Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Három hónappal a választás előtt

2022. január 14. 11:15
A baloldalról sokan azt mondják nekem, hogy Gyurcsány emlegetése a múltba tekintés, és erre nincs szükség. Iskolás koromban én is ezt mondtam történelem órákon, de mára azért megváltozott a véleményem. Sőt, ajánlatos lenne visszatekinteni akár csak 2019-re, amikor az ellenzéki pártok veszprémi vezetői a maguk listás helyeiért küzdve kizárták például a Lokálpatriótákat, Márki-Zay barátját, Kész Zolit stb... szóval bárkit, aki egyetlen helyet is követelt magának a befutóra várt listás helyek közül. Így a várt összefogás meghiúsult és maradt minden a régiben, de legalább a pártvezérek fizetése megmaradt. Adamecz Zoltán írása.

Nekem olyan érzésem van, hogy az országos politikában épp ez folyik most is.

Márki-Zay Péter (továbbiakban MZP), ha jól tudom, a 199 parlamenti helyből csak tízre szeretett volna pályázni. Véleményem szerint jogosan, hisz ekkora támogatottsága bizonyosan van. Az előválasztás is bebizonyította, hogy sok embert tud bevonzani a közös ellenzék halmazába. MZP is, mint bárki más, nagyon jól tudja ma már, hogy a sok-sok általa hozott szavazatért cserébe semmit sem kap -legfeljebb áldozat lehet- és nem is tudja majd saját megoldásait elfogadtatni a képviselőkkel, sőt még csak a mérleg nyelve sem lehet. Erre még a kutyapárt vezetőjének is több esélye lehet.

MZP nem kívánt az egyéni körzetekben alternatívát támasztani -szerintem naivitása okán- de látva a baloldal elutasítását az általa igényelt listás helyekre, kénytelen lesz egy saját országos listát összeállítani a támogatói részére, hogy esély legyen a képviselői bejuttatására. Ezt már muszáj megtennie, talán már maga is tudja. Ezzel persze az ellenzéki listától elkülönülve egy alternatív, saját listát létrehozva. Ez persze nem jön majd jól az ellenzéki pártoknak -talán még a Fidesznek sem- de nincs más választása, ha nem akar bábu lenni, akit fél éven belül leváltanak, ha egyáltalán megválasztják majd.   Az öreg rutinos politikusok tudják, hogy a több listát sok választó értelmezni sem tudja majd, így vagy a Fidesz vagy az ellenzéki listára „kell” tenni az X-et. Így csendben tűrni fogják ezt, bízva a szavazók butaságában. MZP egyetlen dolga lesz ezt a megoldást erőltetni és ismertetni a választókkal, hisz a listás helyek száma, majdnem a fele az összesnek. Így van esélye arra, hogy 5%-nál nagyobb támogatottsága lehessen.

Ebben a nagy csendben Gyurcsány a bölcs öreg, békítő szerepet játssza, aki nyilván egy Jakab-MZP egymást kinyíró konfliktust követően rendet rakhat, és a legnagyobb ellenzéki frakció vezetőjeként, királycsinálóként léphet fel. Mi, itt Veszprémben is csak az ő jelöltjére szavazhatunk (A Reformerek, Mi Hazánk jelöltjei mellett), ha nem a kormányt akarjuk támogatni. Hiába tetszik nekünk MZP, Momentum vagy a Jobbik programja, hisz csak most van összefogás a Fidesz leváltása érdekében, de ha ez sikerül, már egymás ellen vívnak majd a pozíciókért és hatalomért, a saját pártjaik támogatottságának növekedéséért. Igazából Gyurcsánynak talán érdeke is ez a konfliktus, hisz bárki is nyer áprilisban, neki mindenképpen támadnia kell majd vagy MZP-t vagy Orbánt, hogy porondra léphessen, mindeközben nyugodt erőként elszipkázhatja még azokat, akiket lehet a többi párttól.

Szerintem a választóknak van egy olyan harmada, amely már megcsömörlött a mostani politikai kultúrától, és szeretne új erőt látni a parlamentben. A kívülálló számára úgy tűnik, hogy a mostani politikusok egymás vesztét akarják, még akár az ország feláldozásával is. Félek, hogy ezt a harmadik harmadot senki sem fogja április után sem képviselni, elnézve azt az elementáris erőt, amellyel főként a baloldal küzd ellenük. Legyen az akár Márki-Zay (pártja), Gattyán pártja, a Reformerek, vagy bárki.

Szóval, lehet még bármi.

 

Nyitókép: Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter (Forrás: MTI / Kelemen Zoltán Gergely / Mohai Balázs

Adamecz Zoltán
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20 Azonnali intézkedéseket vár a helyi ellenzék a veszprémi kórház ügyében Azonnali intézkedéseket vár a helyi ellenzék a veszprémi kórház ügyében Hartmann Ferenc és Kovács Rajmund, a Híd a Városért ellenzéki tömörülés két tagja azonnali válaszokat vár a Csolnoky Ferenc Kórház működésével kapcsolatban, a polgármestertől pedig azt kérik, habár nem az ő hatáskörébe tartozik a megyei kórház, intézkedjen a helyzet normalizálásáért. 2024. április 12. 13:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.