2023. február 2.
//
Karolina névnap

Példás mentés volt 53 éve Herenden

2022. február 6. 12:06
Ötvenhárom esztendeje történt a legsúlyosabb hazai katonai-vasúti baleset Herenden. A tragédiáról főhajtással és koszorúzással emlékeztek délelőtt a családtagok, katonák és vasutasok.

A vasútállomás falára Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) 2016-ban helyezte ki azt a márványtáblát, amely tíz katona és a mozdonyvezető nevét jelzi az utókornak.

1969. január 31-én reggel történt tragédiára emlékeztet beszédében Ladiszlaidesz László, nyugállományú őrnagy, a BEOSZ elnöke. Fölelevenítette: a lenti lövészezred harckocsi százlóaljának katonái (hivatásos és sorállományúak) hazafelé tartottak gyakorlatukról. Az álló szerelvényükbe hátulról rohant bele a már fékező, de így is nagy sebességű gyorsvonat, melynek mozdonyvezetője ugyan észlelte a hibás váltóállítást, de az ütközést nem tudta elkerülni.

Forrás: lococlub.huForrás: lococlub.hu

A mentés azonnal megkezdődött, előbb a helybéliek, vasutasok, katonák, majd mentőautók és katonai kocsik sora szállította a sebesülteket a veszprémi kórházba, ahol a pihenőidejükről és szabadságukról berendelt és önként azonnal jelentkező orvosok és ápolók is gyorsan megérkeztek.

Az adatok szerint az álló (katonai) szerelvényen azonnal elhunyt nyolc katona, később a kórházban újabb kettő, továbbá a mozdonyvezető. Az életveszélyes, súlyos és könnyebb sérültek száma a két vonaton összesen 64 volt.

Megemlékezők a herendi vasútállomáson. Középen a túlélő Horváth család utódjaMegemlékezők a herendi vasútállomáson. Középen a túlélő Horváth család utódja

A megemlékezésre Nagykerekiből eljött az egyik túlélő, Balogh Zsigmond fia és családja (fia állomásfőnök, unokája, Patrik pedig katona lesz).

Végezetül a család, majd a Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém megyei elnöke, Soós Lajos, a Veterán Ejtőernyősök és Repülősök Egyesületének elnöke, a BEOSZ és más katonai szervezetek képviselői, vasutasok, magánszemélyek koszorúzták meg az emléktáblát.

Zatkalik András

vehir.hu

További cikkek

Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot arra szeretnék használni, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban gazdasági növekedést indítsanak el - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023. rendezvényen tartott köszöntőjében.
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Kovács Örs korábban a VEDIÖK elnökeként, jelenleg pedig Veszprém ifjúsági tanácsadójaként eddig is azon dolgozott, hogy a fiatalok minél inkább szót kapjanak az őket érintő döntésekben, a továbbiakban pedig az Ifjúsági Kerekasztal alelnökeként is ezen munkálkodhat.
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Környezetvédelmi versenyt szervezett óvodásoknak a Szilágyi Keresztény Iskola.
Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa
Navracsics Tibor: nehéz időket él Európa
Európai polgárok nélkül nem létezhet Európa, és létre kell jönnie egy olyan európai belpolitikának, amely nem pusztán az európai intézményeket jelenti, hanem képviseli az európai embereket is - hangoztatta a területfejlesztési miniszter egy szakmai konferencián hétfőn Budapesten.