Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem csak Veszprém épül-szépül 2023-ra

2021. november 11. 14:54
Összesen közel kétmilliárd forint értékben nyertek el infrastrukturális beruházásokra támogatást az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programban Veszprém megyei városok.

A nyertes pályázatokat csütörtökön sajtótájékoztatón mutatták be három polgármester: Campanari-Talabér Márta (Várpalota), Kepli Lajos (Balatonalmádi) és Jurcsó János (Balatonkenese) részvételével. 

(Fotó: Domján Attila / vehir)(Fotó: Domján Attila / vehir)

Porga Gyula veszprémi polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programnak már az ötlet felmerülésétől kezdve célja volt a térségi kapcsolatok és együttműködések erősítése, és szerencsére ebben a Bakony-Balaton régió települései is partnerek voltak, a mai napig több mint száz önkormányzat csatlakozott a programhoz. A résztvevő felek szintén partnerre találtak a kormányban is, ami anyagilag is támogatja a magyar kultúra fejlődését és bemutatkozását az európai színtéren. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Kontrát Károly parlamenti képviselő is, aki hangsúlyozta: 2023-ban mindegyik résztvevő település hozzá tudja tenni a maga értékeit a közös produkcióhoz. Elmondta, hogy bár ezúttal a nagyértékű infrastrukturális pályázatok eredményeit mutatják be, a kisebb települések is kapnak támogatást elsősorban programok megrendezésére és kisebb értékű eszközbeszerzésre. 

De hol és mi valósul meg az EKF támogatásával? 

Balatonfüreden egy nagyobb kiállítótérrel rendelkező kulturális és rendezvényhelyszínt alakítanak ki a világörökségi városrész alulhasznosított területein 658 millió forintból, és fejlesztik a Modern Műtárat 358 millió forint értékben. Balatonalmádiban a nemrégiben felújított egykori jezsuita kolostor első és hátsó udvarát fejlesztik közösségi térré 120 millió forintos támogatásból.

A balatonalmádi kolostor kertjei is megújulnakA balatonalmádi kolostor kertjei is megújulnak

Balatonkenesén vízi színpadot alakítanak ki a Széchenyi parknál, ami a rendezvényeken kívüli időkben vízi sétatérként lesz használható. Ehhez kapcsolódóan a parkot is rendezik úgy, hogy az őshonos balatoni élővilág számára élhető környezetet teremtsenek. Minderre 225 millió forint támogatást kapnak az Európa Kulturális Fővárosa programban. Várpalotán az egykori zsinagóga épületét, a Nagy Gyula Galériát fejlesztik multifunkcionális közösségi térré, ami a jövőben irodalmi és egyéb kulturális rendezvényeknek is helyet ad majd – erre a célra kereken 600 millió forintot nyertek el. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.