Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Újra együtt karácsonyozhattak a dózsavárosiak

2021. december 17. 11:14
Egy év kihagyás után rendezték meg ismét csütörtök délután a hagyományos városrészi karácsonyt.

Vasárnap fellobbant a harmadik gyertya lángja az adventi koszorún, a fenyőfaárusok már árulják a legszebb fákat, az adventi kalendáriumban egymás után nyílnak az ablakok, s a betlehemek is elkészültek már. Mindez jelzi: egyre közelít szenteste, a karácsony.

A várakozás, a készülődés időszakát éljük, de nem elég külsőségekben felkészülnünk az ünnepre, lélekben is rá kell hangolódni az év végére. Ennek a részét képezte évek óta a dózsavárosi karácsony, mely a törődést, összetartozást is ünnepli: a városrész lakói híresek közösségi megmozdulásaikról, így nagy érvágást jelentett, amikor a tavalyi évben a pandémia miatt elmaradt a közös karácsonyozás a Dózsa téren.

Szerencsére idén vissza lehetett térni a hagyományokhoz, a helyi közösségek – a Veszprém Agóra, a Dózsavárosi Baráti Kör, a Veszprémi Dózsa György Általános Iskola és a Vadvirág Óvoda, valamint a Dózsa, Csikász Imre és Őszidő Nyugdíjas Klubok – pedig nagy izgalommal szervezték meg az ünnepséget. Nem is maradt el az érdeklődés: csütörtök délután több százan gyűltek össze a téren, hogy meghallgassák a helyi kisiskolások verselését, az óvodások énekes és prózai műsorát.

Az ünnepséget a városrész jelenlegi képviselői, Hegedűs Barbara alpolgármester és Halmay Gábor önkormányzati képviselő mellett részt vett Ovádi Péter országgyűlési képviselő, tősgyökeres dózsavárosi, valamint Porga Gyula polgármester is, aki ünnepi beszédében úgy fogalmazott, jó újra együtt lenni a tavalyi furcsa karácsony után. „Itt lenni a dózsavárosi karácsonyi ünnepségen azért is nagyon jó, mert kísértetiesen emlékezetet arra, amit otthon is megélünk: hogy kicsik és nagyok, szülők és nagyszülők együtt ünnepelnek.

De nemcsak az együttlét a fontos, hanem a felkészülés is. Ahhoz, hogy közös legyen az ünnep, sokaknak kell együttműködnie, s sokaknak kellett kivennie a részét az előkészületekből ahhoz, hogy ma itt lehessünk, meghallgathassuk a gyerekek gyönyörű előadását. Ha nincs az óvoda, az iskola, a baráti kör. a nyugdíjas klubok, a vállalkozók, akik segítséget nyújtottak, nem lenne ez a karácsony. Ez a fajta közös gondolkodás az, amire szükség van: az, hogy a valahova tartozásunk arra is ösztönöz, hogy együtt tegyünk valamit a közösségért, a lakóhelyünkért. Hiszem, a mögöttünk lévő sikerek is csak ezért valósulhattak meg, mert hajlandóak vagyunk tenni a városért, az egyes szereplők nyitottak egymás iránt, a dózsavárosiak pedig évek óta példát mutatnak ebben” – mondta a polgármester.

A tenni akarás, egymás segítése pedig nem csak az ünnepség megszervezésében merült ki. Minden évben a városrészből érkezik a Dózsa téren felállított fa – ezúttal az Avar utcából, Balázs Lászlónééktól, melyet a baráti kör állított fel, s a nyugdíjasklub tagjai díszítettek. Emellett közösségi összefogás eredményeként újulhatott meg a városrészi betlehem is, melynek alapjait még a baráti kör tette le 2014-ben. Azóta minden évben szépült, gyarapodott, idén például új alakokkal, köszönhetően dr. Márfi Gyula nyugalmazott érseknek, Szabó János főesperesnek, Léber Erzsébetnek és a körnek, akik jelentős anyagi támogatást nyújtottak ehhez.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.