Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kamera, a klíma és a Kódex

2021. november 25. 21:11
A lakóközösségek kamerarendszerre pályázhatnak, menetrend szerint változik a V-Busz menetrendje. Ez történt a közgyűlésen novemberben.

Kamerarendszerre pályázhatnak a lakóközösségek

Két és félmillió forintos kerettel ír ki pályázatot az önkormányzat a Városi Közbiztonsági Keret terhére társasházak és lakásszövetkezetek részére. 

A lakóközösségek a a közös tulajdonban álló épületrészek, helyiségek és területek megfigyelését szolgáló, zárt kamerarendszerek létesítésére vagy korszerűsítésére pályázhatnak. A jogszabályi feltételek betartásával telepített és üzemeltetett kamerarendszer biztosítja a személyes adatok védelmét – ilyen feltétel például, hogy a kamerák nem irányulhatnak a külön tulajdonban álló lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség bejáratára vagy más nyílászárójára akkor sem, ha az a közös tulajdonban álló épületen, épületrészen vagy területen van elhelyezve, és nem helyezhetők el olyan helyiségben sem, amelyben a megfigyelés – a helyiség rendeltetéséből fakadóan – az emberi méltóságot sértheti. A megfigyelt területre lépőket tájékoztatni kell a megfigyelés tényéről. 

(Illusztráció: Danny Lines on Unsplash)(Illusztráció: Danny Lines on Unsplash)

A tervezet szerint a lakóközösség részére nyújtható, vissza nem térítendő támogatás mértéke a kamerarendszer létesítésére vagy a meglévő kamerarendszer korszerűsítésére vonatkozó költségvetés 50 %-a, de maximum 500 000 forint lehet.

Finomhangolják a V-Busz menetrendjét

Kisebb mértékben módosítják a V-Busz menetrendjét, a változások december 12-én lépnek életbe.

Visszatér a korábban kihasználatlanság miatt megszünetett 7-es busz. A buszok az Almádi út felől érkezve a Cholnoky Jenő utca – Ady Endre utca – Lóczy Lajos utca – Cholnoky Jenő utca útvonalon végighaladva érkeznek vissza az Almádi úthoz. A 7-es buszvonal a hét minden napján közlekedik, munkanapokon (Haszkovó forduló végállomástól indulva) 6:54 - 19:53 közötti, hétvégi napokon 7:53 - 18:53 közötti időszakban, jellemzően 60 percenként. 

Az 5-ös autóbuszok hétvégi napokon, 7-20 óra közötti időszakban 60 helyett 30 percenként közlekednek, javítva ezzel a Dózsaváros és a belváros, illetve a Dózsaváros és a Cholnokyváros közötti eljutási lehetőségeket. 

A Vasútállomástól induló autóbuszjáratok indulási időpontjai úgy módosulnak, hogy a járatok a vasúti közlekedés néhány perces késése esetén is elérhetőek legyenek a vonatokról átszálló utasok számára. Igazodva az ütemesen közlekedő gyorsvonatok menetrendi érkezéséhez, a csatlakozó járatok indulási ideje az egyes órák alábbi perceire módosul:

  • 11-es járatok: 36. percre,
  • 4-es, 4A és 5-ös járatok: 38. percre,
  • 1-es, 2-es és 10-es járatok: 40. percre.

A változással egyidejűleg, az egyes útvonalakon párhuzamosan közlekedő, összehangolt autóbuszjáratok esetében az összehangolás megtartása érdekében a felsoroltak mellett néhány perccel változik a 6-os, 7A-s, 8-as és 8A-s autóbuszvonalak menetrendje is.

Állatvédelmi Kódexhez csatlakozik Veszprém

Magyarország első Állatvédelmi Kódexét 2021. október 4-én, az Állatok Világnapján a kezdeményező Állatorvostudományi Egyetem mellett a 15 alapító szervezet közül többek között az Országos Rendőr-főkapitányság, a Magyar Állatorvosi Kamara, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Fővárosi Állat- és Növénykert írta alá. Most ehhez a veszprémi önkormányzat is csatlakozik.

Az Állatvédelmi Kódex egy olyan etikai szándéknyilatkozat, formálódó közösség, amelyhez minden állatokkal foglalkozó vagy azokról kommunikáló szervezet csatlakozhat, amennyiben szívén viseli az állatok jóllétét, és érdekükben tenni is kész. A kezdeményezés népszerűségét mutatja, hogy az alapítás óta eltelt rövid idő alatt is több mint negyven új belépő jelezte csatlakozási szándékát, és a jelentkezés folyamatos.

 

Ez történt még

  • Napirend előtt a gyulafirátóti katonai bázis, a repülőtér, a 8-82 összekötő út és a városrészi közösségi tervezés került szóba.
     
  • A VKSZ Zrt. további két évre, 2024. január 31-ig vagyonkezelője marad a vásárcsarnoknak.
     
  • A 2023-ra felújítandó gyerekkórház és a Jókai utca 8. alatti ingatlanokat az önkormányzat határozott időre, tíz évre pályázat útján bérbe adja. Az épületek üzemeltetése így nem az önkormányzatot terheli majd, a leendő bérlőnek azonban fontos irányelveket írnak elő, így például a gyerekkórházban biztosítani kell a mozgáskultúrához kapcsolódó csoportok, néptánccsoportok működésének feltételeit, vendéglátóhely üzemelését, a rendezvénytér kulturális hasznosítását, falmászó központ működését. 
     
  • Elkészült a Haszkovó és Jutasi utak által körbezárt terület klímastratégiája. A Jutasi út – Aradi vértanúk útja – Aulich Lajos utca – Haszkovó utca – Munkácsy Mihály utca által határolt lakótelepi terület helyi klíma stratégiának a célja, hogy a meghatározott akcióterületen – ahol közel a város lakosságának harmada él – elősegítse az Európai Unió vezetői által meghatározott klímavédelmi és energiahatékonysági célok elérését. 

 

 

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.