Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Nemcsak a hóban és a díszített fákon, a szívekben is karácsony volt

2021. december 11. 4:00
Első alkalommal tartott közös karácsonyi ünneplést a Cholnoky városrész közössége, rögtön nagy érdeklődés mellett. A kezdeményezés sikeréhez kétségtelenül a friss hótakaró is hozzáadott, de a kulcs a helyi lakók, vállalkozások, intézmények összetartása volt.

Mindez pedig szép visszajelzés a közös karácsonyozást kiötlő Cholnoky Kerekasztal tagjainak is, amelyet éppen azért hívott életre két évvel ezelőtt Sótonyi Mónika városrészi önkormányzati képviselő, mert úgy érezte, mintha lenne egy pici elmaradása a városrésznek a közösségformálásban. Időszerű volt tehát új hagyományokat meghonosítani, az elmúlt két év pedig bebizonyította, hogy ez egyáltalán nem lehetetlen. Mert „mi meghalljuk egymás hívó szavát, tudunk egymásra számítani és egy nemes, jótékony ügy érdekében össze tudunk fogni és megszólítani az itt élőket” – fogalmazott a képviselő.

Ennek a példaértékű összefogásnak az eredménye a városrészi karácsony is, hiszen amikor megkeresték a helyi iskolát, óvodát, nyugdíjas klubokat, hogy részvételükkel minél autentikusabb műsort tudjanak összeállítani, mindenki boldogan vállalta a szereplést. De nemcsak ők álltak rendelkezésre készséggel, hanem a helyi vállalkozások is, akik gyümölccsel, meleg italokkal, ropogtatnivalóval vagy éppen szaloncukorral járultak hozzá a közös ünneplés még meghittebbé tételével. „Azt gondolom, hogy mindezek által nagyon intenzíven van jelen a mai eseményben mindaz, amit az advent is közvetít számunkra: a hit, a remény, az öröm, a szeretet fontossága” – tette hozzá Sótonyi Mónika.

Mint mondta, nem a városrészi karácsonyozás az egyetlen hagyomány, amit el szeretnének indítani, az év során még legalább két közös programmal, egy húsvéti vagy pünkösdi ünnepléssel és egy nyárbúcsúztatóval erősítenék a veszprémi, illetve a lakótelepi identitást, amelyekhez jó alapot ad a mostani esemény sikere.

A városrészi karácsonyra ellátogatott Ovádi Péter országgyűlési képviselő, aki szerint rendkívül fontos, hogy egy ilyen meghitt ünnepséggel is erősödik a helyi közösség, különösen a pandémiás időszakban, amikor a személyes kapcsolatok egy kicsit háttérbe szorultak, s nagy szükség van rá, hogy mégis érezzük, nem vagyunk egyedül.

S hogy mivel is ünnepelhettek a városrész lakói? Énekes műsorral készültek Tímár Veronika és a Cholnoky tagóvoda, valamint a Cholnoky iskola gyerkőcei, felléptek Vastag Richárd és a Gerence Néptáncegyüttes tagjai, illetve a Petőfi Színház művészei is.

A szervezők ugyanakkor nem csak az eseményen megjelentekre gondoltak, amikor úgy gondolták, szeretnének valamit adni a közösségnek. Hiszen a közösség is adhat: a Polgári Csapat Egyesülettel együtt a kerekasztal tagjai adománygyűjtésbe kezdtek. Az ünnepségnek is helyt adó Cholnoky iskola előtti téren adománykuckókat alakítottak ki, ahova december 19-ig bárki elviheti tárgyi adományát a rászoruló családoknak, vagy a Vackoló Állatvédő Egyesület mentett négylábúi számára. Emellett pénzbeli adományokat is szívesen fogadnak, melyet szintén az állatoknak vagy a Bébi Koraszülött Mentő Alapítványnak lehet felajánlani.

A karácsonyi ünnepség támogatói

Cholnoky Kerekasztal tagjai (szervezés, díszek)
Fellépők, közreműködők: intézmények, óvoda, iskola pedagógusok, gyerekek; Cholnoky Nyugdíjas Klub; Vastag Richárd és a Gerence Néptánccsoport; Petőfi Színház művészei, Tímár Veronika, Kothencz Jánosné
Szeretet-vendéglátás: Fornetti (Kovács Györgyi) pogácsák, Zöldforrás (gyümölcs), Hungast (szaloncukor), Kisgyöngy Kávézó (tea)
Vksz Zrt. – karácsonyfatalp, faház, áram kiépítés
Berkesi Balázs – fenyőfa
Bősze Anita – kreatív
Veszprémi Tankerületi Központ (áram)

A jótékonysági adománygyűjtés támogatói

Polgári Csapat Egyesület
Weapon Group Kft.
Partner Medical
Polgári Csapat Ifjúsági és Kulturális Egyesület 
Fidelitas Veszprém
Gyermekekkel a Kutyákért – Kutyákkal a gyermekekért Alapítvány
Veszprémi Futsal Club
F&F Building Kft.
Mex-Press Kft.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.