Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Napelemes hajóknak kiírt nemzetközi versenyt rendeznek 2023-ban Balatonalmádiban

2021. december 6. 16:27
Az erről szóló együttműködési megállapodást hétfő délelőtt írta alá Balatonalmádi önkormányzata, a Magyar Vitorlásszövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem.

A Solar Boat Challenge egy nemzetközi, Európa számos rangos egyetemét érintő hajós versenysorozat, melynek különlegessége, hogy kizárólag napelemes hajók indulhatnak rajta. Látványos versenyről van szó, hisz a tervezők és a csapatok igencsak különleges hajótestekkel és kialakításokkal hajlamosak megjelenni. 

A megszokottól eltérően a hajókról hiányzik például a vitorla. A 2021-es monacói futamról készült videó ezt jól példázza:

Balatonalmádi önkormányzata, a Magyar Vitorlásszövetség, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Pannon Egyetem hétfő délelőtt írta alá azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében 2023-ban futamot rendeznek a Balatonon. A balatonalmádi versenyen a Pannon Egyetem hajója is elindul, és elképzelhető, hogy jövőben állandó helyszín lesz a magyar tóparti város.

Az aláírást megelőzően Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora úgy fogalmazott, a verseny a Forma-1-hez hasonlóan egy fenntarthatósági innovációs seregszemle is, mely irányába az intézmény maximálisan elkötelezett. A Pannon Egyetem a stratégiája szerint a Balaton-régió egyetemeként definiálja magát, így a Solar Boat Challenge megrendezése pozíciójának megerősítése miatt is fontos. Mint mondta, a 2023-as EKF-projekt célja szintén a régió fejlesztése, így az elképzelésekhez illő, nemzetköziséget is képbehozó lehetőségről van szó.

Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az aláírókra stratégiai partnerként tekintenek, hisz törekvéseik egy irányba mutatnak. A versenyt az EKF-projekt keretében a fiatalok bevonásával rendezik meg, és a tervek szerint szemléletformáló, fenntarthatóságot szem előtt tartó programok kísérik majd az eseményt.

A hajóversenynek helyszínt biztosító Balatonalmádi polgármestere, Kepli Lajos hangsúlyozta, olyan egyedülálló programról van szó, melyből a település, a közösség és a Pannon Egyetem is profitálhat majd. Örömmel álltak a kezdeményezés mellé, hisz városuk mindig keresi az olyan innovatív megoldásokat, melyek kiemelik a balatoni települések sorából Balatonalmádit.

Csillag Zsolt, Markovits Aliz, Gelencsér András, Kepli Lajos és Holczhauser András a megállapodás aláírásakor 2021. december 6-án Veszprémben.Csillag Zsolt, Markovits Aliz, Gelencsér András, Kepli Lajos és Holczhauser András a megállapodás aláírásakor 2021. december 6-án Veszprémben.

A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára, Holczhauser András elmondta, gyorsan mondtak igent a kezdeményezésre, és teljes mellszélességgel kiállnak mögötte. Elmondása szerint minden olyan hátteret biztosítanak majd, ami méltó a rendezvény rangjához. Az MVSZ és tagszervezetei átlagos 180 versenyt és egyéb vízi rendezvényt szerveznek országszerte évente.

Az egyetem kancellárja, Csillag Zsolt, kiemelte, büszkék arra, hogy az oktatás mellett olyan kiterjedt kutatás-fejlesztés rendszerrel rendelkeznek, melynek jó része a körforgásos gazdasággal és a megújuló energiákkal kapcsolatos. A Pannon Egyetem régóta szeretett volna olyan eseménysorozatot, ami felhívja a figyelmet a régió unikalitására és a klímaváltozás problémáira, és úgy látja, a napenergiával hajtott járművek világkupa versenye alkalmas erre. Közölte, a 2023-as futamon a tervek szerint a Pannon Egyetem által épített hajó is elindul, és az is elképzelhető, hogy a jövőben többször is megrendezik a balatonalmádi versenyt.

A Solar Boat versenyt többek közt Monacóban, Németországban és Hollandiában is megrendezik. 2016-ban a BME csapata egy különdíjat és egy hetedik helyezést ért el a világkupa futamon.

Címlapfotó: Youtube.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.