2022. január 19.
//
Sára névnap

Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb

Meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát, ami idén a hagyományoktól eltérően nem a Várban, hanem az Óváros téren található.

Veszprém egyik adventi hagyománya, hogy minden évben az egyházi és városi elöljárók közösen gyújtják meg a város adventi koszorúján a gyertyákat, míg karácsonyra mind a négy fény felgyullad.

A hagyományoktól eltérően idén már nem a Várban, a Szentháromság téren, hanem az Óváros téren felállított karácsonyfa előtt tartották az ünnepséget.

A meghitt hangulatú eseményen az egyház részéről Takáts István, érseki helynök tartotta meg a rövid szertartást, amely során beszédében kifejtette az emberi lélek mibenlétét – amely egyes nézőpontok szerint 21 grammot tesz ki – és azt, ha halálunk után Isten elé kerülünk, ne a félelem töltsön el, hanem a megnyugvás mindannyiunkat, ha életünkben jól és helyesen cselekedtünk mindvégig.

Az ünnepségen az első gyertya meggyújtásánál Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is jelen volt, aki szintén megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel és a téren szervezett karácsonyi vásár résztvevőivel.

A képviselő úgy fogalmazott: „A most meggyújtott gyertya az, ami a hitet jelképezi a négy közül. Mi keresztények pontosan tudjuk, hogy mit jelent ez. Hiszen a hitünk Istenben, a Megváltóban az, ami vezérli életünket, ami erkölcsi alapul szolgál a tetteinkhez. Viszont egy olyan korszakot élünk, ahol a hit azok számára is felértékelődött, akik a mindennapokban nem gyakorolják vallásukat, akik egyébként nem hallják meg Isten szavát. Most, amikor a koronavírus ismét itt van köztünk, veszélyeztetve saját magunk és szeretteink egészségét, csupán abba a hitbe tudunk kapaszkodni, hogy együtt ismét sikerül túllendülnünk a járványon. Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb.”

Hozzátette: „Régebben azt mondtuk, hogy ilyenkor érdemes elcsendesedni, magunkba szállni, hogy átérezzük az ünnep szellemét, most viszont arra kérem önöket, ne maradjanak csendben! Adventben a keresztény hitünket éljük meg úgy, hogy segítünk egymáson. Biztató szavakkal, egy apró gesztussal, bárhogyan, ahogy a szükség megkívánja.”

Jövő szombaton ugyancsak 16:30 órakor fogják meggyújtani az adventi koszorú második gyertyáját.

Kapcsolódó cikk
Az Illatos Advent programjai
vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
2021-ben megújult a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézménye a EFOP 4.1.2-17 pályázat keretében. Az elkészült beruházásról Dudás Zsolt intézményvezetőt kérdeztük.
Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Sok fiatal számára fontos, hogy független legyen a szüleitől, de főiskolásként vagy ötödévesként ez nem mindig könnyű feladat. Ha valaki a katonai hivatás mellett dönt, már a tanulmányai alatt is fizetést kap – ez igaz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) megvalósuló tisztképzésre és az Acélkocka Altisztképzési Rendszerre is.
Fórumon tanácskoztak a helyi vállalkozók
Fórumon tanácskoztak a helyi vállalkozók
Vállalkozói fórumot tartottak a héten.
A futsal fellegvárában rendezik a döntőt
A futsal fellegvárában rendezik a döntőt
A hétvégén a veszprémi Március 15. utcai sportcsarnok biztosít otthont a futsal diákolimpiai országos döntőjének, amelybe megyénkből két csapat is sikerrel kvalifikálta magát.