2023. június 5.
//
Fatime névnap

Közösségi házzal gazdagodott Márkó

Vasárnap délután avatták fel a Szent Rita Közösségi Házat Márkón.

A plébánia udvarán, az egykori pajtaépület felújításával új közösségi teret hoztak létre Márkón. Az épületet a Magyar Falu Program pályázatán elnyert 30 millió forintból állították helyre, és az egyre gyarapodó község lakosságát szolgálja majd. Primász Gábor Róbert plébános elmondása szerint igény mutatkozott egy helyre, ami a fiatalok, kézműves csoportok összejöveteleit be tudja fogadni; az épület tehát nemcsak vallási célú programoknak ad majd otthont, hanem számos olyan helyi közösségi találkozónak is, amelyeknek például a művelődési ház túl nagy lenne. 

A szentmisén és az azt követő ünnepélyes avatáson Ovádi Péter parlamenti képviselő is részt vett. A képviselő elmondta: Márkó közössége számos pályázaton ért el sikereket az elmúlt években, járdák, utak, közintézmények újultak meg, az egyházközösség mostani, támogatást nyert beruházása pedig tovább erősíti a helyi közösséget.

A közösségi ház névadója Szent Rita, a lehetetlen kérések közbenjárója, aki 1381-1447. között Itáliában élt, és férje valamint két gyereke halála után csatlakozott szerzetesként a Mária Magdolna Ágoston-rendhez. 
 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk
Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk
A város vasárnap délelőtt, a Városháza előtti téren, az Országzászlónál tartotta a Nemzeti összetartozás napja megemlékező műsorát. Idén 103. éve írták alá a trianoni békediktátumot.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.