Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-1°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-1°C

Példás mentés volt 53 éve Herenden

2022. február 6. 12:06
Ötvenhárom esztendeje történt a legsúlyosabb hazai katonai-vasúti baleset Herenden. A tragédiáról főhajtással és koszorúzással emlékeztek délelőtt a családtagok, katonák és vasutasok.

A vasútállomás falára Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) 2016-ban helyezte ki azt a márványtáblát, amely tíz katona és a mozdonyvezető nevét jelzi az utókornak.

1969. január 31-én reggel történt tragédiára emlékeztet beszédében Ladiszlaidesz László, nyugállományú őrnagy, a BEOSZ elnöke. Fölelevenítette: a lenti lövészezred harckocsi százlóaljának katonái (hivatásos és sorállományúak) hazafelé tartottak gyakorlatukról. Az álló szerelvényükbe hátulról rohant bele a már fékező, de így is nagy sebességű gyorsvonat, melynek mozdonyvezetője ugyan észlelte a hibás váltóállítást, de az ütközést nem tudta elkerülni.

Forrás: lococlub.huForrás: lococlub.hu

A mentés azonnal megkezdődött, előbb a helybéliek, vasutasok, katonák, majd mentőautók és katonai kocsik sora szállította a sebesülteket a veszprémi kórházba, ahol a pihenőidejükről és szabadságukról berendelt és önként azonnal jelentkező orvosok és ápolók is gyorsan megérkeztek.

Az adatok szerint az álló (katonai) szerelvényen azonnal elhunyt nyolc katona, később a kórházban újabb kettő, továbbá a mozdonyvezető. Az életveszélyes, súlyos és könnyebb sérültek száma a két vonaton összesen 64 volt.

Megemlékezők a herendi vasútállomáson. Középen a túlélő Horváth család utódjaMegemlékezők a herendi vasútállomáson. Középen a túlélő Horváth család utódja

A megemlékezésre Nagykerekiből eljött az egyik túlélő, Balogh Zsigmond fia és családja (fia állomásfőnök, unokája, Patrik pedig katona lesz).

Végezetül a család, majd a Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém megyei elnöke, Soós Lajos, a Veterán Ejtőernyősök és Repülősök Egyesületének elnöke, a BEOSZ és más katonai szervezetek képviselői, vasutasok, magánszemélyek koszorúzták meg az emléktáblát.

Zatkalik András

vehir.hu
további cikkek
Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok - ismertette a múlt héten végzett felmérésének eredményét hétfőn az Agroinform.hu. ma 9:43 Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Aki iskolát alapít és újít fel, az bízik a jövőben - mondta a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadóünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 2023. december 1. 16:16 A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal együttműködve idén is megszervezi az Adventi Civil Börzét, idén ráadásul nemcsak a rászorulók karácsonyát tehetjük szebbé, de a gazdátlan állatokét is. 2023. december 1. 14:53 Pedagógusnak lenni egy életen át közélet Pedagógusnak lenni egy életen át Csütörtökön tartotta az önkormányzat az éves emlékdiploma ünnepséget, melyet azoknak a tiszteletreméltó pedagógusoknak rendeztek, akik oklevelüket ötven, hatvan, sőt hetven éve szerezték meg és harminc éven át pedagógusként dolgoztak.   2023. december 1. 12:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.