2022. január 25.
//
Pál névnap

Városrészi karácsonyt szervez a Cholnoky-kerekasztal

A Dózsavároshoz hasonlóan közös ünneplésre hívja a városrész lakóit a Cholnoky-kerekasztal december 10-én.

A két éves születésnapját ünneplő kerekasztal ezzel egy mérföldkőhöz is érkezett: 2019 novemberében Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő azzal a céllal hívta létre az informális közösséget, hogy egyfajta fórumként szolgálhassanak a városrész lakóinak és a kerekasztalon megvitathassák a Cholnoky-lakótelepet érintő problémákat, fejlődési lehetőségeket, másrészt hogy évi két-három rendezvény megszervezésével fellendítsék a lakótelep életét. Ezt a pandémia ugyan megnehezítette, de a tagok kitartottak, októberi ülésükön pedig szóba került az is, hogy közös karácsonyi ünneplésre hívják a városrész lakóit.

Legutóbbi, csütörtök délutáni ülésüket éppen azért is hívták össze most, hogy ennek részleteit megbeszéljék, emellett a találkozó a kerekasztal két éves fennállásának megünneplésére is jó lehetőséget adott.

Az ünnepségen ott volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki úgy fogalmazott, jó megtapasztalni azt az összetartozást és motiváltságot, ami a járván árnyékában is jellemzi a közösség tagjait. „Egy kerekasztal azért is hasznos, mert ilyenkor meg lehet beszélni a városrészi fejlesztéseket, be lehet gyűjteni az információkat, hogy mire van szüksége a lakóknak ahhoz, hogy a saját mikrokörnyezetükben még jobb legyen élni.”. Ovádi szerint ez azért is különösen fontos, mert a következő négy év fő kihívása ez lesz: „Porga Gyula polgármesterrel közösen úgy látjuk, a nagy városi fejlesztések most már révbe érnek, így elkezdhetünk nagyobb hangsúlyt fektetni azokra a megoldásokra, amelyektől jobb lesz a városrészek élete is.”

Utóbbi pedig nemcsak azon múlik, hogy fel van-e újítva az orvosi rendelő – ami kétségtelenül fontos és kérésként meg is fogalmazódott –, de azon is, hogy az ott lakók mennyire tudnak közösségként is létezni, mennyire van lehetőség megismerni egymást, közös programokon részt venni.

Erre ad majd lehetőséget az első alkalommal megtartott városrészi adventi ünnepség, amelyet december 10-ére hirdettek meg a szervezők a Cholnoky iskola elé. Az esemény 15:30-tól veszi kezdetét egy közös karácsonyfa díszítéssel, majd 16 órától színes műsorral folytatódik: fellépnek a városrészi óvodások és iskolások, illetve a helyi nyugdíjasklub tagjai, emellett külön produkcióval készül a Szilágyi Táncegyüttes és a Veszprémi Petőfi Színház társulata is. Sótonyi Mónika elmondta, igyekeznek a városrész vállalkozásait is bevonni, így a fellépőknek és a látogatóknak szánt gyümölcsök, italok, ropogtatnivalók, édességek is mind-mind felajánlásokból származnak.

A városrészi karácsonyi ünnepség részleteinek megvitatása mellett a kerekasztal tagjai döntöttek arról is, hogy a jövőben formálisabb keretek között folytassák a tevékenységüket és egyesületté váljanak. Ez utóbbi azért fontos, mert így lehetőségük lesz pályázatokon is részt venni és több forráshoz jutni annak érdekében, hogy a jövőben még látványosabb programokat tudjanak szervezni.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik.
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
Pályaorientációs napot tartottak az Ipari Technikumban hétfőn.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.