2022. május 20.
//
Bernát, Felícia névnap

Harminc éve barátságban a Jeruzsálemhegyen

Három évtizedes jubileumát ünnepelte a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör pénteken, viszont az ünnepségen kiderült, a szellemiség, amit követnek, ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. A városrészben működő társas kör hagyományai egészen a XIX. századig nyúlnak vissza.

Megoszlottak a vélemények, hogy péntek este a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör pontosan hányadik születésnapját is ünnepelte. Hivatalosan megalakulásuk 30. évfordulója alkalmából találkoztak azok a veszprémiek, akik az említett városrészben egy közösséget, azon belül is baráti kört alkotnak. Viszont a valóság az, hogy 2021-ben már 31 év óta léteznek, viszont tavaly a járványhelyzet miatt nem volt lehetőségük a közös ünneplésre. Ugyanakkor annak is igaza volt, aki a kör 125 éves fennállását ünnepelte, hiszen a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör, amikor megalakult 1990-ben, a XIX. században létrehozott és 1950-ig működő veszprémi Petőfi Kör szellemiségét és polgári hagyományait szerette volna feléleszteni.

Hogy ez mennyire sikerült, arra választ adott a péntek kora este a Városházán tartott ünnepségen Heiter Sándor, az egyesületté formálódott baráti kör elnökének beszéde, amelyben összefoglalta az elmúlt 30 évet. Ez a számok nyelvén 1200 rendezvény megszervezését jelenti, 57 bált, rendszeres részvételt a városi eseményeken és természetesen a városrészben tartott megszámlálhatatlan tematikus, vagy egyszerű baráti összejöveteleket.

A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör megalapításakor a veszprémi polgári értékek felélesztése volt a cél. Ugyanaz a szellemiség, ami a XIX. század végén alapított Petőfi Kört is vezérelte, amit az államhatalom 1950-ben megszüntetett, viszont amint lehetőség volt rá, a rendszerváltás után egyből felélesztették a veszprémiek.

Sőt, nem csak felélesztették, hanem tovább erősítették a hagyományokat, nem véletlen van zászlaja a civil szervezetnek, a tagok pedig a polgári veszprémi öltözködést is minden egyes nyilvános városi eseményen felöltik magukra.

Az évek alatt a jeruzsálemhegyiek jó barátságot alakítottak ki más városi baráti társaságokkal, hiszen ahogy a zászlón is hirdetik: „A barátság nem azért van, hogy kapjuk, hanem hogy lehetőségünk legyen adni.”

A jövő tervei kapcsán elhangzott, szorosan együttműködnek az Európa Kulturális Fővárosa Programmal, 2023-ra szeretnének szobrot állítani a város egyik nevezetességének, a kavicsfogú álteknősnek, amely ősállat maradványait a Jeruzsálemhegyen tárta fel Laczkó Dezső 1899-ben.

Az eseményen jelen volt Porga Gyula polgármester, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és a városrész önkormányzati képviselője, Halmay Gábor is.

A polgármester ünnepi köszöntőjében felidézte, hogy a szellemi előd Petőfi Kör azokban az években alakult meg Veszprémben, amikor az elmúlt évszázadban a legtöbbet fejlődött a város, a ma ismert Veszprém legtöbb épülete akkor épült fel és a polgári gondolkodás is azokban az években vert gyökeret. Azáltal pedig, hogy a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör ezeket a normákat viszi tovább, bizonyították, hogy Veszprémben még az elnyomó szocialista rendszer idején sem aludt el ennek a felelős gondolkodásnak a lángja.

Az ünnepségen ezt követően Vándorfi Győző, az egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, valamint Heiter Sándor emlékplaketteket adtak át azoknak a tagjaiknak, akik a kezdetektől fogva velük vannak. Név szerint: Kovács Eszter, dr. Vándorfiné Fülöp Mária, Farkas Sándorné, Nagy Árpádné, Vörös Imréné, Németh Józsefné, Nits Gyula, Turányik László, Simon Ottó, Ivány Péter, Tatai Lajos, dr. Vándorfi Győző, Heiter Sándor.

A tagoknak később az Írisz együttes adott meglepetéskoncertet. A Csermák Antal Zeneiskola növendékeiből összeállt csapat komolyzenei köntösben adott elő klasszikus és mai popslágereket Ruha Arnold vezetésével.

Végül az ünnepi fogadáson Ovádi Péter mondott pohárköszöntőt, megköszönve a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör tagjainak a városért végzett önzetlen munkát és a veszprémiség erősítését, valamint a példamutatást a jövő nemzedékének.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Az évfordulót gálaműsorral ünnepelte az intézmény csütörtökön.
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek a zánkai Erzsébet-táborban
Súlyosan megsérült egy gyermek, akire rádőlt egy rögzített focikapu a zánkai Erzsébet-táborban - közölte az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány csütörtökön
A hadisírok a béke nagykövetei
A hadisírok a béke nagykövetei
Egyhetes munkával tették rendbe a Vámosi úti temetőben található német-magyar második világháborús katonai temetőt magyar és német katonák a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség szervezésében. A munkálatok lezárultával csütörtökön ünnepélyesen fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.