2023. február 2.
//
Karolina névnap

Lékai: nem a támadásokon múlt, inkább a védekezésen

Lékai Máté szerint nem a támadásokon, inkább a védekezésen múlt, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott nem tudta legyőzni Izland csapatát kedden, és így nem jutott tovább a csoportkörből a magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon.

A 31-30-ra elveszített találkozó után a Telekom Veszprém irányítója elmondta: az északi szigetország csapata úgy védekezik, hogy az egyik hármas védője kilép, ezért a magyarok tudatosan a beálló Bánhidi Bencét igyekeztek megjátszani, hogy egy az egyben maradjon a védőjével, hiszen fizikális adottságai miatt neki könnyebb dolga van, és be tudja forgatni az ellenfelet.

Kapcsolódó cikk
Kikapott Izlandtól és kiesett a magyar válogatott
A magyar férfi kézilabda-válogatott nem jutott tovább a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csoportköréből, miután 31-30-ra kikapott Izlandtól a harmadik, utolsó fordulóban, kedden a budapesti MVM Dome-ban.

"Nem a támadásokon múlt, inkább a védekezésen" - értékelt Lékai Máté, aki ezúttal három gólt szerzett.

A magyarok csütörtökön 31-28-ra kikaptak Hollandiától, vasárnap 31-30-ra legyőzték Portugáliát, ezúttal pedig legalább két góllal kellett volna nyerniük a biztos továbbjutáshoz, de matematikai esélyük egygólos siker, illetve döntetlen esetén is maradt volna.

Az irányító emlékeztetett, hogy eddig egy meccs, az Izland-Portugália kivételével minden találkozó az utolsó percben, apróságokon dőlt el a budapesti B csoportban.

Fotó: MTI/Kovács TamásFotó: MTI/Kovács Tamás

A kontinensviadal előtt már derékbántalmakkal küzdő, a hollandok ellen bokasérülést szenvedő és Portugália ellen így hiányzó Bánhidi Bence ezúttal a kezdőcsapatban kapott helyet, és hatszor volt eredményes annak ellenére, hogy - mint mondta - végigszenvedte a pályán töltött időt.

"A szívem azt diktálta, hogy a pályán a helyem, meg kellett próbálnom játszani. Szerencse, hogy van fogsorom, amit össze tudtam szorítani" - fejtette ki.    

A Pick Szeged kézilabdázója úgy vélekedett, olyan helyzetekben hibáztak, amiket a videózások során már láttak, vagyis az ellenfél nem mutatott újdonságot.    

Mégis mindenből gólt kaptunk, eladtuk a labdát és fegyelmezetlenek voltunk, belementünk olyan hibákba, amikbe nem szabad. Illett volna kihasználnunk, hogy húszezer magyar nekünk drukkol. Ha a jövőben az ember visszagondol majd erre, fogja a fejét, hogy milyen lehetőséget szalasztottak el a magyar kézilabdázók.    

Bánhidi úgy látta, talán a 20-23 éves fiatalok nem tudták kezelni a magával ragadó hangulatot.    

A hibákból tanul az ember, abból kell felállni, innen nem lesz egyszerű. Nagy feladat vár most ránk, hogy ugyanazt az arcunkat mutassuk, mint az elmúlt két évben. Teljesen más kézilabdát láthatott a közönség tavaly és tavalyelőtt is, mint a hazai rendezésű Európa-bajnokságunkon.    

Az ugyancsak csalódott Máthé Dominik kiemelte, úgy érkeztek a találkozóra, hogy megnyerik azt, és a szurkolók is mindent beleadtak.    

"Mégsem ment úgy a játék ma, ahogyan kellett volna, nagyon sajnálom a hetest, az a végén sorsdöntő szituáció volt, de nem tudtam belőni" - fogalmazott a jobbátlövő, aki tíz kísérletből csak négy gólig jutott, és bevallása szerint védekezésben is többször hibázott. Elárulta, külön felhívták a figyelmét, hogy ne ünnepeljen annyit a gólok után, és oda is figyelt a visszafutásokra, hogy ne kapjanak lerohanásból gólokat.   

"Sajnálom és nagyon szégyellem magamat. Köszönjük a szurkolóknak" - jegyezte meg a norvég Elverum játékosa.    

Hanusz Egon elmondta, az utolsó néhány percből nem tudtak jól kijönni, a döntő szituációknál hibáztak, ez pedig megbosszulta magát.    

A szerencse sem volt ma velünk, hiszen amikor volt egy jó védekezésünk, a labda akkor is visszapattant hozzájuk. Amikor volt rá lehetőségünk, hogy ellépjünk több góllal és eldöntsük a mérkőzést a második félidő közepén, az sem sikerült.

A spanyol játékvezetők meglehetősen hektikus, sokat kritizált produkciójáról csak annyit mondott a Stuttgart irányítója: egyértelmű, hogy voltak érdekes ítéletek, de nem foglalkoznak ezzel.

A magyar válogatott az előző Európa-bajnokságon kilencedik, a tavalyi világbajnokságon ötödik, az Eurokupában aranyérmes volt, ezúttal pedig a legjobb nyolc közé jutás volt a célja, de a csoportkörös búcsú azt jelenti, hogy nem kerül be a 12 közé.

vehir.hu
Események
Sportág Sorozat F. Időpont Helyszín P. csapat V. csapat E.
kézilabda Férfi kézilabda Eurokupa 6. 2021. május 1. 15:10 Veszprém Aréna Magyarország Horvátország 26-22
kézilabda Eurokupa 1. 2020. november 4. 18:15 Veszprém Aréna Magyarország Spanyolország 32-29

További cikkek

Bodó Richárd hatodik lett a góllövőlistán
Bodó Richárd hatodik lett a góllövőlistán
Bodó Richárd volt a nyolcadik helyezett magyar férfi kézilabda-válogatott legeredményesebb játékosa az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, amelynek góllövőlistáján hatodikként zárt.
Rodríguez: egy eladott labda döntötte el a meccset
Rodríguez: egy eladott labda döntötte el a meccset
José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány úgy vélekedett, csupán egy eladott labda döntötte el Egyiptom javára a hetedik helyért rendezett vasárnapi mérkőzést az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
Kikapott Egyiptomtól, nyolcadik lett a magyar válogatott
Kikapott Egyiptomtól, nyolcadik lett a magyar válogatott
A magyar férfi kézilabda-válogatott a nyolcadik helyen végzett az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, mivel kétszeri hosszabbítás után 36-35-re kikapott Egyiptomtól a vasárnapi, stockholmi helyosztón.
Ancsin: nem szeretnénk rossz szájízzel hazamenni
Ancsin: nem szeretnénk rossz szájízzel hazamenni
A jobbátlövő Ancsin Gábor úgy fogalmazott, a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai nem szeretnének rossz szájízzel hazatérni az olimpiai kvalifikációs világbajnokságról, ezért mindenképpen meg akarják nyerni vasárnap az Egyiptom elleni mérkőzést, ami a hetedik helyről dönt.
Próbáltam élni a bizalommal, amit kaptam – Ligetvári
Próbáltam élni a bizalommal, amit kaptam – Ligetvári
José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott mentálisan és fizikálisan is jobb volt a norvégokkal szemben 33-25-re elveszített pénteki mérkőzésen, mint két nappal ezelőtt a Dánia elleni súlyos vereség alkalmával az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.