Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Erre ügyelj, ha saját kezűleg festenéd ki az otthonod

2022. január 21. 9:34

Előbb-utóbb otthonod minden helyiségére ráfér egy frissítő festés. Lehet, hogy lépésekben haladsz majd szobáról szobára, vagy egy füst alatt kifested az egész házat. Akárhogy is döntesz, mindenképp alaposan fel kell készülnöd a munkára, és megtervezned a folyamatot. Ebben nyújtunk segítséget, ha továbbolvasol!

A falfestés lépései

Ha teljesen új színt választottál a helyiségbe, akkor alighanem a korábbi festéket le kell kaparnod. Csak így érhetsz el tökéletes fedést, és így kevesebb rétegre is lesz szükséged. A festék eltávolításához először mosószeres vízzel mosd át a falat. Ez fellazítja a festéket, hogy könnyebben lejöjjön.

Kisebb-nagyobb hibák minden falon akadnak, amiket javítanod kell. Használj glettet a művelethez, és figyelj arra, hogy egyenletes felületet alakíts ki. Könnyen lehet, hogy a mennyezet hosszú repedéseihez nagy kötőszilárdságú glettre lesz szükséged.

Ha ezzel is kész vagy, akkor már csak a csiszolás és a fal átkefélése van hátra. Végül nekiláthatsz magának a festési munkának.

Tippek a tökéletes festéshez

Használj profi eszközöket. Nézz szét a JOSZERSZAM.com kéziszerszámai között, ahol ecseteket, építőipari szerszámokat és felületsimítókat is találsz. A minőségi szerszám már fél siker!

A fehér alapozó igen elterjedtnek számít, de jobban jársz, ha szürkét vagy a festék színéhez passzolót vásárolsz. Ezek egyrészt jobban takarnak, másrészt kevesebb rétegre lesz szükség, ami kisebb kiadást is jelent.

Használj a festékben hígítót vagy felületkiegyenlítőt. Mindkét anyag segít egyenletesebb felületet létrehozni, és az ecsetnyomok sem látszanak majd. A hígítóval és a kiegyenlítővel ugyan lassabban szárad a festék, de legalább egy kis időt nyersz a két réteg között.

Takard le a bútorokat, a lámpát és padlót takarófóliával! A szakboltokban speciális fóliákat is találsz, amelyek nem csúsznak, és magukba szívják a festéket. Később, a takarítás során lényegesen könnyebb dolgod lesz.

A festést mindig a mennyezettel kezd, majd innen haladj tovább az oldalfalak felé. Utóbbiaknál pedig indulj a sarkokból, és így haladj egyre lejjebb!

Mik a legtipikusabb hibák festés során?

Kezdő festőként bizony elkövethetsz néhány baklövést. Ilyen lehet, ha a falakat nem készíted elő kellően. Ebben az esetben a festék idő előtt lepattoghat, és a végeredmény sem lesz valami mutatós.

Hasonlóan tipikus hiba, ha a falat nem tisztítod meg a munka előtt. Ez könnyen foltokhoz vezethet, ráadásul a festék élettartamát is megrövidíti. A tisztítás igazán nem egy hosszadalmas folyamat, nem érdemes tehát kihagynod a festés előtt.

Az is gondot okozhat, ha túl sok festéket viszel fel az ecsetre vagy a hengerre. Ha megfolyik a festék a falon, sajnos elcsúfíthatja a végeredményt. Használj speciális lehúzót, amit akár a festékes vödörre is helyezhetsz.

Végül ügyelj arra, hogy elegendő időt hagyj a két réteg között a száradásra. Ha még nedves az első réteg, semmiképp ne vidd fel a másodikat, mert foltok képződhetnek.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.