Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

Három lépcsőben újul meg a nemesvámosi közösségi ház

2022. február 17. 4:00
Három különálló pályázatot is benyújtottak Nemesvámoson a közösségi ház megújítására: az épület kívülről már meg is szépült.

A 2018-ban meghirdetett és 2019-ben megnyitott Magyar Falu Program két és fél éve alatt számos eredményt mutathat fel, idén ezermilliárd forint forrás hasznosul vidéken – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat Gyopáros Alpár, a programért felelős kormánybiztos nemesvámosi sajtótájékoztatóján szerdán. A program sokféle lehetőséget biztosít: a falusi csokról szóló rendelet június 30-ig van hatályban, a kormány azonban tervezi a meghosszabbítását és kibővítését; 3000 kilométernyi mellékút-szakasz újult meg szerte az országban, ami az idén további ezerötszáz kilométerrel bővül; zajlik a falvakban, kistelepüléseken működő kisvállalkozásokat támogató program; és lezárult a falusi kisboltok nyitását és fejlesztését támogató program, aminek révén több mint ezerötszáz településen nyílt vagy újult meg kereskedelmi egység. A települések, egyházak, civil szervezetek részére nyitott pályázati program sokféle cél megvalósulását támogatja a felmerülő igények mentén.

Ovádi Péter, Gyopáros Alpár, Sövényházi BalázsOvádi Péter, Gyopáros Alpár, Sövényházi Balázs

Nemesvámos tíz nyertes pályázat révén közel kétszázmillió forint támogatást hívott le a Magyar Falu Programban – összegezte Ovádi Péter parlamenti képviselő. Hozzátette: a közösségi ház lépésről lépésre újul meg, így az elérhetetlennek tűnő célok is megvalósulhatnak a program révén.

Az épület felújításának részleteiről Sövényházi Balázs számolt be. A polgármester méltatta a kormány azon hozzáállását, hogy az építőipari árak emelkedésével párhuzamosan a Magyar Falu Programban rendelkezésre álló keretet is növelték. A közösségi ház külső felújítására 11 millió forintot nyertek el – ebből helyi vállalkozók közreműködésével kicserélték a nyílászárókat, a helyi védettségű épületet az 1938-as állapotára állították helyre. A belső átalakításra 25 millió forintot nyertek, ennek a kivitelezése jelenleg is zajlik. A tető felújítására is beadták a pályázatot: a lehetséges legnagyobb összeget, 35 millió forintot igényeltek, amihez valószínűleg az önkormányzatnak saját forrásokat is hozzá kell tenni, nem lesz elég ugyanis a héjazat cseréje, a rossz állapotban lévő tartószerkezet is komplett megújításra szorul. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.