Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Veszprémben is aláírták az Állatvédelmi Kódexet

2021. december 8. 10:58
Veszprém város és több intézmény is csatlakozott az Állatvédelmi Kódexhez, a megállapodást szerda délelőtt írták alá az állatkertben.

Az Állatvédelmi Kódexet az Állatorvosi Egyetem kezdeményezésére tizenöt szervezet összefogásával hozták létre. Az Állatvédelmi Kódex egy olyan etikai szándéknyilatkozat, formálódó közösség, amelyhez minden állatokkal foglalkozó, vagy azokról kommunikáló szervezet csatlakozhat, amennyiben szívén viseli az állatok jóllétét, és érdekükben tenni is kész.

Ovádi PéterOvádi Péter

A kódexhez Veszprém önkormányzata és több intézmény, civil szervezet is csatlakozott. A szerdai ünnepélyes aláírás alkalmával Ovádi Péter állatvédelemért felelős miniszteri biztos elmondta: amikor országgyűlési képviselővé választották, programjának fontos eleme volt, hogy a Veszprémben működő, állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek helyzetén javítson, és örömmel tapasztalta, hogy ebben a munkában nyitott partnerekre talált. A Veszprémben meghonosított szemléletet aztán az országos munkában is igyekezett meghonosítani – ennek eredményeként a közelmúltban a parlament egyhangúlag elfogadta az új állatvédelmi törvényt, megalapozva ezzel, hogy Magyarország Európa élmezőnyébe tartozhasson az állatvédelem terén. 

Vetter Szilvia, az Állatorvosi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának vezetője a kódexről azt mondta: a magyarországi felelős állattartók egyre erősebb közösséget alkotnak, a kódex révén pedig azok a szervezetek állhatnak az ügy mellé, akik a törvényileg előírt minimumnál többet szeretnének tenni az állatvédelemért.

Porga Gyula polgármester kijelentette: Veszprém célja, hogy Európa húsz legélhetőbb városa közé tartozzon, márpedig nem élhető közösség az, ahol az állatok nem kapják meg a kellő figyelmet. Hozzátette: büszkeség, hogy a városok közül Veszprém elsőként csatlakozhat a kódexhez.  Emellett hangsúlyozta a különböző szektorok: az önkormányzati–állami, a civil, a gazdasági és a tudományos szférák együttműködésének fontosságát is. 

Porga GyulaPorga Gyula

Takács Szabolcs kormánymegbízott arról beszélt, a szemléletformálás az állatokkal foglalkozó szakemberek, így a hatósági állatorvosok esetében is fontos, amire a kormányhivatal nagy figyelmet fordít. 

Török László, a Veszprémi Állatkert igazgatója megjegyezte: egy modern állatkert az állatvédelem terén is fontos feladatokkal rendelkezik. Ők mentenek például sérült vadállatokat, amiket aztán – mikor kellően megerősödtek – újra szabadon engednek. De gyakran kerülnek hozzájuk megunt egzotikus házikedvencek is, ékszerteknősből több száz vendégeskedett már a veszprémi zoo-ban. Emellett a szemléletformálásban is oroszlánrészt vállalnak az olyan rendezvényekkel, mint az állatok világnapja, a nyári táborok, a madarak-fák napja vagy az állatok karácsonya.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.