Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Vitára bocsátják Veszprém 2030-ig szóló stratégiáját

2021. december 16. 9:00
Porga Gyula polgármester a közösségi médián keresztül kérte a veszprémieket, hogy mondják el véleményüket a város és a térség 2030-ig szóló stratégiájáról. Ehhez egy vitairatot is közzétettek, ami öt témakörön keresztül mutatja be a célokat és az azokhoz vezető lehetséges utat.

2023-ban Veszprém egész Európa előtt bemutathatja kultúráját és kreatív megoldásait. Erre az alkalomra már évek óta készülnek az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokában, viszont egy magára adó város nem csak 2-3 évre tervez előre, hanem hosszabb távon vannak céljai, kezdte Porga Gyula a gondolatait közösségi médiában közzétett videójában.

Veszprémben 2030 az a dátum, amire vonatkozóan konkrét tervek születtek, hogy hol akar elhelyezkedni az európai színtéren, milyen adottságokkal és lehetőségekkel bíró város szeretne lenni Veszprém.

„Azt szeretnénk, ha 2030-ra Veszprém Európa legélhetőbb 20 városa közé kerüljön a saját kategóriájában”

- mondta a polgármester, aki ezzel kijelölte azt a célt, aminek a jövőben számos feladatot, projektet és városi programot alárendelnek majd.

Ezzel kapcsolatban megszültetett egy tanulmány is, aminek elkészítésében 100 veszprémi intézményvezető és vállalat vett részt, hogy megfogalmazzák a város 2030-as vízióját, ami tömören az alábbiakat tartalmazza:

„2030-ra Veszprém a harmónia, a magas életminőség és az erős közösségek városa lesz. Különféle életmódok, különféle életvitelek mind megtalálhatják a maguk közegét, közösen élhetik meg a veszprémiség szépségét és mindazon jó dolgok egyedi és különleges kombinációját, amit csak Veszprém és régiója tud megadni. Ez a Veszprém egyszerre lesz országszerte ismert arról, hogy a közszolgáltatások, a szabadidős és sportlehetőségek, a közösségi élet, a gasztronómiai kínálat, de még az utcák és terek hangulata, szépsége is párját ritkítja itt – és egyszerre lesz Európa-szerte ismert kulturális központ, ami a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa év után is népszerű célpont, Európa élhető városai húszas toplistájának tagja. Környezetével, a Bakonnyal és a Balatonnal kiegészülve páratlan egységét kínálja a kiegyensúlyozott, békés és szabad élet minden feltételének.”

Az ezt taglaló tanulmányból aztán készült egy vitairat is, ezen a ponton pedig bárki bekapcsolódhat az eszmecserébe, ugyanis a városi honlapon már elérhetővé tették a programpontok leírását és egy online lehetőséget is, amelyen keresztül bárki leírhatja véleményét.

E vitaanyag öt irányt rajzol fel, amelyek mentén továbbgondolható, milyen Veszprémet szeretnének látni az itt élők 2030-ban:

1. Stabil pozíció Európa kulturális térképén
2. Veszprém, a Bakony és a Balaton regionális egysége
3. Magas életminőséget biztosító szolgáltatások
 
  3a. Zöld és fenntartható Veszprém
    3b. Hatékony közlekedés kettő, négy és több keréken
4. Erős K+F+I profil
5. Veszprém, a digitalizáció nyújtotta lehetőségek mintavárosa

A programpontok között megjelennek például a különböző „okosváros” megoldások – ilyen volt korábbról a V-Busz utazástervező alkalmazása – de a Pannon Egyetem szerepe is kirajzolódik a stratégiában.

A vonzáskörzettel való szorosabb kapcsolat elősegítése érdekében a kerékpárutak további fejlesztése is szerepel a tervek közt, de a bérlakásportfólió bővítése is sarkallatos pontként jelenik meg.

Ezeket a témaköröket fontossági sorrendben bárki rangsorolhatja, valamint adott a lehetőség a saját vélemény megfogalmazására is.

Porga Gyula azt ígérte, a beérkezett javaslatokat feldolgozzák és belekerülnek abba a komplex stratégiába, aminek a végső verzióját jövő tavaszra szeretnék elkészíteni.

Amikor pedig elkészült ez a dokumentum, minden városi intézménynek, cégnek, civil szervezetnek, valamint a döntések meghozatalakor is ez fog iránymutatásul szolgálni, hogy Veszprém egységesen haladjon 2030 felé, amikor a remények szerint Európa legélhetőbb városai közt fog szerepelni.

vehir.hu
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.