2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Az antibiotikummal telitömött csirkék és sertések a Covidnál is veszélyesebb járványt idézhetnek elő

Januáról tilos antibiotikumot adni az egészséges haszonállatoknak az EU-ban, a britek hasonló lépéseket sürgetnek.

2022. január 28-tól az Európai Unió országaiban tilos megelőző jelleggel antibiotikumot adni egészséges haszonállatoknak. Nagy-Britanniában több szakember és aktivista szeretné, ha a szigetország követné az EU példáját, hisz bár az utóbbi években jelentősen csökkent a használatuk, szerintük még mindig túl sokszor használják azt a nagyipari állattartásban. Mint mondják, a túl sokszor használt antibiotikumok olyan antibiotikum-rezisztens kórokozókat -szuperbaktériumokat- hozhatnak létre, amelyek emberre is veszélyesek lehetnek. Szerintük elképzelhető, hogy az antibiotikum-rezisztencia a Covidnál is nagyobb méretű világjárványt idézhet elő.

Suzi Shingler állatvédő aktivista és kampánymenedzser szerint nem is lenne szükség a megelőző antibiotikumozásra, ha az állatokat megfelelő életkörülmények közt tartanák.

Az Indenpendent cikke szerint azt mondta, ahelyett, hogy változtatnának a túlzsúfolt sertés,- és csirketelepek kialakításán, a gazdák könnyebb utat választják, és évtizedek óta a takarmányon és vizen keresztül adnak alacsony dózisú antibiotikumokat az állatoknak. A kis dózisok növelik a kezelhetetlen baktériumok szaporodásának kockázatát. A tömeges adagolás tökéletes táptalajt biztosít a legerősebb baktériumok túléléséhez. Ezek a baktériumok a vízen, a rosszul feldolgozott húsokon, és a szántóföldekre juttatott szennyvizeken keresztül könnyen eljuthatnak az emberhez.

Illusztráció. Fotó: Freepik - Oleg DoroshenkoIllusztráció. Fotó: Freepik - Oleg Doroshenko

A World Animal Protection (WAP) állatvédő szervezet 2020-as kutatása szerint Spanyolországban, az Egyesült Államokban, Kanadában és Thaiföldön is találtak olyan antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumokat folyókban és tavakban, amelyek antibiotikumot használó gazdaságokból kerültek a vízhálózatba. Az észak-karolinai sertéstelepek közelében összegyűjtött 90 minta közül 83-ban találtak ilyen rezisztens szuperbaktériumot és rezisztenciagéneket.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz már 2017-ben azt javasolta a gazdáknak és az élelmiszeriparnak, hogy hagyják abba az antibiotikumok rutinszerű használatát az egészséges állatok növekedésének elősegítése és a betegségek megelőzése érdekében. Dr. Kazuaki Miyagishima, a WHO Élelmiszerbiztonsági és Zoonózisok Tanszékének igazgatója akkor elmondta, hogy az állatokon használt antibiotikumok mennyisége világszerte folyamatosan növekszik, ami a gyakran intenzív állattenyésztéssel előállított állati eredetű élelmiszerek iránti növekvő keresletnek köszönhető.

A WAP kampánymenedzsere szerint a koronavírus-járvány megmutatta, hogy az egyes országokban felmerülő problémák nem korlátozódnak egy adott területre. Lindsay Duncan úgy látja, az Európai Unió helyesen jár el a tiltással és mindenkinek be kellene vezetnie a jogszabályt, mert a következő nagy járványt az antimikrobiális rezisztencia (amikor a mikrobák ellenállóképessé válnak azokkal a gyógyszerekkel szemben, amelyekkel korábban kezelni lehetett őket) fogja okozni, és nagyobb hatással lesz az emberekre, mint a Covid. Mint mondta, a helyzetet tovább súlyosbíthatja, hogy a szuperbaktériumok ellen vakcinákkal lehetetlen lesz majd védekezni.

Forrás: Independent, Qubit

Ge. Á.

További cikkek

Egyre enyhébb megbetegedést okoz a koronavírus
Egyre enyhébb megbetegedést okoz a koronavírus
A koronavírus a megjelenése óta folyamatosan gyengül és egyre enyhébb megbetegedést okoz, ezért az a valószínű, hogy előbb-utóbb az influenzához hasonló időszakos vírussá válhat - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a köztévében csütörtökön.
Lassan elcsitul az ötödik hullám
Lassan elcsitul az ötödik hullám
Már látni a fényt az ötödik hullám végén
Már látni a fényt az ötödik hullám végén
Az élet kezd visszatérni a normál kerékvágásba: mától nincs szükség maszkokra, lassan helyreállnak a kórházi ellátások is. De mi a helyzet a járványügyi adatokkal?
A járvány visszahúzódásával a kórházak is visszatérnek a normális működési rendhez
A járvány visszahúzódásával a kórházak is visszatérnek a normális működési rendhez
A sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően a járvány ötödik hulláma leszálló ágban van, csökken a kórházi ellátást igénylő betegek száma, így az egészségügyi szolgáltatások is visszatérhetnek a normál működésükhöz - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön az MTI-t.
Hétfőtől elfelejthetjük a maszkot
Hétfőtől elfelejthetjük a maszkot
Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, és a kormány – két kivétellel – kivezeti azt a szabályt is, amely lehetővé teszi, hogy a munkáltató kötelező oltást írjon elő – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön.