – és ezt sokszor csak évekkel, évtizedekkel később veszik tudomásul a felek. Szakács Gergely is a folyamatos építkezést tartja fontosnak. Mint mondta, a házasság nem egy szerződés, amit felbonthat az ember, hanem szövetség, amit ha véresen komolyan veszek, akkor mindent megteszek érte, hogy működjön. Ha stabil a kapcsolat, ha dolgoznak rajta, akkor egyik fél sem fog elcsábulni –  a legtöbb házasság nem a kísértéstől romlik el, hanem azért enged egyik vagy másik fél a kísértésnek, mert már nagy a baj a kapcsolatában. Hozzátette: tudatosságra és céltudatosságra van szükség, akkor is energiát kell bele fektetni, akkor is beszélgetni kell, amikor fáradtak vagyunk, mert ezzel tartjuk életben a szövetségünket, ez a tudatosság egy hosszú távú befektetés, ami mindig megtérül. Végül Bálint Bánk megjegyezte: bár a hosszú házasság univerzális titkát nem ismeri, a sajátjáról tud beszélni: a több mint negyven együtt töltött évet annak köszönhetik feleségével, hogy az alapvető dolgokban hasonlítanak egymásra, és sokat beszélgetnek.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila