Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Hatékony és kényelmes kerámiakések

2022. január 17. 9:42

A késeket megkülönböztethetjük többek között aszerint, hogy milyen anyagból készültek. Így az acélkések mellett léteznek kerámiakések is. A vágóeszközök ezen típusa az utóbbi években nagy népszerűségre tett szert annak köszönhetően, hogy használata számos előnnyel jár. Nézzük, melyek ezek!

A kerámiakések előnyei

Ezek a kések cirkónium-dioxidból készülnek, pengéik hosszúak, kemények és sima felületűek. Összetételükből adódnak előnyeik is, vagyis: 

  • egy átlagos késnél jobban vágnak, finomabb aprítást tesznek lehetővé
  • mégis könnyűek, ezért hosszan használhatóak fáradtság nélkül
  • jóval tovább maradnak élesek, mint egy acélkés (vagyis: ritkábban kell sort keríteni az élezésükre)
  • nem ragad hozzájuk az étel
  • hippoallergének
  • hosszabb idő elteltével jelennek meg rajtuk karcolások
  • könnyebben tisztíthatóak, mivel egyenletes a felületük
  • nem veszik át az ételek ízét és szagát
  • nem rozsdásodnak
  • dekoratívak, divatosak, a konyha ékei
  • élethosszuk többszöröse az acélkésének
  • mindemellett még környezetbarátak is

A kerámiakések vásárlásakor figyelni kell arra, hogy felületük hibátlan, egységes felszínű legyen. Fontos, hogy a színük is maradjon összefüggő, ne legyenek rajtuk foltok, színeltérések. Felületük legyen kifogástalan, az érdesség, a nem megfelelő kialakítás rontja a kerámiakések minőségét. 

Előnyük a könnyű tisztíthatóság, ám mosogatógépben tisztítsuk a kerámiakéseket óvatosan (bizonyos típusok nem helyezhetőek a gépbe!), fagyasztott vagy kemény termékek szeletelésére pedig ne használjuk őket, főleg ne kerámiából, üvegből vagy kőből készült vágófelületen. Ezek a kések ugyanis könnyen törnek. 

A Gastro Bolt óriási késkínálata minden bizonnyal kielégíti az egyszeri konyhatündérek és a profik igényeit is. Termékeik között megtalálhatóak a hámozó- és gyümölcsvágó kések, szakácskések, fogazott kések is a kerámiakések között. 

Fontos tudnivaló: az élezés

A kerámiakéseket anyagukból adódóan máshogyan kell élezni, mint egy acélkést. Míg ez utóbbi rugalmas, a kerámiakés kevésbé, így a fenéssel nehezebb dolgunk lesz. Jó hír, hogy egy ilyen kés hosszabb ideig megőrzi az élességét, így a feladatra ritkábban kell sort keríteni. 

Tudvalevő, hogy élezni adott anyagot csak nagyobb keménységű anyaggal lehet. Nos, a kerámiánál aligha létezik keményebb összetevő, így az élezést otthoni körülmények között lehetetlen kivitelezni. A feladatra speciális, gyémánttal bevont eszközök lehetnek megfelelőek. Az eszközök rendkívül drágák és körülményes a beszerzésük, így igen kevesen végzik a szolgáltatást. Ha fenésre van szükség, érdemes a gyártó által meghatározott módon megtenni azt. Többnyire ipari gyémántélezővel fenik, így az élezést minden esetben érdemes olyan szakemberre bízni, aki rendelkezik az ehhez szükséges eszközzel.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.