Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
10°C
2024. február 27. Ákos, Bátor
Veszprém
10°C

6 tipp a környezettudatosabb karácsonyért

2021. december 23. 4:00
Nem kell lemondanunk semmiről, de mindent csinálhatunk okosabban.

Nincs az évnek még egy időszaka, amikor annyira kizsákmányolnánk a bolygót és annyi hulladékot termelnénk, mint ilyenkor decemberben. Hogy mást ne mondjak, egyedül a britek 300.000 tonna kartonpapírt gyártanak, amivel 50 ezerszer (!) lehetne becsomagolni a London Eye óriáskereket. 

De mit lehet tenni, hogy kevésbé legyen környezetkárosító a karácsony?

1. Fenntartható karácsonyfa

Bár sokak fejében élhet a kép, hogy műfenyőt használni környezetbarátabb, mint az élő fákat kivágni, ez csak akkor igaz, ha ugyanazt a műanyag karácsonyfát több mint tíz évig használjuk. Ehelyett érdemes élő fát választani cserépben, amit aztán ki lehet ültetni a kertbe, esetleg átültetni nagyobb cserépbe és a következő évben újra feldíszíteni. Léteznek olyan kertészetek is, ahonnan bérelni is tudjuk az élő fát, amit az ünnepi időszak után visszaadva év közben a tárolással sem kell foglalkoznunk.

Illusztráció: Ilyuza Mingazova on UnsplashIllusztráció: Ilyuza Mingazova on Unsplash

2. Csomagolás

A legpraktikusabb egyáltalán nem csomagolni. Ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, a kisebb ajándékokat helyezzük papírtáskákba, amiket akár a megajándékozott, akár mi magunk is újra tudunk hasznosítani. Ha semleges, nem karácsonyi mintás papírtáskát választunk, akkor év közben akár több ünnep – születésnapok, névnapok, ballagás, stb. – során is fel lehet használni. Azokat az ajándékokat, amik nem férnek bele a legnagyobb táskába sem, becsomagolhatjuk régi újságpapírba, amit festékkel, zsírkrétával, filctollal dekorálhatunk. Akibe minimális kreativitás sem szorult és mindenáron boltban vásárolt csomagolópapírt akar használni, keresse azokat, amelyek újrahasznosított papírból készültek!

3. Ajándékok

Ha nem feltétlenül az árcédulán sorakozó nullák számával szeretnénk kifejezni a szeretetünket, itt is dívik a DIY: a saját kézzel készített ajándékok nemcsak a környezetre, hanem a pénztárcánkra is jótékony hatással vannak. Érdemes körülnézni a jótékonysági szervezetek webshopjaiban is, vannak olyan oldalak – ilyen például az Unicefé is –, ahol a megvásárolt termékekből befolyt összeget – vagy egy részét – jótékonysági célra fordítják. https://webshop.unicef.hu 

4. Ajándékkártyák

Meglepő adat, de az ajándék mellé helyezett kis kártyákból egymilliárd darabot használnak el évente, ami 33 millió fa életébe kerül. Lehetőség szerint válasszunk újrahasznosított papírból készült kártyákat, de itt is a sajátkezűleg készített megoldás a leginkább környezetbarát.

Illusztráció:  Kira auf der Heide on UnsplashIllusztráció: Kira auf der Heide on Unsplash

5. Dekoráció

Aggasztó divattá vált, hogy évente lecseréljük a dekorációt és teljesen új díszeket vásárolunk. Használjuk inkább azt, amit otthon találunk, és készítsünk további kiegészítőket természetes anyagokból – a fenyőtoboz örök klasszikus!

6. Karácsonyi vacsora

Az újra meg újra ismételt “csináld magad!” elv itt is érvényesül. Lehetőség szerint helyi termelők alapanyagait használjuk, és a mennyiséget érintően vásároljunk tudatosan! Az óriási mennyiségben készült töltött káposzta hiába dobogtatja meg a szíveket szenteste, nem biztos, hogy az ötödik napon is szívesen eszi a család, a fölösleg pedig ilyenkor a kukában landol. Itt Európában rengeteg ételt dobunk ki – ha csak annyit vásárolnánk, ami tényleg el is fogy, és csak annyit termelnének, amit el is lehet adni, akkor máris beljebb lennénk. Hogy mást ne mondjak: egyetlen kilogramm marhahús előállításával 60 kilogramm szén-dioxidot szabadítunk a légkörbe és 15 ezer liter ivóvizet használunk fel. És itt csak egyetlen kiló marhahúsról van szó! Ha csak annyi élelmiszert vásárolnánk, amit el is fogyasztunk, brutális környezetszennyezéstől kímélnénk meg a bolygónkat – és magunkat. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. ma 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. ma 3:15 Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. tegnap 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. tegnap 18:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.