Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém egy különleges arborétum

2022. február 18. 4:00
Ritka, hogy egy város olyan gazdag növényvilággal rendelkezzen, mint Veszprém. Az, hogy ez mégis így van, nagyrészt Strenner József egykori főkertésznek köszönhető, aki kötetbe is foglalta a megyeszékhely fáinak és bokrainak történetét.

Az ezer példányban megjelent Veszprémi fák és bokrok a Séd könyvsorozatának részeként látott napvilágot, tulajdonképpen a folyóirat korábbi cikksorozatának kiegészítéseként. Strenner József egykori főkertész négy éven keresztül számolt be a lapban Veszprém egyedülálló flórájáról és faunájáról, a folyóirat szerkesztői pedig szerették volna, ha a Veszprém szobrait bemutató első kötet után a város őshonos és telepített növényeiről is jelenne meg könyv. Ez a lépés már csak azért is indokolt volt, mert ahogy Cholnoky Jenő híres földrajztudós megjegyezte, Veszprémnek nemcsak társadalmi és kulturális története van, hanem természeti is, amit ismerni kell – árulta el a lap és a kötet szerkesztéséért is felelős Géczi János a könyv csütörtöki bemutatóján.

Brányi Mária alpolgármester a kötet megjelenése kapcsán megjegyezte: mi, akik itt élünk, sokszor észre sem vesszük vagy teljesen természetesnek tekintjük, hogy micsoda miliő vesz körbe bennünket, az ideérkezőknek – kiváltképp a szakembereknek – azonban azonnal feltűnik Veszprém különlegesen gazdag növényvilága. Több mint 1100 olyan növény található Veszprémben, amelyek általában csak arborétumokban fordulnak elő, nálunk azonban ezek a fák, bokrok, virágok a közterületeken, családi házas kertekben nőnek. Ami itt van, az egy közkincs – a kiadvány pedig abban nyújt segítséget, hogy megismerjük ezeket a fajokat és a tudást magunkévá téve, legközelebb büszkén mutathassuk meg az ideérkezőknek ezt az örökséget – fogalmazott.

A kötet ugyanakkor nemcsak a növényismeretünket segít elmélyíteni, de arról is komplex képet kaphatunk, hogyan változtak a város zöldfelületei. Strenner József elmondása szerint volt például olyan időszak, amikor 1500-1600 fát is elültettek egy évben, míg később a 90-es évek komoly megtorpanást, a 2000-es évek eleje pedig igencsak siralmas esztendőket hozott, mielőtt újra elkezdett növekedni Veszprém zöld területei. A kiadványban emellett számos kedves történetre, titokra is fény derül: megtudhatjuk, milyen állatok lakták a fákat, s melyik szolgált karácsonyfaként.

Az élményt fokozza a gazdag képanyag is: Gáspár Gábor a három éves előkészítés alatt több ezer fotót készített az évszakok szerint változó növényekről. A fotósnak egyébként nem volt idegen a téma, korábban Fekete István Pepi-kert című könyvének második kiadásához készített képeket a Szarvasi Arborétumról. Ennek ellenére akadt újdonság számára: Veszprémben mindig találni felfedezésre váró fák, bokrok, és ha figyelmesek vagyunk, akár azt is észrevehetjük, ahogy a mókusok, madarak élik köztük életüket.

Akinek pedig a könyv nem nyújtana elég olvasnivalót, az kezébe veheti a Séd folyóirat legfrissebb, 36. számát is, melynek fókuszában ezúttal a Művészetek Háza kiállításai és a Pannon Várszínház Híd programja áll, de szó esik benne a magyar zeneiparról és a slam poetry-ről is.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.