Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Legyen az Instagram a mentális egészség platformja!

2022. január 21. 23:15
Bár a közösségi médiát előszeretettel szokás ekézni, ha okosan választjuk meg, mit vagy kit követünk rajta keresztül, sokat adhat a személyes fejlődésünkhöz és a lelki egyensúlyunk megtalálásához.

Tavaly szeptemberben nagy port kavart, amikor kiderült, a Facebook régóta tudott róla, hogy a tulajdonában lévő Instagram károsan hat a tinik mentális egészségére, jelentősen növeli a fiatalkori szorongás és a depresszió kialakulásának esélyét, illetve a tizenéves lányok testképét is torzítja. Maga a tény, hogy a képmegosztó app nem éppen támogatja a lelki egészséget, egyébként nem új keletű információ, már a brit Royal Society for Public Health 2017-es tanulmánya is hasonló megállapításra jutott.

De nem kell tininek lenni, hogy érezzük, az Instagram pörgetése milyen ijesztő mértékben képes befolyásolni a hangulatunkat és hosszabb távon az énképünket is. Az ismerősök és influenszerek dicsőséges pillanatainak látványa könnyen azt az érzetet keltheti bennünk, hogy mi sehol nem tartunk ehhez képest és kész csődtömegek vagyunk, főként, ha az önbizalmunk amúgy is hadilábon áll, kevésbé vagyunk elégedettek az életünkkel vagy csak szimplán túl sok stressz faktorral kell megküzdenünk.

Kép forrása: Mélylevegő Projekt Facebook oldalKép forrása: Mélylevegő Projekt Facebook oldal

A dolgon persze sokat segíthet, ha tudatosítjuk magunkban, hogy amit látunk, csak a felszín, egy netre felpakolt fotóalbum a jó élményekről, aminek köze nincs ahhoz, hogy napi szinten mit érez a másik. Még ennél is többet tudunk tenni magunkért, ha erősen megszűrjük, milyen tartalmakat fogyasztunk és kit követünk, és az ismerősök és vadidegenek életének alapos ismerete helyett inkább inspiráló történetekre vagy a személyes fejlődésünket segítő profilokra irányítjuk a figyelmünket. Mert a közösségi média lehet hasznos, sőt, hozzá is adhat az életünkhöz, mégpedig épp a mentális egészségre fókuszáló oldalak révén.

Az elmúlt években szinte trend lett, hogy pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek az Instagramon keresztül kezdtek el kommunikálni olyan fontos témákról, mint az önismeret, a depresszió, a helyes önértékelés, a belénk rögzült rossz megküzdési sémák, a gyerekkori traumák hatása vagy éppen a mérgező pozitivitás. A gyakran rajzokkal, színes grafikákkal illusztrált, tömören és közérthetően megfogalmazott posztok a szakemberek szerint elsősorban az edukációt szolgálják és nem helyettesíthetik a komolyabb pszichológiai tanácsadást vagy a terápiát – természetesen amennyiben erre szükség van. Ugyanakkor rengeteget segíthetnek abban, hogy erőt merítsünk a mindennapokban, empatikusabban forduljunk magunk és mások felé vagy éppen felismerjünk olyan mintázatokat, amelyekkel a saját életünket, jóllétünket, kapcsolatainkat és személyes fejlődésünket szabotáljuk, és amelyeken elgondolkodva, az önismeret útjára lépve elindulhatunk a jó irányba.

Ha szeretnénk egy kicsit tenni a mentális egészségünkért és értelmesen használni az Instagramot, érdemes figyelmet szentelni ezeknek a profiloknak (is). Inspirációnak íme három fiók, ami hasznos lehet – ha ezeket megtaláltuk, de még kutakodnánk, az algoritmus utána úgyis segíteni fog.

Mélylevegő Projekt

Talán az egyik legismertebb pszichológiai témájú oldal az Instagramon, amely alapvetően a fiatalokat kívánja megcélozni, mégpedig úgy, hogy a posztok szerzői is fiatalok: az oldalt három pszichológushallgató (azóta friss diplomás) és egy grafikáért felelős mérnök indította útjára 2020 tavaszán. A csapat célja, hogy egy olyan eszköztárat adjanak, amely segít megküzdeni a mindennapi stresszel, a szorongással. Mindezeken túl nagy hangsúlyt fektetnek a depresszióra, a mentális zavarokra, de általános pszichológiai ismeretterjesztést is végeznek az oldalukon, mindezt rengeteg példával, konkrét segítő gyakorlatokkal, támogató és gondolatébresztő üzenetekkel.

Knapek Éva

A klinikai szakpszichológus Évi elsősorban olyan témákkal foglalkozik, mint az önszeretet, az önbecsülés, illetve a különböző párkapcsolati nehézségek, amelyek sokszor épp az előzőekből fakadnak: egy-egy gyerekkori trauma miatt például alacsony az önbecsülésünk, bizalmatlanok vagyunk, nehezen kötődünk, amelyek mind-mind hatással vannak arra is, hogyan éljük meg a kapcsolatainkat. De beszél a gyászmunkáról, az érzelmi elfojtásról, a felelősségvállalásról és a változtatás sokszor nehézkes, de felszabadító mivoltáról is.

Lélekfestő

A fejlődés és az öngondoskodás szépségeiről és nehézségeiről, a test és a lélek összhangjáról, a különböző érzelmek fontosságáról beszél Szücs Renáta pszichológus is @lelekfesto nevű oldalán. Reni oldala leginkább talán azoknak nyújthat segítséget, akik már felismerték, szeretnének változtatni, önmaguk jobb verziójává válni, nagyon szeretettel fordulni maguk felé. Ez persze nem egyik pillanatról a másikra történik meg, hanem egy hosszú út, ahol el kell fogadnunk, hogy vannak buktatók, hogy egy ponton el fogunk fáradni, hogy a saját érzéseinkkel való szembenézés sokszor fájdalmas és hogy ez pont ugyanúgy egy gyógyulási folyamat, mint a nagyműtét utáni lábadozás. Az oldal tulajdonképpen ehhez a gyógyuláshoz ad mankót.

Bertalan Melinda
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.