A késeket megkülönböztethetjük többek között aszerint, hogy milyen anyagból készültek. Így az acélkések mellett léteznek kerámiakések is. A vágóeszközök ezen típusa az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert annak köszönhetően, hogy használata számos előnnyel jár. Nézzük, melyek ezek!
A kerámiakések előnyei
Ezek a kések cirkónium-dioxidból készülnek, pengéik hosszúak, kemények és sima felületűek. Összetételükből adódnak előnyeik is, vagyis:
- egy átlagos késnél jobban vágnak, finomabb aprítást tesznek lehetővé
- mégis könnyűek, ezért hosszan használhatóak fáradtság nélkül
- jóval tovább maradnak élesek, mint egy acélkés (vagyis: ritkábban kell sort keríteni az élezésükre)
- nem ragad hozzájuk az étel
- hippoallergének
- hosszabb idő elteltével jelennek meg rajtuk karcolások
- könnyebben tisztíthatóak, mivel egyenletes a felületük
- nem veszik át az ételek ízét és szagát
- nem rozsdásodnak
- dekoratívak, divatosak, a konyha ékei
- élethosszuk többszöröse az acélkésének
- mindemellett még környezetbarátak is
A kerámiakések vásárlásakor figyelni kell arra, hogy felületük hibátlan, egységes felszínű legyen. Fontos, hogy a színük is maradjon összefüggő, ne legyenek rajtuk foltok, színeltérések. Felületük legyen kifogástalan, az érdesség, a nem megfelelő kialakítás rontja a kerámiakések minőségét.
Előnyük a könnyű tisztíthatóság, ám mosogatógépben tisztítsuk a kerámiakéseket óvatosan (bizonyos típusok nem helyezhetőek a gépbe!), fagyasztott vagy kemény termékek szeletelésére pedig ne használjuk őket, főleg ne kerámiából, üvegből vagy kőből készült vágófelületen. Ezek a kések ugyanis könnyen törnek.
A Gastro Bolt óriási késkínálata minden bizonnyal kielégíti az egyszeri konyhatündérek és a profik igényeit is. Termékeik között megtalálhatóak a hámozó- és gyümölcsvágó kések, szakácskések, fogazott kések is a kerámiakések között.
Fontos tudnivaló: az élezés
A kerámiakéseket anyagukból adódóan máshogyan kell élezni, mint egy acélkést. Míg ez utóbbi rugalmas, a kerámiakés kevésbé, így a fenéssel nehezebb dolgunk lesz. Jó hír, hogy egy ilyen kés hosszabb ideig megőrzi az élességét, így a feladatra ritkábban kell sort keríteni.
Tudvalevő, hogy élezni adott anyagot csak nagyobb keménységű anyaggal lehet. Nos, a kerámiánál aligha létezik keményebb összetevő, így az élezést otthoni körülmények között lehetetlen kivitelezni. A feladatra speciális, gyémánttal bevont eszközök lehetnek megfelelőek. Az eszközök rendkívül drágák és körülményes a beszerzésük, így igen kevesen végzik a szolgáltatást. Ha fenésre van szükség, érdemes a gyártó által meghatározott módon megtenni azt. Többnyire ipari gyémántélezővel fenik, így az élezést minden esetben érdemes olyan szakemberre bízni, aki rendelkezik az ehhez szükséges eszközzel.