2023. január 29.
//
Adél névnap

Településfásítási Program: szivarfákat ültettek Olaszfalun

Az Európai Unió és az Agrárminisztérium támogatásával 30 szivarfát ültettek el Olaszfalun, amely az országos Településfásítási Program újabb állomása volt.

A két évvel ezelőtt elindított országos Településfásítási Program nyertes pályázatának köszönhetően Olaszfalun Visky József helyettes államtitkár, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Boriszné Hanich Edit polgármester, valamint a Verga Zrt. munkatársai és a helyi lakosok gömbszivarfákat ültettek el a nemrégiben felújított Major utcában szerda délután. A bakonyi település összesen 30 díszfát kapott, ennek egy részét az iskolások és óvodások már korábban elültették.

-Az Európai Unió és az Agrárminisztérium a Településfásítási Programmal a környezetvédelem és a klímaváltozás hatásaira szeretné felhívni a figyelmet. A 2019-ben elindított program első fordulójában 500 millió forintos keretösszegre pályázhattak a települések, de mivel több településvezető jelezte, hogy részt vennének a programon, idén tavasszal ismét meghirdették, immár 1 milliárd forint összértékben – közölte a faültetés előtt sajtótájékoztató keretében Visky József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár. Mind mondta, a második körben Olaszfalu mellett 886 település pályázott és nyert, ennek keretében 36 ezer fát ültettek és ültetnek el jövő tavaszig az országban. Veszprém megyéből korábban Szentkirályszabadja és Nemesvámos vett részt a programban.

Ovádi Péter parlamenti képviselő és miniszteri biztos azt mondta, a faültetés amellett, hogy környezetvédelmi célokat szolgál, a jövő nemzedékeit is szimbolizálja, többek közt ezért is indította el az Unokáink Fája Programot, mely összhangban van a kormány fásítási terveivel. Az Unokáink Fája Programban a választókerület mindegyikében fákat ültetnek. Legutóbb Hajmáskéren volt ilyen esemény.

Ovádi Péter, Boriszné Hanich Edit és Visky József az olaszfalui faültetésen 2021. növember 24-én.Ovádi Péter, Boriszné Hanich Edit és Visky József az olaszfalui faültetésen 2021. növember 24-én.

-Olaszfalura nem a díszfák, hanem a gyümölcsfák jellemzők, szinte mindegyik ház kertjében található ilyen. A Major utca fásítása régi álom volt, hisz a nyári melegben nincs, mi árnyékot adjon. A szivarfák elültetése sokaknak fog örömet, árnyékot biztosítani- mondta  Boriszné Hanich Edit polgármester.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Krumplifesztivált tartottak Olaszfalun
Krumplifesztivált tartottak Olaszfalun
Igaz, hogy a krumpliföldeken még javában zajlik a betakarítás, Olaszfalun vidám fesztivál keretében ünnepelték meg szombaton ehhez a terményhez fűződő tradicionális kapcsolatukat a helyiek.
Újabb fontos fejlesztést tudhat maga mögött Olaszfalu
Újabb fontos fejlesztést tudhat maga mögött Olaszfalu
Több sikeres eszközbeszerző és infrastrukturális fejlesztésre irányuló pályázat után egy újabb fontos beruházást tudhat maga mögött Olaszfalu. A bakonyi településen a csapadékvíz-elvezetést oldották meg.
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun
1945. március 23-án 32 fiatalt lőttek le szovjet katonák a bakonyi településen. Vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra.
Falubusszal gazdagodott, temetőit újítja meg Olaszfalu
Falubusszal gazdagodott, temetőit újítja meg Olaszfalu
Olaszfaluban tartott lakossági fórumot Ovádi Péter parlamenti képviselő, aki a rendezvény előtt a település Magyar Falu Program által finanszírozott aktuális fejlesztéseit is megtekintette.
A szombat a krumpliról szólt Olaszfaluban
A szombat a krumpliról szólt Olaszfaluban
Igaz, hogy az idei szárazság miatt kevesebb lett a burgonya, de a krumplifesztivál nem maradhatott el a bakonyi településen. A megnyitón a helyi fejlesztésekről beszéltek.