Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában

2022. január 23. 11:55 // Forrás: Művészetek Háza
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.

A magyar kultúra napján, szombat délelőtt nyitotta meg új kiállítását a Művészetek Háza a Dubniczay-palotában. Az Érintkezések/Contacts című tárlat a kortárs textil- és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be. – A kiállítás célja a közösségteremtés, és az olyan, új irányok felé való nyitás, amelyek nem ismeretlenek Veszprémben-mondta a kiállításról Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója a megnyitón.

A kortárs ékszerek gyakran különböznek a hagyományos ékszerektől a funkció, a design és az anyaghasználat tekintetében. A tíz kortárs ékszerkészítő művész (Ádám Krisztián, Börcsök Anna, Diriczi Csenge, Gera Noémi, Harsány Patrícia, Jermakov Katalin, Kecskés Orsolya, Tóth Zoltán, Ujvári-Zsiga Luca, Vékony Fanni) munkái arra ösztönzik a nézőt, hogy újragondolja az ékszer művészettörténeti helyét. A különböző generációkból származó, különböző stílusokat képviselő művészek összetett elméleti háttérrel és változatos technikai megvalósításokkal dolgoznak.

Ahogy a kortárs ékszer, úgy a kortárs textil is a művészi önkifejezés eszköze. A kiállításon szereplő textilművészek munkáin keresztül az utóbbi két év legújabb alkotásaiból mutatnak be egy szűk válogatást. A textiltervező iparművészek (Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Horváth Evelin, Kollár Ágnes, Molnár Réka, Lőrincz V. Gabi, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Vereczkey Szilvia, Vető Márta és Zimonyi Gwendolin) együttműködésével jacquard, nyüstös, digitális nyomással készült és egyedi kivitelezésű kollekció fejlesztése valósult meg.

A kiállítás különlegessége, hogy pályakezdő, feltörekvő tervezők alkotásai is megtekinthetőek, bemutatkozási lehetőséget biztosítva a fiatal alkotók számára is. 

A tárlat szoros együttműködésben valósult meg a Texhibition és a Design Without Borders programsorozattal.

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.