2023. június 8.
//
Medárd névnap

A gazdaság teljesítőképessége és a nyugdíjasok megbecsülése miatt vezették vissza a 13. havi nyugdíjat

Az előzetesen bejelentett lépcsőzetes visszavezetés helyett már idén a 13. havi nyugdíj teljes összegét megkapták a nyugdíjasok Magyarországon. Ezzel 10 év után ismét folyósította az állam ezt az összeget, amit 2009-ben még a baloldali kormány szüntetett meg. A 13. havi nyugdíj visszaadásának okáról és lehetőségéről Ovádi Péter (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő nyilatkozott portálunknak.

Veszprémben több, mint 40 nyugdíjas klub működik, taglétszámukat pedig ezres nagyságrendeben lehetne mérni. A számuknál azonban sokkal lényegesebb az, hogy ezek a közösségek milyen aktivitással vesznek részt a város aktuális közügyeiben a mai napig.

Veszprém szempontjából ebben az időszakban legjobban talán az Európa Kulturális Főváros Programban való részvétel fényében lehet vizsgálni ezt a kérdést, ahol a nyugdíjas klubok tagjai szinte az elsők közt jelentkeztek ötleteikkel pályázataikkal, valamint az önkéntes programhoz való csatlakozásukkal az EKF-hez. Ezen kívül még számos fórumon képviseltetik magukat, az elmúlt években pedig már a szenior mentor kerekasztal körében is. Ezt a kezdeményezést még Ovádi Péter, országgyűlési képviselő hívta életre azzal a céllal, hogy legyen egy olyan állandó fórum, ahol személyesen találkozhatnak a nyugdíjasok, a képviselővel pedig közösen vitathatják meg az őket és a várost érintő legfontosabb kérdéseket. A egyeztetésen kívül viszont egyfajta tanácsadó funkciója is van ennek a közösségnek, amit Ovádi Péter külön ki is emelt, miszerint számos esetben támaszkodott már az itt elhangzott építő jellegű tanácsokra, véleményekre, amikor a veszprémiek érdekeit kellett képviselnie az Országgyűlésben.

A képviselő az idősek szerepéről úgy nyilatkozott, amikor arról beszélünk, hogy Veszprém és a térsége mennyire szép és élhető hely Magyarországon belül, sosem szabad elfelejteni, hogy mindennek az alapjait a ma velünk élő nyugdíjas társaink tették le, ők építették a fundamentumát a ma ismert városunknak, amit kötelességünk tovább fejleszteni.

Ovádi Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy az idős generáció megbecsülése nem csak veszprémi sajátosság, Magyarország kormánya is megkülönböztetett figyelmet szentel nekik. Ennek lett az eredménye az, hogy a várakozásokkal ellentétben már az idei évben a 13. havi nyugdíj teljes összegét megkapták a nyugdíjasok, holott korábban a fokozatos visszaépítésről volt szó. Erre azért is volt lehetőség, mert a magyar gazdaság várakozáson felül teljesített a pandémiát követő időszakban, valamint a lezárások idején sem torpant meg, köszönhetően a munkahelymegtartó és beruházásösztönző intézkedéseknek. A kéoviselő kiemelte, ez a gazdaságpolitika vezetett oda, hogy lehetőség nyílt a nyugdíjprémium kifizetése mellett – ezt az összeget a tavalyi évben már megkapták a nyugdíjasok – idén a 13. havi nyugdíj teljes összegét tudta folyósítani az állam.

Ovádi Péter emlékezetett arra is, hogy 2009-ben a Gyurcsány és Bajnai fémjelezte baloldali kormányzás idején szüntették meg ezt a támogatást, a Fidesz-KDNP kormány pedig most visszaadta ezt a juttatást az idős generáció tagjainak.

vehir.hu

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Két újabb épülettel lett gazdagabb a Veszprémi Petőfi Színház
Két újabb épülettel lett gazdagabb a Veszprémi Petőfi Színház
Elkészült a Veszprémi Petőfi Színház új épületegyüttese az Óvári Ferenc utcában, ami számos színházi háttérmunkának ad otthont, de bizonyos része a közönségnek is nyitott lesz.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.