Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

Több mint 4000 német és magyar katona talált végső nyugalomra a Vámosi úti temetőben

2021. november 10. 15:48
A német-magyar katonatemető 26 évvel ezelőtt jött létre Veszprémben. A város csütörtökön kapott emlékplakettet az emlékmegőrzésben végzett munkájáért.

- A Német Hadisírgondzó Népi Szövetség negyven államban több mint kétmillió német hadisírt gondoz. A szövetség felkutatja és méltó körülmények között helyezti örök nyugalomra az idegen földön elesett katonákat. Veszprémben 26 éve jött létre a német-magyar katonatemető, miután 1994-ben hozzákezdtek a más helyeken és településeken lévő sírok exhumálásához és elhelyezték őket az újonnan kialakított temetőben, így adva helyszínt a hozzátartozók gyászának és méltó tiszteletadásának.

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség munkájának köszönhetően 4056 német és magyar katona talált végső nyughelyre a Vámosi úti temetőben. A veszprémi katonatemető Veszprém megye és Győr-Moson Sopron-megye közös katonai temetője.

A Vámosi úti temetőben több mint 4000 katona nyugszik. Archív fotó.A Vámosi úti temetőben több mint 4000 katona nyugszik. Archív fotó.

Megnyitása óta a város támogatja az ott zajló állagmegóvási munkálatokat és helyi lehetőségekkel segíti a katonák tevékenységét. A szövetség és a város szervezésében rendszeresen megemléleznek az itt nyugvó katonákról is- hangzott el szerda délután a Városházán azon az eseményén, melyen a Német Hadisírgondozó Szövetség bronz emlékplakettet adományozott Veszprém városának a több mint negyed évszázada tartó közös erőfeszítések jeleként. Brányi Mária alpolgármester a szövetség erőfeszítéseit megköszönve azt ígére, folytatni fogják a közös munkát.

A Német Hadisírgondozó Nép Szövetség magyarországi megbízottja, Kovács Imre a plakettátadás előtt azt mondta: Veszprém hozzájárul a szövetség célkitűzéseihez, mely így szól: „Megbékélés a sírok felett, munka a békéért.” Felidézte, a temető 1994-es megnyitása előtt az elhunytak méltatlan körülmények közt, fejfa nélkül voltak eltemetve. Mint mondta, a szövetség a fiataloknak is lehetőséget ad arra, hogy emlékmegörző tevékenységet végezzenek a temetőben.

Uwe Zvonar alezredes, Brányi Mária alpolgármester és Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja.Uwe Zvonar alezredes, Brányi Mária alpolgármester és Kovács Imre, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja.

A szerdai eseményen a Német Nagykövetség képviseletében Uwe Zvonar alezredes, véderőattasé ,Normen Fuchs főtőrzsőrmester, valamint a Magyar Honvédség Tartalék-támogató Parancsnokság alezredese, Simon Gyula Mátyás, és Barta Sándor ezredes, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Irányítási Központ törzsfőnöke, valamint Temesvári Balázs, VKSZ Zrt. vezérigazgatója vett részt.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. tegnap 14:40 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.