2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Kónya Ádám 2018 után ismét indulhat a téli olimpián

2022. január 18. 11:04
MTI/vehir.hu
A Veszprémi Sí Egylet sífutója, Kónya Ádám indulhat a februári, pekingi téli olimpián.

Kihirdették a magyar sícsapatot: alpesisíben Kékesi Márton és Tóth Zita, míg sífutásban Kónya Ádám és Pónya Sára indulhat a téli olimpián – tájékozatott kedden reggel a Magyar Távirati Iroda.

Fürstner József, a Magyar Síszövetség elnöke az M4 Sporthíradóban elmondta: a remények szerint ők négyen bátor versenyzéssel fogják méltóképpen képviselni az országot és a magyar sísportot. Hozzátette: örömteli, hogy az országnak járó, számonként egy-egy kvótáért többen harcoltak jó eséllyel.

Kónya Ádám második olimpiájára készülhet - Fotó: MagyaRock FacebookKónya Ádám második olimpiájára készülhet - Fotó: MagyaRock Facebook

A Veszprémi Sí Egylet 29 esztendős sífutója, Kónya Ádám járt már korábban olimpián, 2018-ban Pjongcsangban.

A nemzetközi szövetség (FIS) ranglistája alapján a magyaroktól egy-egy férfi, illetve női alpesi síelő és sífutó szerzett indulási jogot.

Magyarország 14 kvótát szerzett a pekingi játékokra, várhatóan ez a létszám már nem nő.    

Jelen állás szerint öt sportágban – alpesisíben, hódeszkában, rövidpályás gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és sífutásban – lesz magyar szereplő a kínai fővárosban. Legutóbb Phjongcshangban hat sportágban összesen 19 magyar jutott szóhoz.

A 14-es létszámot legutóbb az 1988-as, calgaryi olimpián nem érte el a magyar küldöttség, akkor mindössze öt magyar téli olimpikon volt.

A téli olimpiát február 4. és 20. között rendezik Pekingben.

vehir.hu

További cikkek

Véget ért a téli olimpia
Véget ért a téli olimpia
Kialudt a február 4-én meggyújtott láng, ezzel vasárnap hivatalosan is befejeződött Pekingben a XXIV. téli olimpia, amely a magyarok számára több szempontból sporttörténelmi jelentőségű volt.
A veszprémi Kónya Ádám viszi a magyar zászlót a záróünnepségen
A veszprémi Kónya Ádám viszi a magyar zászlót a záróünnepségen
A Veszprémi Sí Egylet sífutója, Kónya Ádám viszi majd a magyar zászlót a pekingi téli játékok vasárnapi záróünnepségén.
Kónya Ádám 55. lett a lerövidített versenyben
Kónya Ádám 55. lett a lerövidített versenyben
Az orosz Alekszandr Bolsunov nyerte a férfi sífutók eredetileg 50, a mostoha időjárás miatt 28,4 kilométerre rövidített szabadstílusú versenyét a pekingi téli olimpián, ezzel a harmadik aranyérmét szerezte a játékokon.
Kónya Ádám 80. lett 15 kilométeren
Kónya Ádám 80. lett 15 kilométeren
A finn Iivo Niskanen négy évvel ezelőtti, phjongcshangi 50 kilométeres sikere után a pekingi téli olimpián a 15 kilométeres egyéni indításos versenyt is megnyerte, méghozzá komoly fölénnyel maga mögé utasítva a mezőnyt, amelyben a veszprémi Kónya Ádám 80. helyen végzett.
Peking 2022: Kónya Ádám 72. lett sprintben
Peking 2022: Kónya Ádám 72. lett sprintben
A Veszprémi Sí Egylet kiválósága, Kónya Ádám a 72. helyen végzett kedden a sífutók szabadstílusú sprintversenyében a pekingi téli olimpián.