Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen

2021. november 26. 12:15
Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be.

A Pannon Egyetem és konzorciumi partnerei több mint 4,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetenciaközpont létrehozására a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. Ennek keretében szereztek be egy a hulladékok optikai válogatására alkalmas berendezést.

– Az lenne a jó, ha nem kellene ezt az eszközt bemutatni, nem lenne rá szükség, mert úgy élnénk, hogy nem keletkezne hulladék – vázolta a távlati célt dr. Gelencsér András rektor. Elmondta: amíg ezt az ideális állapotot nem érjük el, addig az a fontos, hogy a hulladékot minél nagyobb arányban hasznosítsuk. Márpedig a hulladék olyan nagyságrendben képződik, hogy a válogatás folyamatát mindenképpen automatizálni kell, hogy esélyünk legyen ezzel az áradattal megbirkózni.

– Elkezdtük egy olyan optikai megoldáson, képfelismerő szoftveren alapuló berendezés előállítását és gyártását, amivel a jelenleg működő hulladékválogatók kihasználtságát és eredményességét javítani tudjuk, ennek prototípusát építjük az egyetemen – magyarázta dr. Kurdi Róbert egyetemi docens. – A berendezés egyaránt használható szelektív és vegyes hulladék válogatására is. 

A gép a szállítószalagon érkező hulladékot kamerarendszerrel figyeli, a fényvisszaverődések alapján válogatja a különböző hulladéktípusokat, akár szín alapján is képes szelektálni, ami azért fontos, mert a különböző színű anyagokban különböző adalékok vannak, amik a további felhasználás során jelentőséggel bírnak. 

Dr. Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke az oktatás területén zajló, egyre élesebb nemzetközi versenyről beszélt, amelyben a Pannon Egyetem az élvonalba kíván tartozni. A fenntarthatósággal kapcsolatos innováció és tudományos kutatások az egyetem fő profiljához tartozik, így ez a projekt az egyetem jövőjét is megalapozza. 

Ehhez a gondolatmenethez csatlakozott dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, aki megjegyezte: a Pannon Egyetem felrajzolta a saját útját a jövőbe, megfogalmazta a célját: ő szeretne a körforgásos gazdaság első számú magyarországi, közép-európai egyeteme lenni.

Ovádi Péter parlamenti képviselő arról beszélt, hogy a Pannon Egyetem olyan gazdasági növekedést biztosító tudásbázist jelent, ami vállalkozásokat vonz a térségbe. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.