Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Egy színpadon Grecsó Krisztián és Beck Zoli

2022. február 3. 11:09
Péntek este Grecsó Krisztián és Beck Zoli a Hoztunk valamit magunkból című zenés irodalmi pódiumestjükkel lépnek színpadra a Hangvillában, mellyel az országot járják. Az interaktív est a próza életre keltését ígéri, ahol megidéződnek régi nagy mesterek, a zene és az irodalom találkozásával. Grecsó Krisztián József Attila-díjas írót kérdeztünk az estről…

Sajátos helyzetnek tűnhet a felállás: az írónál a gitár, a zenész pedig felolvas. Aki részese volt már Grecsó bármely zenés estjének, tisztán láthatja, a versnek helye van a dalban. Amikor arról kérdeztük az írót, mi volt a reakció, amikor gitárt ragadott, a következőket mondta: „A közönség nagy bizalommal fogadta. Elsőként a Rájátszás elnevezésű zenei produkcióban láthattak hangszerrel a kezemben, később Kollár-Klemencz Lászlóval csináltunk egy zenés estet. Tehát a közönség remekül fogadta, az írói szakma már kevésbé. A legszigorúbb ellenvetés részükről, hogy nem szabad csellengeni. Aki mást tesz, mint amit megszoktak tőle, az dilettáns. Tehát nem igazán értették, mit is akarok én, miközben végig tudtam, képtelen vagyok nekik elmagyarázni.

Csak úgy érthetik meg, ha eljönnek valamelyik zenés irodalmi estemre, hiszen akkor meglátják, hogy ez is én vagyok.

Sőt, az önazonosságom ekkor még erősebb. Többen marketingfogásnak gondolták a művészeti ágak közötti átjárást. Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Vajon amikor Nagy László Sebő Ferencékkel elindult az országot járni, az is marketing volt?”

Grecsó úgy véli, hajdani zenei megnyilvánulásai mögött valamiféle énkeresés rejtőzött, hiszen egészen kisgyermekkorától kezdve dalokat ír, gitározik: „Ez most más ügy. Olyan költő vagyok, aki előadja verseit. Régen használatosabb szó volt a dalnok – hiszem, hogy a versnek médiuma a zene: a vers otthon van a dalban. Egyébként hagyományos műfajról beszélünk, a vers akkor él, ha előadják, ahogy mindig is tették. Ebben találtam meg magam, reményeim szerint ezt a közönség is érzi.

Móricz Zsigmond már 1926-ban színházi keretbe akarta foglalni az irodalmat, szóval már akkor is voltak törekvések irodalmi performanszokra.

Feltételezem, hogy Móricz sem azért találta ki mindezt, mert sztár akart lenni, hanem az a fajta közösségi élmény inspirálhatta, amitől aztán az olvasmányélmény erősebben hatott.”

Grecsó azt is elárulta, hogy bár az est kötött elemekkel dolgozik, apró improvizatív jelleggel bír: „A műsor folyamatosan alakul, hiszen Zolival gyakran meglepjük, olykor megijesztjük egymást egy-egy új vers beemelésével. A nagy pandémiás zárások után ez volt az első, amit megcsinálhattunk, így a lelkesedés erősen kihatott az eredményre, bízom benne, hogy a közönség is érzékeli majd.”

Borítókép: jegy.hu

Szabó Eszter
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.