2022. július 1.
//
Annamária névnap

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak

Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke sajtótájékoztató keretében Veszprémben arról beszélt, Bige László visszaélt erőfölényével, és illegálisan, más cégekkel összejátszva tett szert extra profitra, ezért nem meglepő a Gazdasági Versenyhivatal 14 milliárd forintos büntetése. Győrffy Balázs úgy látja, azzal, hogy a nagyvállalkozó tulajdonában álló, és gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő péti Nitrogénművek a földgáz piaci árának növekedésére hivatkozva emelte a műtrágya árát, minimum kérdéses, ugyanis a világpiaci árak az elmúlt időszakban csökkentek.

A kamara elnöke úgy látja, az áremelés mögött politikai szándékok húzódnak, hisz Bige bevallottan annyi pénzt hajlandó áldozni Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt kampányára, amennyit kér. – Sértő és visszatetsző, hogy a magyar gazdák kizsigereléséből szerzett pénzével Bige László azt a Márki-Zayt Pétert segíti, aki földadó bevezetésével üzente meg a magyar gazdálkodóknak, hogy tőle a jövőben milyen agrárpolitikára számíthatnak

Győrffy Balázs elmondta: a műtrágya a növények üzemanyagának is tekinthető, és folyamatosan a gazdák rendelkezésére kell bocsátani. Ha irreálisan magas áron adják, az előbb-utóbb kihat a termelékenysége, és beépülhet az élelmiszer árakba is. Megjegyzete: tény, hogy a műtrágyázáshoz szükséges földgáz világpiaci ára meglódult, és irreális árak tapasztalhatók, ám szerinte a Bige-féle áremelés nem indokolt, és zsarolásnak tekinthető, hogy a magyar gazdákat a Nitrogénművek egy hónapban csupán egyszer szolgálta ki, a többi nap a külföldieké. A nitrogén alapú műtrágya árai egy év alatt négyszeresére drágultak. Tavaly egy gazda hektárköltsége a műtrágyára vonatkoztatva átlagban 80 ezer forint volt, most 250 ezer, ami döbbenetesen magas ár- mondta.

Sövényházi Balázs és Győrffy Balázs a 2021. december 3-án tartott sajtótájékoztatón Veszprémben.Sövényházi Balázs és Győrffy Balázs a 2021. december 3-án tartott sajtótájékoztatón Veszprémben.

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint az elszállt műtrágyaárakat leginkább a gazdák szenvedik meg. Tavaly 56 ezer forintba került egy tonna, ma ez 218 ezer forint. – A Nitrogénművek visszaél piaci helyzetével, hisz egyetlen napot hagyott arra, hogy a magyar gazdák innen vásároljanak, és akkor is csak egyetlen kamionnyi tételt lehetett venni. A legkisebbek nagyon megérezték ezt. Voltak, akik betáraztak, míg mások kivártak. Elakadás nincsen, de nagyon nehézkes a műtrágyához való jutás. Ha a gazdák nem tudnak elegendő mennyiséghez hozzájutni, minőségromlás és hozamkiesés várható. Fontos lenne, hogy a gazdák korrekt áron tudjanak műtrágyát vásárolni-hangsúlyozta. Mint mondta, a gazdák kérték a kamarát arra, hogy lépjen közbe, de mivel a piac szabad, ez nem lehetséges.

A péti Nitrogénművek a hazai műtrágya-felhasználás mintegy 60%-át állítja elő, így Győrffy szerint jelentős árbefolyásoló hatásuk van. A NAK szándéka, hogy a hazai piac elérhető áron és megfelelő mennyiségben jusson műtrágyához. Kiemelte, importból fedezhető lenne a gazdálkodók igénye és a Nitrogénművek Zrt. kapacitása közötti különbség, de szállítás és más piaci tényezők miatt az import se lenne olcsó.

Címlapfotó: péti Nitrogénművek - MTI (Nagy Lajos)

Ge. Á.

További cikkek

A gyümölcsök még évekig drágulnak
A gyümölcsök még évekig drágulnak
Az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásai és a munkaerőhiány drámaian rontotta a gyümölcsültetvények jövedelmezőségét az elmúlt évtizedben. Korszakhatárhoz ért a gyümölcstermesztés: jelentősen csökkenő termőterületekkel, az intenzív ültetvények elterjedésével és a gyümölcsárak további erőteljes növekedésével kell számolni a következő években - derül ki az Agroinform.hu kedden megjelent elemzéséből.
Indul a szezon, egyre több mezőgazdasági gép lesz az utakon
Indul a szezon, egyre több mezőgazdasági gép lesz az utakon
Indulnak a tavaszi munkálatok a földeken, ezért a közutakon is egyre gyakrabban bukkannak fel mezőgazdasági járművek, gépek - figyelmeztetett az agroinform.hu.
Az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható
Az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható
Az elmúlt ötven év legrosszabb akácméztermése várható az idén - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke kedden a köztévében.
Egy kenyér, 15 millió búzaszem
Egy kenyér, 15 millió búzaszem
Ismét várja a búzafelajánlásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban a magyarországi és határon túli gazdáktól.
A húsvét utáni fagyok ellenére van ok a bizakodásra dinnyefronton
A húsvét utáni fagyok ellenére van ok a bizakodásra dinnyefronton
A húsvét utáni fagyok megtizedelték a görögdinnye ültetvényeket, de a gazdák újraültettek, és így már van ok a bizakodásra a dinnyetermést illetően - mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke a közrádióban.