Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elásott fegyvereket és lőszereket találtak a Veszprémi Érsekség alagsorában zajló ásatáson

2022. február 11. 15:33 // Forrás: MTI
Középkori sírok feltárásakor elásott fegyvereket és lőszereket találtak a Veszprémi Érsekség legészakibb épületének alagsorában zajló ásatáson a Magyar Nemzeti Múzeum régészei - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede pénteken a Facebook-oldalán. A feltételezések szerint az eszközök az első világháborúból származnak.

A tűzszerész alakulat egy altisztje a helyszínen megállapította, hogy három 1893 mintájú Mannlicher karabély fém darabjai és az egykor hozzájuk tartozó 8 milliméteres karabélylőszerek kerültek elő. A hatvan darab lövedéket újságpapírba csomagolták.

Fotó: Veszprémi ÉrsekségFotó: Veszprémi Érsekség

Azt írták: a lapok elmállottak, így azokon már nem lehet összefüggő szövegrészeket olvasni. A talált fegyverek csomagolásán viszont most is jól látható Tisza István egykori miniszterelnök neve. Így azt valószínűsítik, hogy legkésőbb az első világháború végének környékén ásták el a puskákat a lövedékekkel a Veszprémi Érsekség nagyszemináriumi épületének pincéjében, vagyis több mint száz évet voltak a földben az eszközök.

Fotó: Veszprémi ÉrsekségFotó: Veszprémi Érsekség

Az erősen korrodált karabélymaradványokat és lőszereket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították. Egyelőre vizsgálják, hogy van-e köztük restaurálható darab.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.