2023. január 28.
//
Károly, névnap

Rasovszky a dobogón a LEN-szavazásán

Három magyar sportoló, az úszó Milák Kristóf, valamint két nyíltvízi úszó, Rasovszky Kristóf és Olasz Anna is a harmadik helyen végzett a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (LEN) szavazásán.

A LEN hétfői közleménye szerint a 2021-es esztendő legjobbjairól szóló voksoláson a tagországok mellett a szervezet tisztviselői szavazhattak.

A férfi úszók mezőnyében a budapesti kontinensviadalon négy, majd a tokiói ötkarikás játékokon két aranyat nyert brit Adam Peaty 35,5 százalékkal diadalmaskodott, míg a második helyen az orosz Jevgenyij Rilov (22,6) végzett, aki az olimpia egyetlen európai versenyzőjeként szerzett két egyéni aranyérmet. Őt követte alig lemaradva (21) a japán fővárosban 200 méter pillangón arany-, 100 méteren ezüstérmes Milák Kristóf.

A veszprémi Rasovszky Kristóf a harmadik helyen végzett a LEN szavazásán - Fotó: MÚSZ FacebookA veszprémi Rasovszky Kristóf a harmadik helyen végzett a LEN szavazásán - Fotó: MÚSZ Facebook

A nyíltvízi úszók férfi mezőnyében nagy fölénnyel (55,6) nyert az olimpiai bajnok német Florian Wellbrock, a Tokióban ezüstérmes Rasovszkyt (12,7) még megelőzte az olasz Gregorio Paltrinieri (27). A nőknél negyedszer nyerte el az elismerést a holland Sharon van Rouwendaal (57,1), a második az olasz Giulia Gabbrielleschi (17,5), a harmadik pedig Olasz Anna (9,5) lett.    

A szavazáson még a tokiói olimpián egyaránt bronzérmes férfi és női vízilabda-válogatott kapusa került a legjobbak közé, Nagy Viktor (8,3) és Magyari Alda (6,7) is az ötödik helyen végzett.

A LEN 2021-es díjazottjai:

úszás:
férfiak: Adam Peaty (brit)
nők: Sarah Sjöström (svéd)

nyíltvízi úszás:
férfiak: Florian Wellbrock (német)
nők: Sharon van Rouwendaal (holland)

műugrás:
férfiak: Tom Daley (brit)
nők: Tina Punzel (német)

szinkronúszás:
nők: Szvetlana Kolesznyicsenko (orosz)
férfiak: Alekszandr Malcsev (orosz)

vízilabda:
férfiak: Filip Filipovics (szerb)
nők: Beatriz Ortiz (spanyol)

vehir.hu

További cikkek

Betlehem Dávid a párizsi olimpia után Amerikában folytathatja
Betlehem Dávid a párizsi olimpia után Amerikában folytathatja
Betlehem Dávid, a Balaton ÚK Veszprém nyíltvízi úszója a 2024-es párizsi olimpia után az Egyesült Államokban folytathatja tanulmányait és edzéseit.
Rasovszky az év nyíltvízi úszója, Betlehem a legjobb junior
Rasovszky az év nyíltvízi úszója, Betlehem a legjobb junior
Az úszószövetség pénteki ünnepségén az esztendő legjobb sportolóit díjazták. A nyíltvízi úszók között a Balaton Úszó Klub klasszisa, Rasovszky Kristóf nyert, a junioroknál pedig klubtársa, Betlehem Dávid nyerte az elismerést.
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méter gyorson
Rasovszky országos csúccsal nyert 800 méter gyorson
Rasovszky Kristóf országos csúccsal nyert 800 méter gyorson szombaton a kaposvári rövidpályás úszó országos bajnokság zárónapján.
Kettős veszprémi siker 1500 m gyorson
Kettős veszprémi siker 1500 m gyorson
A Balaton Úszó Klub Veszprém fiatal tehetsége, Betlehem Dávid klubtársát, az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristófot maga mögé utasítva győzött 1500 m gyorson csütörtökön a kaposvári rövidpályás úszó országos bajnokság második versenynapján.
Rasovszky holtversenyben összetett vk-győztes, Betlehem bronzérmes
Rasovszky holtversenyben összetett vk-győztes, Betlehem bronzérmes
A Balaton Úszó Klub Veszprém klasszisa, Rasovszky Kristóf holtversenyben megnyerte a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatát, amelynek záróversenyén, az izraeli Eilatban klubtársa, Betlehem Dávid bronzérmesként végzett.