2022. január 17.
//
Antal névnap

Már legördültek a szalagról a V-Busz új flottájának első járművei

Jelenleg még több, mint 700 km-re vannak Veszprémtől, de a MAN starachovicei gyárában már készülnek azok az autóbuszok, amelyek néhány hét múlva már a V-Busz utasait szállítják a veszprémi utakon. A helyszínen Porga Gyula polgármester és a V-Busz vezetősége személyesen is megtekintette a készülő, vagy már a garázsban sorakozó vadonatúj buszokat.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, idén decemberben a V-Busz teljes egészében leváltja a jelenlegi buszparkját, a régi járművek helyett pedig nullkilométeres, vadonatúj MAN típusú autóbuszok állnak hadrendbe a lila színű közszolgáltatónál.

Az adásvételi szerződésben rögzítve lett többek között az is, hogy a megrendelő – jelen esetben a veszprémi önkormányzat és a V-Busz – egy úgynevezett gyártásközi ellenőrzés keretében személyesen is meggyőződhet arról, hogy műszakilag és minden egyéb vonatkozásban azokat a járműveket gyártották le, amelyekre a megrendelés érkezett.

Ezt Polgári István, a V-Busz ügyvezetője mondta el portálunknak, aki Porga Gyula polgármesterrel, Négrádi Tamással, a V-Busz üzemeltetési igazgatójával és a MAN magyarországi képviselőivel közösen látogatott el a múlt héten Lengyelországba, a MAN starachovicei gyárába, ahol az új buszok készülnek.

Polgári István, a V-Busz ügyvezetője és Porga Gyula, polgármesterPolgári István, a V-Busz ügyvezetője és Porga Gyula, polgármester

A tapasztalatokról az ügyvezető elmondta, a buszok gyártása az előre eltervezett ütemezésben zajlik, több olyan járműbe már ők is beülhettek, amelyek elkészültek és várják, hogy hamarosan Veszprémbe érkezhessenek. A vírushelyzet a járműipari ellátási láncokat is érintette, bizonyos alkatrészek hiánya a veszprémi buszok gyártásának ütemezését is befolyásolta, de sikerült megoldani ezeket a problémákat.

Érdekesség, hogy az autóbuszok egyedi gyártása – ellentétben a jelentős mértékben robotizált autógyártással – nagy részben kézi munkával történik. A közel 300 ezer négyzetméteren elterülő gyárban több, mint háromezren dolgoznak. Az új buszokba több olyan alkatrészt is beszereltek, amelyeket itt Veszprémben gyártottak a városban működő autóipari multinacionális cégeknél.

Az autóbuszok „lábon” jönnek, vagyis hamarosan elindul az első buszkonvoj Lengyelországból, először a MAN magyarországi telephelyeire, ahol megkapják az itthon szükséges forgalmi engedélyüket, ezután pedig Veszprémbe szállítják őket. Itt a V-Busz autóbuszvezetői gyakorlati oktatáson vesznek részt, kifejezetten erre a típusra fókuszálva, ezután pedig már élesben is szolgálatba állnak a járművek.

A jelenlegi buszpark lecserélése egyébként folyamatos lesz, tehát amint az első járművek megérkeznek Veszprémbe, nem sokkal utána már el is kezdik a munkát.

Polgári István hozzátette, az új buszok érkezésével egyidejűleg megújul a jelenleg is használt applikáció. Akik ezt az okostelefonon használható utazástervezőt használják, nekik ismét le kell majd tölteniük eszközükre az alkalmazást, de erről a későbbiekben további tájékoztatást ígértek a V-Busznál.

vehir.hu