Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
24°C

Karátson Gábor színes Faust-illusztrációiból nyílt kiállítás a Várgalériában

2021. november 14. 14:27
A 2015-ben elhunyt Kossuth -, József Attila- és Munkácsy Mihály-díjas magyar író, festő, filozófus és művészetpedagógus műveiből nyílt kiállítás január elejéig marad Veszprémben.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a kormány döntése és támogatása révén kapott lehetőséget arra, hogy létrehozza a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhelyt, hogy a sokoldalú alkotó életművét ne csak megőrizze, hanem meg is ossza a nagyközönséggel. Az 5 éves projekt keretében jött létre a Dubniczay-palotában lévő Várgalériában szombaton nyílt tárlat, mely egy Szolnokról indult vándorkiállítás második állomása- közölte a megnyitón Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója. Elmondta azt is, a jövőben egy kötet és egy film megjelentetését is tervezik Karátson Gáborról.

Karátson Gábor 1935. május 21-én született Budapesten. Egyetemistaként 1956-ban szerepet vállalt az ELTE forradalmi bizottságában; a megtorlások idején börtönbüntetésre ítélték és kizárták az ország összes felsőoktatási intézményéből. Az alkotó 1968 óta rendszeresen szerepelt képzőművészeti kiállításokon. 
Nagy hatással volt rá Klee, Vajda Lajos és Bálint Endre festészete, majd önálló utakon járva a természet, a napi újsághírek képei és a Biblia ihlették táblaképeit, bibliai akvarelljeit.

Több művészeti és filozófiai könyv szerzője, lefordította Lao-ce Tao te king című művét és a Ji kinget. Ötvenhatos regény című önéletrajzi ihletésű könyvében könyörtelen őszinteséggel néz szembe korosztályának sorsával: a világégés és a kommunista diktatúra idején felnövő nemzedék tagjainak sokféle útját idézi fel, azokét, akik így vagy úgy részeseivé váltak az 1956-os forradalomnak, börtönökben sínylődtek, megérték a rendszerváltozást is, nemegyszer szereplőivé válva az akkor lezajlott eseményeknek. Utolsó regénye, A csodálatos kenyérszaporítás 2014-ben jelent meg.

Karátson Gábor 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, valamint Nagy Imre Emlékplakettet vehetett át. Munkásságának elismeréseként 2003-ban Munkácsy Mihály-díjat, 2005-ben József Attila-díjat kapott. A Kossuth-díjat 2006-ban vehette át festői, irodalmi, műfordítói életművéért és oktatói tevékenységéért, 2014-ben pedig Prima díjjal ismerték el munkáját-írta róla halálakor az MTI.

A szombaton nyílt kiállítás hatvannégy képen kívül elsőként mutatja be Karátson 1969-ben, szintén a Fausthoz készült tizenhárom linómetszetét is. A kiállítást az illusztrációk alapjául szolgáló Faust-idézetek, s a művészről készült fényképek egészítik ki. Goethe Faustjának illusztrálása Karátson egyik legnagyobb műve volt.

A megnyitón Karátson Gábor fia, Karátson Dávid beszélt édesapja hagyatékáról.A megnyitón Karátson Gábor fia, Karátson Dávid beszélt édesapja hagyatékáról.

– A képeken fantasztikus, egyedi színvilág jelenik meg. Az alkotásokat nézve megismerhetjük milyen volt édesapám viszonya a természethez és a világhoz. Rá lehet csodálkozni a színek használatára- mondta a megnyitón az illusztrációkról Karátson Gábor fia, Karátson Dávid. A kiállítás kurátora, Bellák Gábor úgy fogalmazott, a tárlat azért is különleges, mert bár korábban is készültek illusztrációk Goethe Faustjához, azok mind fekete-fehérek voltak, Karátson alkotásai azonban színesek-elsőként ő készített ilyeneket. Ahogy a lírai dráma is sokrétű, Karátson alkotásai sem mindig egyértelműek első ránézésre, több jelentést is magában hordoznak, aminek a színesség ad értelmet- mondta. A Művészetek Háza igazgatója, Kilián László úgy látja, a „képek nézegetésével mindegyiknél hosszú-hosszú időt lehet eltölteni”, hogy értelmezzük azokat.

A kiállítás 2022. január 9-ig látható a Dubniczay-palota Várgalériában.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. 2024. május 19. 14:41 Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   2024. május 4. 22:01 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.